Fredag


Härligt med fredag :) Ska packa och dra iväg strax. Jag missade fysiken idag. Hade helt glömt bort att vi skulle börja en timme tidigare idag, vilket två killar också hade gjort, så tog en runda i stan. Andy skulle ta bilder på det soliga Wroclaw för att visa för folk hemma i USA. De vet nämligen inte så mkt om stället :P "Wroclaw? Where?", kanske till o med "Poland? Where?", haha. Till lunch blev det pierogi ruskie som ni kan se några exemplar av ovan. Våra var dock finare, och goda och till ett bra pris. 

Nirvana ur högtalarna. Och jag måste packa, snabbt snabbt! Ha en bra helg!

E.   

Torsdag

En rolig dag idag igen :) Efter fysiken åkte jag och rumskompisen till IKEA. Nästan som att göra en en snabbvisit i Sverige :D Så välbekant alltihop. Vi köpte mattor, spegel, kuddar, bordslampor, doftljus och förvaringsboxar. Feels good. Gratisbuss dit, taxi tillbaks. Vi kommer bra överens så det är riktigt kul :) MIddagen åts också på IKEA. Tillagad Camenbert med pommes och ungsbakade grönsaker med ost. Och till efterrätt (svårt att välja med tanke på de många valmöjligheterna) en jordgubbs/ost-kaka. Mkt gott :) Varför känns det som att jag kommenterar mat så mycket? Hursomhelst har rummet nu fått sig en liten upprustning som ser bra ut och som jag kanske kan visa imorgon om det intresserar herrskapet :P

Imorgon är det sista fysiklektionen för i år. Nästa blir i tvåan då vi har biofysik. Undrar vad det innehåller. Vågor och optik?
Framåt kvällen ska jag ta det vanliga tåget till mormor och morfar. Snacka om att denna vecka har gått fort. Antagligen för att jag haft saker för mig och inte bara suttit vid datorn efter lektionerna. 

Har fått en muntlig inblick i Pakistans inställningar och traditioner när det gäller giftermål. Jag är glad att jag slipper såna inskränkningar av den personliga friheten.

E.

Kulturaliteter


Man kan säga att jag varit lite kulturell denna kväll. Jag åkte till moskén med tre andra tjejer. Vi var inte där så länge, men de två av tjejerna som fastar nu under Ramadan, avslutade dagens fasta. Vi åt dadlar och drack nån slags kikärtssoppa med ett speciellt, platt bröd. Gott :) Imamen var inte där, men en man bad högt en bön innan vi åt. Det var så att man fick gåshud :P
I övermorgon är det Ramadans sista fredag så det kommer komma många fler till moskén, som är i en vanlig villa, och det kommer tydligen vara mer och godare mat. Men jag planerar ju att åka till mormor och morfar på fredag. Kan ju iofs ta ett tåg runt tolv på lördag. Får se. Det kommer en student från Wroclaw till Jowita, mammas kompis, så jag skulle komma över och träffa henne :)
 
För övrigt lönar det sig att starta om datorn för att få internetanslutning. Bra! Men problemet är fortfarande ouppklarat. Glapp nånstans?

E. 

Onsdag


Det där är den polska filmaffischen till Breakfast at Tiffany's. Väldigt uttrycksfullt :) Såg en sida med jättemånga polska filmaffischer som var riktigt intressanta. Bland kommentarerna fanns de som tyckte att de var deprimerande. Jag tycker mer att de är härligt konstnärliga, alltså, de tolkar filmen mer än de flesta andra affischer. Här kan ni själva se: www.wellmedicated.com/inspiration/50-incredible-film-posters-from-poland/  . 

Idag var vi 5 pers på fysiken. Helt fullsmockat.. Nä, men det är många som har dragit hem den här veckan eller åkt till släkt här i Polen. På väg hem från fysiken blev jag dyngsur - första riktiga regnet som (iaf som drabbade mig) sen jag kom hit. Och nu funkar mitt internet av nån anledning. Däremot har rumskompisen fått problem med sin dator. Tror dock inte det finns nåt samband. Daugava ur högtalarna. Passar på nåt sätt till sånt här väder. Igår räknade vi ut hur många sidor ur Gray's Anatomy vi måste läsa för att hinna med alla 1000 sidorna under 40 veckor. Om man inte räknar med att man måste ha tid för repetition blir det 2,5 sidor om dagen. Det är ju inte omöjligt. Men om man nu skulle räkna med tid för repetition plus förlorad tid så kanske det blir typ 4 sidor per dag (?). Det är däremot väldigt mkt mer känns det som :/ Då är det verkligen råplugg som gäller, jag menar, det är ju inte bara anatomin man ska göra. Kemi, history and propaedeutics of medicine, latin, medical computer science, psychology och first aid (under oktober) står på schemat. Jag börjar faktiskt bli lite nervös, men det ska bli riktigt spännande att börja nästa vecka.

E.

Tisdag

En sømnig fysiklektion. Var så trøtt. Efter fysiken gick jag till Pasaz Grunwaldski dær jag møtte samma tjej som igår. Vi gick runt och kollade efter det ena och det andra, åt en tortilla till lunch och en jordgubbsshake till efterrætt :) Så gott! Køpte ett par røda handskar som behøvs nu nær det ær så kallt.

Internet på min dator børjade funka igårkvæll efter en tids haveri. Imorse såg jag sæsongspremiæren av Andra Avenyn :D Spænnande! Men nu har internet lagt ner igen, så jag fick låna rumskompisens dator (med de norska bokstæverna).

Om en vecka ær polskaexamen førbi och på onsdag nsæsta vecka børjar den riktiga skolan enligt schema från førsta dagen. Inte førrns den 7e oktober ær det en ceremoni i den fina barocksalen i det gamla universitetet. Som jag førstått det ska man vara klædd i svart nedtill och vitt upptill, men jag måste kolla upp det dær noggrannare. Man kænner ju sig som en servitris i såna klæder.

Det har diskuterats lite om skillnaderna mellan den svenska och den polska lækarutbildningen. Eftersom utbildningen ær dyr før skolorna anstrænger sig de svenska universiteten før att eleverna ska klara utbildningen. Lærarna anstrænger sig før att hjælpa dem. Før den polska utbildningen (English Division) spelar det ju ingen roll om en elev inte klarar utbildningen eftersom det ær eleverna som betalar før den. Dærfør ger lærarna hær inte alls samma hjælp. Någon berættade, sant eller falskt, att en anatomilærare kan stælla en fråga direkt till en elev och kan denne inte svara sæger læraren "Då har du inget hær att gøra.". Om det nu ær sant så ær det vældigt konstigt med tanke på att lektionerna ær till før att man ska læra sig. Vi får helt enkelt se hur det blir. Hursomhelst ær det bæst att plugga på, redan nu, vilket vissa inte verkar insett æn :/

E.

Måndag

Så har alltså en ny vecka börjat. Denna vecka står fysik på schemat. Vad har hänt sen i torsdags? Jo, förutom den vanliga kemin innehåll dagen ett restaurangbesök med 15-16 andra förstaårselever. Det var rätt trevligt. Åt en delikat fajita med kyckling. Efteråt samlades ett antal personer i två tjejers rum ett par våningar upp där det pratades och slappades. Blev väl ganska sent jag kom ner till mitt rum. Vissa gick ut och partade efter middagen. Jag avstod dels för att jag var trött och dels för att inga av de jag umgåtts med skulle med. Och ja, visst skulle man kunnat hänga med och lära känna de andra, men som sagt, jag orkade inte. 

Lördagen var riktigt trevlig :) Jag hade somnat med taklampan tänd och dagboken uppslagen och utan att ha satt på väckarklockan, så jag fick väldigt bråttom på morgonen. Internet hade lagt av så jag fick ingen underhållning till frukosten :( Jag mötte polskaläraren Sylwia och tre andra schyssta tjejer på Museum Narodowe där vi såg både gammal vacker och intressant konst och modern ännu intressantare och riktigt häftig konst. Den moderna konsten är ju så.. vad heter det?.. expressionistisk? Man kan liksom stå länge och titta och fundera på vad konstnären ville förmedla. De gamla konstverken, särskilt de av en otroligt duktig man som målade landskap, stod jag mer och beundrade. Det finns ju inte lika mycket att fundera över där. Mer hur han lyckats få det så himla verklighetstroget på ett så vackert sätt. Måste kolla upp vad han heter. Efter Muzeum Narodowe (Nationalmuseet alltså) gick vi till stans tydligen äldsta bibliotek som dessvärre var stängt, men meningen var att visa var det ligger nånstans så att vi kan gå dit och plugga. Ossolineum var namnet och man får medlemskort för 30 zl per år. Byggnaden har en jättefin innergård och en liten park. Vidare bar det av till kaféet La Scala på Plac Solny, ett torg precis intill den stora Rynek. Jag drack en ordentlig varm choklad och åt en pszepyszny (jättegod!) typ tonfisksmörgås men i form av en paj med bröddeg. 

När jag kom tillbaks till studenthemmet efter "utflykten" fick jag veta av receptionisten att det hade kommit en tjej till mitt rum. "Åh, nej." tänkte jag. "Jag som inte hunnit städa och det ser förjäkligt ut." Jag kom upp till rummet, hälsade, bad om ursäkt för röran och sen städade jag ordentligt innan jag drog iväg till mormor och morfar. Min rumskompis är jättetrevlig men hon letar efter ett eget rum. På lördagskvällen tog jag tåget till mormor och morfar. Det blev ingen lång sovmorgon på söndagen för vi begav oss till kyrkan. När jag var liten tyckte jag att den en timme långa mässan höll på en evighet och jag tittade på klockan hundra gånger innan prästen äntligen hade läst klart nästa veckas händelser och man var free to go :) Så var det emellertid inte igår. Tiden gick verkligen fort, typ "Oj, är det verkligen slut nu?". Bra det. Resten av dagen hände det inte så mycket. Det blev en del anatomiplugg förstås. 

Idag var det första fysiklektionen. Uträkning av satellitens bana runt en himlakropp. Eh, sen när behöver en läkare kunna sånt? Läraren var i alla fall riktigt bra. Han kunde förklara! Wow, det har jag inte varit med om tidigare. I så fall hade jag ju haft mer än G i Fysik B. Det ska bli intressant att se vad han mer tar upp. Optik vet jag att det blir, och det är troligtvis det viktigaste fysikmomentet för en läkarstudent. Efter fysiken mötte jag en tjej från klassen på Rynek. Vi fikade innan vi gick och såg Mamma Mia. Jättebra film om man vill ha bra underhållning och kliva ut i dagsljuset med ett leende på läpparna. Måste ladda ner ABBA! :D Verkligen en feel good-film.

Dags för en sen eh "middag"?

E.

Torsdag

Idag skulle det ju varit polish exams, men så blev det inte. Vi fick komma in på ett kontor där läraren bad oss berätta kort om oss själva och hon frågade hur säker man kände sig på språket och om man kan läsa och skriva. Sen bestämde vi tid och datum för provtillfället - 30 september. Kemin hann jag inte med. Efter kemin imorgon måste jag fråga polskaläraren om vår lilla stadstripp. Det var väl sagt att hon skulle visa oss olika bibliotek och bra affärer och sånt som vi kan ha nytta av. Frågan är då om jag ska dra till mormor och morfar efteråt eller om jag ska stanna i Wroclaw i helgen. Det var ju så bra att plugga där i lördags. Hmm.. får se.. 

Efter polskagrejen och lite olika inköp, gick jag upp och knackade på hos Shadia vars rum snabbt fylldes med folk, både såna jag träffat och inte träffat. Sen blev det en filmkväll med filmen Juno, som var riktigt bra :) Ellen Page spelar en sån intressant karaktär. Har laddat ner en massa soundtrack nu. Gillar sista låten de kör tillsammans. "I don't see what anyone can see in anyone else, but you". Förutom filmens karaktärer och dess soundtrack är det dess olika teman som gör den så bra. Men det är för sent för att gå djupare in på just nu. Se "Juno" själv istället :) Godnatt!

E.

Onsdag

Home sweet home. Eller ja, nästan. Känns ju så när man har varit ute och gått vilse. Tappade bort mig lite nyss när jag var ute på en springrunda. Kollade snabbt på kartan innan jag drog, men alltså inte tillräckligt :P Jag tror att den fina gång- o cykelbanan som jag från början sprang på, leder runt hela "ön". Men att följa den är en sträcka för cykel, inte för min första joggingtur sen nån gång i somras. Aja, nu är jag tillbaka och knaprar på ett äpple. Ska det va hälsosamt så ska det. Allt eller inget som man säger. Fast nej, det där skippar vi. Inte tänker jag avstå godsakerna, hehe.. Okej då, får bli i måttliga mängder. 

E.

Tisdag

Ah, då var man tillbaka från en shoppingrunda i Pasaz Grunvaldzki. Det var rätt kul att gå runt där och upptäcka "nya" affärer. Mest imponerad blev jag av Simple som med sina otroligt fina kläder klådde alla andra affärer när det gäller "klass" eller vad man nu ska kalla det. Wow, alltså, där gick jag runt ett tag och beundrade konstverken. En bild från deras höst/vinterkollektion:


Deras "slogan" eller vad man nu kallar det, är "Creative Products" och det stämmer ju verkligen in. Man får ju lust att själv bli kläddesigner när man ser deras kläder. Hursomhelst köpte jag kjolen från H&M. Den blir jättebra. 

Vad mer har hänt idag? Kemi som vanligt hela veckan. Bara en massa stökiometriska beräkningar. De räknar ju på ett lite annat sätt här, med korsmultiplikationer för att komma fram till svaret. Ibland tycker jag ändå att våra vanliga hederliga formler funkar bättre.

À demain chèrs amis!

E.  

Måndag

Hääärliga måndagsmorgon! Upp 05:40. Packa. Frukost. Bil + tåg till Wroclaw. Spårvagn. Alldeles för lång väg kvar med all packning. En bag som av okänd anledning vägde TON (undrar om nån av misstag råkat lägga i några kilo bly?) plus dataväskan plus en stor, tung påse med mat och sånt. Ryggen och händerna hann dö på vägen. Jag kom till rummet och gjorde snabbt en macka innan jag drog iväg på en lagom svår kemilektion. På rasten testade jag en delikatess från kondishyllan :) Gott, jättemjukt bröd med en kräm och fruktbitar i, för det ynkliga priset av 1,40 zl, alltså 4,2 kr. Underbart! Lite nyttigare blev det dock sen när jag kom hem. Då testade jag vattenkokaren jag fick av mormor för att göra en skål "Zupa błyskawiczna" ("Blixtsnabb soppa" med nudlar i). God!

 Kom att tänka på teleportering igår. Skulle inte nästan alla världens problem försvinna om det fanns? Iofs skulle det tillkomma andra, men mina skulle definitivt lösas. Jag skulle kunna plugga här men bo hemma. Ojojoj, va bra! Men om man ska se det lite mer storskaligt så skulle ju alla som är på fel ställe vid fel tidpunkt i fel situation, bara kunna byta till rätt plats. Törstiga till platser med vatten, hungriga till platser med mat, krigströtta till fredliga områden. Dessutom skulle alla transportproblem lösas och så himla många tons utsläpp av koldioxid skulle besparas. Men nu får man leva och stå ut med den jord man hamnat på. 

Det har satts upp övervakningskameror i korridorerna här. På min väg mellan trapphuset/toaletterna/köket och mitt rum passerar jag två stycken varav den ena sitter precis vid min dörr. De kan liksom sitta och räkna på allt. Se om jag låser min dörr, se var jag går, hur länge jag är borta, vad jag tar in i mitt rum, osv osv. Men visst, det är väl bra. Att de kanske skulle kunna hjälpa mot inbrott eller diverse former av brott, även om jag tvivlar. 

När gästerna åkt igår promenerade jag och mormor till en plats utanför kyrkan där de firade Dożynki som är nån slags skördefest. Det hade satts upp ett stort tält som innehöll en fullt utrustad scen plus en massa bord med bänkar där det satt mycket folk. Jag tror jag såg en tjej från klassen (den lågstadieklass jag fick komma till när jag gick i skola där i byn 2 x 2 månader i 2an o 3an). Hon var ganska.. vad säger man?.. liksom slarvig på nåt sätt. Nu såg jag att hon gick runt med ett riktigt gäng, typ stora baggybyxor och stor hoodtröja med uppfälld huva. Inte för att det säger er så mkt, men man kände igen henne på helheten och inte bara på ansiktet. Säger man att personligheten lyste igenom? Fast man kan ju inte döma nån bara på utseendet eller utstrålningen, eller? När jag och mormor satt oss ner i tältet körde tre killar igång ett snyggt uppträdande. Typ snäll dansmusik med ena killen som bra sångare och de andra två som grymt coola dansare, måste va street de dansade. Tänkte att det här är inget för mormor, men hon gillade iaf texterna. Tyvärr var de lite otydliga med vad de hette. Ska söka. Nix, hittade inget. De var tydligen inte tillräckligt kända, trots att jag tyckte sångaren säga något om att vissa i publiken kanske har deras skiva. 

Väl hemma bläddrade jag mellan satellit-tv-kanalerna. Jag hittade en egyptisk kanal som sände något frågesportsprogram där två unga par tävlade. Kvinnorna hade sjal på sig. Och jag önskade verkligen att jag kunde arabiska eller att jag hade nån som kunde tolka. Vad var det för frågor de fick? Om vad? Vad sa de? Hursomhelst var det väl det programmet som inspirerade till bilden.




E.

Frukost


Enligt datorns väderprognos är det sista varma dagen idag, 21 grader. Sen går det ner till 15. 20 grader är ändå rätt lagom just nu. 

Sitter och käkar frukost. Yoghurt med müsli och sen apelsinjuice, mörkt bröd med olika mjukostar, salami, "kalkonskinka", ägg, och tomater från mormors och morfars trädgård. De har flera olika sorter där faktiskt, men idag är det en avlång orange sort :P Måste säga att frukosten är en av dagens bästa tidpunkter, förmodligen den allra bästa. Det är lugnt, iaf om man som jag går upp i tid för att hinna njuta av frukosten, man äter gott och man har hela dan framför sig (på gott och ont). Dessutom kan man sitta och läsa bloggar, nättidningar och lyssna på bra musik samtidigt. Nyss var det Tiken Jah Fakholy som för övrigt kommer till Berns i höst. Kan ändå inte gå med tanke på den överdrivna åldersgränsen 20 år!! Varför? Berns är den enda scenen som tar dit de bästa artisterna! Aja, ett år kvar innan jag kan ta del av det. 

Då var det sista dan med biologi idag. Nästa vecka blir det kemi och veckan efter det, fysik. Har hört att fysiken är rätt onödig och tråkig. Många har bokat in en hemresa under fysikveckan. Jag ska gå dit och se hur det är. Om det verkligen är som de säger att läraren bara står och mal på, och om det är så så åker jag till mormor och morfar resten av veckan. Vilken tur att jag har dem relativt nära! 

Hehe, Björn Rosenström - Muffins, så rolig :) Har aldrig hört en liknande låt faktiskt.
Oj, dags att skynda sig.

E.

Runda i Galeria Dominikanska

Kom precis "hem" från en runda i stan. Först skulle student-ID-foto fixas i en studio intill den fina Rynek. 20 minuters väntetid på fotona så jag gick till H&M som låg intill. Jag är ute efter lite mer dressade kläder till examenstillfällena och andra tillfällen då man förväntas bära kläder som visar att man visar respekt.. Tydligen är det så att om man inte kommer strikt uppklädd till examen så uppfattas det som brist på respekt. Hmm ja.. Hursomhelst hittade jag en fin kjol där på H&M som ska inhandlas innan det är för sent. 

Det att jag hittade kjolen på H&M kommer inte överensstämma med följande beklaganden. För det är faktiskt så att jag måste beklaga mig över den svenska klädmarknaden. När man är där och inte har sett annat på ett tag så är man ju van, hemmablind kallas det väl, vilket gör att man inte ser hur mkt skräp det är där i de få svenska som finns lättillgängliga. Här i Wroclaw däremot, trots att stadens befolkning inte ens är hälften av Stockholms, finns det många intressanta, kvalitativa och bra affärer. Vad sägs om Promod, Camaieu, Reserved, Orsay eller Tatuum? En relativt snabb runda och man hittar direkt såå himla mkt snyggt som man verkligen skulle vilja ha! Så är det inte hemma. Men jag får se, jag har en liten lista på vad jag behöver. Nästa helg eller nån kväll i veckan ska jag nog ta och gå en runda igen. För en gångs skull är det ju så mkt att välja på! Såg just att de har modevisningar några dagar med start fredag nästa vecka. Det ska jag nog försöka se om jag inte har nåt bättre för mig :) 

Så bra att folk delar med sig sin musik via iTunes :) Ens egen räcker ju inte alltid till och dessutom är det ju kul att lyssna på lite nytt som man inte hört förr, eller återupptäcka som just nu med Velvet Underground (hehe, de blir ju återupptäckta med jämna mellanrum).  

Vad sena vanor jag fått. Visst, det är ju sovmorgon varje dag, men ändå. Nu är det iaf dags för anatomi, yippie!

E.


Skola, mat och vatten.

En vecka senare.. sitter jag på studentrummet igen. Kom hit i måndags morse innan det var dags för första biologilektionen. Det handlade om celler och dess organeller. Bra repetition men också mkt nytt, även om läraren tyckte att vi skulle kunnat allt det där sen gymnasiet. I tisdags handlade det om matsmältningssystemet, och the cardiovascular system som jag inte vet vad det heter på svenska, men där hjärta och blodomlopp ingår. Samma sak där med läraren (en annan där), att hon tyckte att vi skulle kunnat allt det där sen innan, men det var ju en massa nytt, iofs mest namnen på allt. Idag hade vi en speciell lärare. Väldigt engagerad och som man inte riktigt vet vad man ska tycka om. Lite läskig men samtidigt lär man sig mkt. Det handlade om genetik och Mendels odling av Pisum Sativum osv osv. Sen var det polska och jag fick veta att jag ska ha en examen den 18e sept som, om jag får godkänt, gör att jag slipper gå på polskalektionerna de kommande två åren och därmed kan lägga den tiden på viktigare och svårare saker. Perfekt! Får ta och läsa polska tidningar eller nåt.

För övrigt är det väl inte så mkt mer som händer här. På fredag efter skolan åker jag nog till mormor o morfar där jag stannar till måndag morgon, för att åtnjuta den utsökta maten i gott sällskap och höra om resorna de gjort de närmaste veckorna. Kan säga att de polska kålsalladerna är sååå goda! Köpte typ en halvliter igår som jag käkade till middag. Vissa säger att maten här har blivit ungefär lika dyr som i Sverige, men det stämmer ju inte. Det är billigt! Jämfört med Norge är det ju riktigt kul att handla här :) En del av det roliga är iofs att handla i såna affärer med olika diskar fyllda med köttprodukter, ost, sallader, piroger och annan traditionell polsk mat, där man får säga vad man vill ha och hur mkt (då är det ju tur att man kan polska). Men att köpa mat på det sättet känns mer personligt och är egentligen bättre med tanke på att man köper exakt så mkt man vill ha av nåt, istället för att tvingas köpa för stora förpackningar som sen kanske inte blir uppätna. Det jobbiga här är att man inte kan dricka kranvattnet. Det är väl inget problem i sig, men det fick mig att tänka på vilka överpriser det är på vattnet man köper i affärerna. I Sverige kostar en kubikmeter kranvatten 9 kr och här betalar man nästan 6 spänn för 1,5 liter! Tänk, 0,009 kr/l mot 4 kr/l ! Här snackas det tydligen om att det är dags att börja spara in på vattnet för att grundvattenbrunnarna, eller vad det nu är, börjar tömmas. Jag har sett diagram på vattentillgången i olika länder nu och i framtiden, och där kunde man utläsa att Polen ligger ganska risigt till medan Sverige har det väldigt gott ställt med tillgången på vatten. Följande är hämtat från http://www.unicef.se/skolinfo/en-droppe-vatten/vatten-i-varlden :

"När det gäller vattenförsörjningen kan vi dela in världens länder och områden i fem grupper.

1. God vattentillgång hela året om
Hit hör till exempel Sverige och Norge.

2. Säsongsproblem
Här behöver man spara vatten från perioder med överskott till torrperioder. Hit hör till exempel de flesta europeiska länderna, bland annat Danmark.

3. Vattenstress
Här har man stor vattenbrist under torrperioder. Hit räknas till exempel Polen.

4. Absolut vattenbrist
Hit hör länder som till exempel Syrien och Egypten.

5.Vattengränsen redan nådd

Här har man redan passerat gränsen för vad området klarar av. Hit hör till exempel Israel och Namibia."

Vidare står det att: "Polen med sin folkökning på 0,9% per år och sjunkande vattentillgångar på grund av ett mer vattenkrävande jordbruk kommer att nå vattenbarriären (grupp 4) omkring 2025."   

Oroande info det där. Men vad ska man göra? 
Nu har jag iaf tänkt att städa upp här och sen plugga vidare på anatomin.

E.

Lämnar studentrummet nåra dar.

Igår var sista polskalektionen för denna vecka, lärarn åker nämligen iväg på nån studieresa, så jag har ingen lektion förrns måndag. Därför åker jag till mormor o morfar idag. Tyvärr är inte mormor hemma så att jag kan ta för mig av hennes utsökta mat, men det blir bra ändå. Jag får väl stå för bakning eller inköp av nån god kaka på fredag, då jag i min ensamhet (morfar åker också iväg) ska fira mina 19 år. Det finns inget internet hos mormor o morfar, men jag får cykla till en av mammas kompisar och koppla upp mig. Kemin ska jag dock göra klart idag, det måste jag, får inte dra ut på det längre. Och så ska jag lämna nåra papper till "skolkontoret". Tänk om jag inte hade haft nån dator med mig.. ujuj, va isolerat! Totalt! Men alla har nog dator med sig här, och det verkar som att alla sitter på skype på kvällarna för att höra hur det är "där hemma". Vissa ska inte ens åka hem till jul :/ Nåra tjejer från Canada sa att de nog stannar här för att det dels är dyrt att flyga hem plus att det tar lång tid. Va jobbigt. Och så tyckte man själv att man var långt hemifrån. Inte i jämförelse till västra Canada iaf. Jag ska ta ett billigt flyg hem till jul. Men jag har hört att det är plugg som gäller även på julafton. Aja, det är bara att ställa in sig på det. Men varför skriver jag om julen, det är ju ages dit. Här är det fortfarande sommar. Så himla varmt! Och jag som ställt in mig på höst.. Det som är bra med hösten är höstkläderna :) För övrigt upptäckte jag just att mängden av Yann Tiersens kompositioner ökat drastiskt på denna dator. Tack! :)
Dags för frukost, och jag får öppna ett nytt brödpaket - va spännande :) haha

E.

Första lektionen - polska

Stökigt är det här just nu. Mamma var och handlade kastruller, stekpannor och diverse annat till rummet idag och jag har inte tagit mig tid att ställa i ordning allt än. Sakerna blev bara inställda, sen åkte vi till en mexikansk restaurang där vi åt en mkt god middag :) Så slapp man hitta på och laga nåt själv här. Visserligen har jag en hel del att välja på nu. Det finns tydligen en bra "stolówka", typ billig restaurang för studenter, inte så långt härifrån. Där kanske man ska äta lunch de flesta dagarna... Kan ju va bra att äta iaf en ordentlig måltid om dan. 

Polskalektionen var över förväntan! Gruppen delades i nybörjare och avancerad. I den avancerade gruppen fick vi hålla på med grammatik på en rätt lagom klurig nivå. Det var ett test. Läraren gav också en hel del tips på affärer, matställen och bra bibliotek att sitta och plugga i. Jag tror att vi ska på en rundtur på lördag där hon visar oss de bra ställena :) Nu ska jag iaf sova.

E.

RSS 2.0