Dagens runda

Jag gav mig ut vid 7 och tog den vanliga vägen längs floden. Till vänster om mig lös solen strax ovan ögonhöjd från andra sidan vattnet och till höger stod ekarna med sina fullt utslagna klargröna löv. Många var ute och sprang, promenerade eller cyklade för att ta vara på en varm kväll som denna. Jag tog några snabba gångsteg innan jag började springa. Lyckades tydligen hitta den perfekta takten för jag lyckades hålla igång nästan hela vägen fram och tillbaka. Kul med framsteg! Dels var det kul för att det gick så bra, men också för att det var så fint runtomkring - solen som lyser genom vassen och nästan färgar den rosa, den blänkande floden, den härligt gröna naturen. Och om man dessutom kan få närvaro på idrotten så är det ju perfekt :)

Dagen har varit så lång att det känns som att klockan är mer än den är. Jag har lagt till en ny vana för att fräscha upp franskan. På tf1.fr har jag börjat kolla på nyheterna. De franska nyhetssändningarna känns trevligare än de svenska som är väldigt allvarliga i sin rapportering. Dagens franska program kl 13 innehöll först ett inslag om folk i Normandie som var glada för en väderförbättring - "Om det håller i sig till helgen kan vi ta fram Boule!". Detta följdes av de enda allvarliga inslagen: det ena om influensan från Mexiko och det andra om en försvunnen killes kropp som tillslut hittades i något vattendrag. Sedan handlade det om ett BB inkvarterat i en fin byggnad i Lyon som skulle flytta, förmodligen till förmån för ett medicinmuseum, det handlade om barn som lärde sig simma, om en fin by vid norra Frankrikes kust, om den vackra operan i Paris, och om något slags musikjippo som förenade Mozart, opera och rock. Underhållande och lärorikt med andra ord. 



E.

Onsdag 090429

Gick upp tidigt efter 3 timmars sömn för att plugga inför histologiprovet. Hade 2 av 7 delar olästa när jag gick hemifrån imorse. Först var det embryologiföreläsning som handlade om utvecklingen av huvudpartiet och lungor och luftvägar. Inte speciellt engagerande eller intressant. Alltså, det kunde ha varit intressant, men inte med det sättet det framförs på. Nåt är fel där :/  För fort och slarvigt och för mkt kanske.

Embryologin följdes av 2 timmars plugg före provet. Kollade gamla prov, vilket visade sig vara nyckeln till att passa provet, som innehöll många frågor från gamla prov. Med andra ord gick provet bra. Är säker på att klara det :)  Tänk att man för en gångs skull kan säga så om ett prov! Efter biologiföreläsningen om DNA mutationer, blev det en diskussion om när vi ska välja att lägga biologiexamen. Folk tycker ju olika trots att vi har samma schema med samma prov. Jag märker nu att alla proven flockas! Det är minst ett prov i veckan fram till slutet av juni. Plötsligt kom det upp ett kemiprov nästa vecka. Idag ska jag iaf plugga anatomi - man vet ju aldrig vad läraren kan få för sig att fråga. En joggingrunda blir det också senare. Men först måste jag röja upp här, det behövs!

En till inspirerande bild från samma källa som igår. Finns mkt komplimanger att ge den bilden. Klänningen, allt det fina mot den råa bakgrunden och det varma ljuset!



E.

Tisdag 090428

Kom nyss från biologilektionen som för en gångs skull var en trevlig tillställning med en schysst lärare, förståelig molekylärbiologi och roliga små uppgifter. Däremot var inte parasitproven rättade..

Snart ska jag ge mig ut på dagens joggingtur och få närvaro på physical training. Efter frukosten blev det träning på mattan. Det gäller att hitta bra musik med rätt takt. Eminem och vissa Flo Rida-låtar funkar bra. Nu lyssnas det på Coldplay. Är ju koncert i sommar och så måste man kunna texterna ;)  Undrar vad de brukar köra för låtar. Varje band har väl sina favoriter på scen. "Fix You" är iaf en av mina Coldplay-favoriter.

Det var världens sommar idag! Uppåt 24° och strålande varm sol. Nästan för varmt där man oförberedd stod i den gassande solen vid övergångsstället, iklädd svarta jeans, kortärmad lila skjorta och ballerinaskor. 

Hittade häftiga foton häromdagen på elisabet.com  Det verkar vara modellen Elisabet Davidsdottirs portfoliosida. 







Härligt med rörelse och känsla i bilderna!  :)

E.

Måndag 090427 - nr 200

Det här är 200:de inlägget! På typ 10 månader. 10 månader som känns som en evighet, som att man levde ett annat liv och var en annan person då. Hjärnan mäter ju tid med intryck, har den under en tid fått många intryck upplevs tiden som lång, och jag har ju så mkt nya intryck och ny kunskap..

Idag var det prov i computer science, vilket jag inte visste. Men det behövdes ingen träning, och jag hade inte heller kunnat träna - vi gör ju allt i windows. Problemet var inte svårighetsgraden på provet, utan den knappa tid vi fick på oss. Några poäng har man väl skapat ihop iaf. Inte för att den kursen är särskilt allvarlig liksom..  Därefter var det anatomiföreläsning - handlade om hjärnans funktionella områden. Det handlade en del om x antal motoriska och sensoriska nervceller som leder till x antal muskelceller. Vi vet ju att vissa ställen är känsligare än andra och att vissa kroppsdelar har bättre finmotorik än andra. Därför har man kunnat göra en modell av en människokropp med kroppsdelarna förstorade/förminskade beroende på hur stor del av hjärnan som har hand om just den kroppsdelen. Modellen kallas homunculus och något vidare snygg är den ju inte  :P




På onsdag har vi histologiprov. Så det är det som ska förberedas nu. Bara att gå igenom power point-presentationer. Jag behöver iaf inte slita mig från datorn ;)

E.

Ny låt!

Winnerbäck är ju på väg med en ny skiva. Här spelar han en ny låt live i Oslo i mars.



E.

Allt är relativt.

Ibland känns tiden fram till sommaren som ett oövervinneligt hinder. Det är så mkt som kan gå fel, med så ödesdigra konsekvenser att man undrar vad som gjorde att man från första början valde den här vägen. Vad får en att välja de svåraste vägarna? Man måste se en riktigt fet belöning vid vägens slut. Hoppas man inte såg fel när man svängde in här. 



Känns ju fånigt att misströsta när det finns folk som har det illa ställt på riktigt. Läste en läkares berättelse om ett litet sjukhus i Darfur där hon börjat jobba. Liv och död. Läs själv  här  och inse hur orättvis världen är. 

E.

Söndag 090426

Jag vill bara sitta bekvämt och lyssna på musik. Adele är bra. Jag vill ha sommarlov. Långa dagar i luftiga kläder, sol och värme. En fin sjö där trollsländorna flyger omkring och blänker som fina smycken till det klara vattnet. En brygga, en frukostbricka. Fötterna i det ljumma vattnet. Solen i ögonen. Spetsgardiner som sveps från fönstret i vinden. Blommor. Smultron och vinbär. Gräs under bara fötter. Solbrillor och en pocketbok. Sand och bikini. Frukt och fräscha sallader. Glass. Cykel. Ängar så långt ögat når. Fjärilar. Varm asfalt. Skratt och leenden. Frihet. 



E.

Lördag 090425

Neuroanatomi hela helgen. Om inte kul så iaf intressant. Det är ju något helt nytt man lär sig, jag menar, det andra vi lärde oss - skelettet, muskler, blodådror och nerver - kunde man ju på något sätt föreställa sig och kanske hade man till o med en gnutta koll, men hjärnan kunde jag iaf inget om. Visst, det sas väl något om den på biologin i gymnasiet, men det är ju vad jag hinner läsa igenom på 10 min här.  Jag har en schysst bok - "Neuroanatomy" av Fix - på det sättet att den sätter rubriker och punktar upp det allra viktigaste om varje grej. Bra!

Till något helt annat, något man inte kan låta bli att tänka på: sommar-/vårkläder! 
Lite inspiration:





Den sista är ju grymt fin! :)

E.

Fredag 090424

En solig dag innehållandes tråååkig, seeeeg sociologi, och en promenad till ett köpcentrum mest för matköp. Ikväll är det film. Kanske någon Alien..   A skickade youtubelänk till en trailer för en skräckfilm, men jag kollade några sekunder normalt, sen kollade jag i springor mellan fingrarna och sen stängde jag ner och insåg att jag är för feg för att sitta och kolla på sånt i all min ensamhet :P

Helgen kommer ägnas åt neuroanatomi. Dags att plugga igen allt man missat, och det krävs både planering och effektivitet !  Blev ingen springtur idag, men jag får väl ta en paus på eftermiddagen imorgon. Prognosen säger 20° och sol, yey :)

E.   

Torsdag 090423

Jag är helt slut! Gick upp 05:30 för att plugga, vilket visade sig vara svårare än väntat. Snacka om att man måste ha en vilja av stål för att det ska funka. Och jag var tvungen. Sen pallade man sig iväg till histologi, och där blev man jättenervös för att man insåg att snart snart snart var det dags för det där jäkla parasitprovet. Efter histologin var det 2 timmars paniksupernervöstsistaminutenplugg. Provet gick bättre än förväntat. Kanske klarar det till och med. Hoppas det, för annars är det katastrof med biologin - det sägs att man då inte får göra examen i juni, utan istället får komma tillbaka i september och göra dels parasiterna och slutexamen, vilket innebär en sommar med plugg, usch :(  Vi får se om en vecka. Efter provet var det 2 timmars hål igen, så jag och A jag till Pasaz för lunch. Sen var det anatomi. Helt ok lektion. Inga jobbiga frågor. Vi gick till o med upp till museet för att titta på en gammal modell av hjärnan. Såg en alien-skalle också. Vete tusan vad det skulle kunna vara för nåt.. :/

Hursomhelst, nu har jag förtjänat en slappkväll, efter så mkt plugg plus en springrunda när jag kom hem. Där insåg jag dock att jag egentligen var för trött, så jag gick minst lika mkt som jag sprang.. Nu är det faktiskt filmtajm med Toy Story :D hahah, så kul :) Hittade en aktuell bit, kolla början: 



Heheh, han är så ond! Men Oskar, du lär känna igen det där "Vad hon är säger så är det inte sant!"  ;)

E.

Genomtänkt

Hittade något intressant - kvinnors vapen mot våldtäkter:



Hullingar på insidan som gör det smärtsamt för våldtäktsmannen. 
Undrar hur utspridd användningen är. Smart är det väl iaf.               

E.

Onsdag 090422

Embryologin var inställd idag, fick man veta på vägen dit av folk på väg därifrån. En morgonpromenad fick man alltså, plus extra pluggtid. Nästan 2,5 timme tills det är dags att gå till histologin och biologin. Vid den här tiden förra veckan var Johan fortfarande här, och veckan dessförinnan var också Oskar här och vi picknickade på eftermiddan :)  65 dagar kvar till sommarlov, som kommer bli så kul med bland annat Frankrike och Grekland. Yeey! 



E. 

HP och dödsrelikerna

Waaa.. Hittade bilder från inspelningen av Harry Potter och dödsrelikerna! Vet precis i vilket skede av historien ;)  Vad spännande det ska bli att se, men först är det ju Halvblodsprinsen - redan i sommar! :D



För övrigt har jag hunnit med både jogging och nyttig middag sen jag kom hem från biologilektionen. Nu är det bara att fortsätta plugga.  

E.

Tisdag 090421

Svårt att inte tänka på sommaren när det är så mkt kul att se fram emot. Jag har bokat biljetter nu. Biljett hem den 28 juni. Sen har Frankrikeresan tagit form. Flyg till Paris den 1 juli. Tåg till Limoges 3 juli. Resten är lite vagt bestämt med tåg till Grenoble 10 juli och sen flyg hem via London den 17. Det blir riktigt bra! :)   När vi sen kommer hem, jag och Johan, så funderar vi på att cykla till Fyrudden. Typ 20 mil. Tror jag har sagt flera somrar i rad att jag vill ut på en längre cykeltur :P  I augusti småplaneras någon resa med familjen. Jag pushar för Marocko, som verkar väldigt intressant. Vill ha värme och en spännande kultur med mkt nytt att upptäcka. När mina kära resekamrater till familj har sett detta lilla kollage kan de knappast säga emot ;)
 
 

 
 

Aah :) Lockande! Nå?

E.

Lördag 090418

Hah, där fick jag för att jag berättade om vanan att vakna före 9. Tss, idag sov jag till 11, och hade en seeg start på morgonen. Hann med att kopiera två neuroanatomiböcker, mkt billigare än att köpa dem, men jag gick fram och tillbaks till kopieringsstället 3 ggr - för att göra "beställningen", för att hämta böckerna (utan resultat) och sen för att hämta dem (med resultat efter 30 mins väntan plus en lätt prisdiskussion). Jag tittar på dem.. inser att jag ska kunna allt det där om lite drygt en månad.. 

Jag behöver väl knappast säga att parasiterna upptog all annan utfyllnadstid. Eller nästan iaf. Jag städade innan träningsmattan rullades ut. Igår köpte jag en träningstidning med medföljande tränings-dvd. Har bläddrat igenom tidningen som innehöll en hel del av mkt, men dvd:n har jag bara sett lite av. Det fanns nån reklam i början där de visar en träningsform jag aldrig sett tidigare - typ trapetser som hänger på en behaglig nivå så att personerna kan göra olika övningar med dem. Det verkade såå kul !  På dvd:n kan man hänga med på 5 olika danser. Man hör en kvinna prata engelska i bakgrunden av en pålagd polsk mansröst. Mindre bra. Här hittade jag videon förresten:




Hahah, apropå fredagens sociologi, tydligen var det folk där vilket jag såg på en video en tjej spelat in på plats. Saken är den att det var mer eller mindre kaos! :P  Följande kommentar sammanfattar det nog ganska bra: "Nästa gång tar vi med en vattenpipa!"




Mer frihet än så får man leta efter. 

(http://www.flickr.com/photos/loquenoves/)

E.


Fredag 090417

Då har man varit duktig på vissa fronter idag. Parasiterna var rätt sega idag, men vid 4 drog jag ut med A - man måste ju ut och ta frisk luft (även om jag satt vid öppet fönster och solade innan). Vi gick till Starbucks, Polens allra första, som öppnade igår. Var väl inte sådär jätteimpad - det är ju typ samma som Coffee Heaven.. Olika slags kaffe (som jag ändå inte gillar), några olika teer, några glassdrinkar, många olika desserter och muffins (mmm, det såg så gott ut!) och några olika mackor. Men visst, det är väl alltid trevligt med ett nytt café.. Hursomhelst är det ju som Elin säger, English divisions nya inneställe. Ett antal bord upptogs av sådana. Så det var där folk höll till istället för att gå på sociologiföreläsningen.. undrar om ens någon var där :/ 

Nu var jag en stund hos A. Brukar ju fastna där när jag bara ska hämta nånting. Men det är väl bra antar jag :P  Denna gång var det sopborsten jag skulle hämta så att jag kan sopa golvet innan jag lägger ut träningsmattan. Men som om jag orkade träna nu.. Nej, imorgon. Före eller efter frukost..? Jag skulle vilja ha en saklig och vetenskaplig framställning av fördelarna/nackdelarna med att träna före frukost. Nu är det som att alla säger olika utan att någon egentligen vet säkert. Typ: "det är väl så att...".  Nu måste jag i vilket fall sova. Har tydligen fått sovvanor - är trött redan vid tolv och sen kan jag inte sova längre än 9. Det väl så att det är bra :P


På Starbucks säljer de koppar och speciella termosar med motiv. Termosarna som fångade min blick var prydda med det polska möstret i stil med det ovan, plus texten "Polska". Snygga var de ju :)  Men var skulle man använda en sån och vad skulle man ha i? Tänk att vissa har termos med sig varje dag..

E.

Torsdag 090416

Histologi på morgonen. Vi mikroskoperade olika nervsystemskomponenter. Hem och plugga parasiter, tror att vissa sitter bra nu. Sen anatomi... puh.. såå svårt!! Det är så mkt info på en gång, och jag har inte ens fixat boken än. Ska göra det imorgon. Men det är ändå intressant för man har ju knappt lärt sig något alls om hjärnan förut. Det har väl mer varit att nånstans här sitter syncentrat, osv. Jag visste inte att hjärnans yta är individuell precis som fingeravtrycken. Med andra ord är mitt huvud ganska grillat nu, så jag måste ta det lugnt ett tag innan jag kan fortsätta med parasiterna som jag mer än gärna skulle slippa just nu. Men det som är bra med att ha annat än anatomi att göra är att man då ser anatomin som rolig. Man måste ju ha något att jämföra med. 

Imorgon är det sociologi igen. Om jag gissar rätt så kommer det inte vara många där. Så segt ju. Men jag tror att jag ska dit ändå så att man kan spara de två gångerna man får vara frånvarande, till något annat tillfälle där man verkligen behöver tiden till annat. I värsta fall kan jag ju plugga parasiter samtidigt, man lyckas ju hänga med ändå. 


Inomhusmarknad här i Wroclaw.

E.

Onsdag 090415

Själv här igen. Tomt, som vanligt efter att sällskapet dragit hem. Kan vi inte spola fram till sommarlovet nu, snälla? (bambi-blick ;P)  Måste sätta igång med resten av parasiterna snart. Vad är det mer? Kemi och histologi nästa vecka också.

Tänkte bjuda på lite bilder från påsken :)





Det var påsken i en snabb sammanfattning :)  Nu är det dags att effektivisera sig.

E.

Onsdag 090408

Hej,
Var ett tag sen sist. Har ju besök här, av Johan :) Men idag var även Oskar här, så vi fixade en slags pasta-tonfisksallad som vi packade ner i burkar och tog med för en senare picknick. Vi traskade iväg i värmen och solen, till histologiföreläsningen (iaf Oskar tyckte det kunde vara intressant att se hur det är, men efter 15 mins förberedelse + 30 mins föreläsning sa han "äntligen!"). Vi gick förbi Carrefour och köpte nybakt ciabatta, vatten, drickyoghurt, brieost och kakor, innan vi fortsatte i jakten på en bra gräsplätt att slå sig ner på. På andra sidan floden finns ett grönområde med några träd som ger skugga trots att de inte fått sina löv utslagna än. Oskar klagade på kryp och obekväm mark, medan vi andra njöt av maten och värmen ;P  Tänk att äntligen få ta det lite lugnt! 

 Sedan skulle Oskar möta mamma vid hennes jobb. Nästan precis utanför finns ett mobilt tivoli med ett antal mkt intressanta och skräckinjagande åkattraktioner. Så mkt attraktion att vi planerar att gå dit imorgon. Vi tog en lång promenad hem, via den där inomhusmarknaden med all frukt och godis. Köpte äpplen och bananer. 

Nu har vi precis ätit en deliciös middag från mästerkocken A  :)  samtidigt som vi testar Johans programmeringsprojekt: ett schackspel. Hittills har vi fått hästen att äta upp sin egen bonde, hahah..   På fredag drar vi till mormor och morfar. Blir nog kul. Ser fram emot att ta en cykeltur i sommarvärmen. Men tills dess måste jag plugga parasiter. Here we go again :(  Denna gång måste jag lyckas, för det är den enda chansen, sen får man som jag hört, en massa parasitfrågor på slutprovet i juni, och det vill man ju inte. Det ska även bli springning. 



E.

Fredag 090403

Har varit utan internet ett tag. Man känner sig verkligen bortkopplad från omvärlden, men har samtidigt fått tid till 100% koncentration på pluggandet. Så vad har hänt sen sist? Neuroanatomi igår. Läbbiga specimens som tagna ur en skräckfilm! Hela huvuden fast öppnade där hjärnan en gång var, med en rand av skallben kvar mellan panna och bakhuvud. Liksom ruttna ansikten, med jätteinsjunkna ögon i vilka man svagt kan urskilja iris. uuuh.. om en sån plötsligt skulle infinna sig i mitt rum på natten, ser man nog en fartrand i luften och jag är borta. Det fanns ju också de som var kapade mitt itu från näsan och bakåt. De hade mer välbevarade ansikten.. 

När det gäller omproven (!) på måndag är det ny info. Först är det ju skriftligt omprov, det rättas direkt, så någon timme senare kanske får vi resultaten och de som inte passade får gå direkt till muntligt omprov.. Lite skumt system, men bra att ha det avklarat på måndagen, om man passar förstås.. :S

Idag hade vi vår första sociologilektion. Haha.. nej, jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Det var så otrooooligt långsamt! Allt material som gicks igenom under den 2 timmar långa lektionen (av totala 3 som är schemalagt, förstås utan några svenska inter-45-minuters-pauser) hade jag kunnat läsa igenom utan några problem på 2 minuter. Det är lite av ett flumämne sociologin.. Typ om skillnaderna mellan hälsa och det att vara frisk. Slutsats: hälsa är ett vidare begrepp som innefattar omgivningen och psykologiska faktorer, medan det att vara frisk handlar om sjukdom, eller avsaknaden av den, rättare sagt.. I vilket fall så var folk inte så seriösa under lektionen. Jag och A spelade hänga gubbe, vi diskuterade viskandes om vad vi skulle äta till lunch, hela klassen skrattade åt diverse småsaker, jag kollade på klockan som gick alldeles för långsamt. Världens smile spred sig över ansiktet när man insåg att det var dags att gå :)

Lunchen blev en mkt god sallad i Pasaz, som en del av min nya nyttighets---.. ja.. Hursomhelst har jag börjat träna på riktigt. Igår var jag och A ute och sprang. Imorse sprang jag tidigt på morgonen, men den turen varade inte länge - jag ramlade och fick lomma hem för lite primitiv omplåstringspraktik. Ont! Uppmärksammade den exakta smärtande nerven, hehe.. Men jag hade faktiskt tur i oturen där, för jag ramlade precis efter sträckan där halva studenthemmet tittar på från sina fönster, hahah, det hade varit så pinsamt om jag ramlat där. En annan gärning i hälsans tecknen var inköpet av en träningsmatta, eller vad det nu kan tänkas heta. Där ska jag göra situps och sånt som verkligen behövs.. Jag kan säga så, att grunden till mitt nyvunna allvar i det här, är att jag insåg vissa saker eller fick påtagliga bevis för att det verkligen är dags att göra nåt  :/ 

     +        =      


Oh jusste, ni ska veta vilket härligt väder det är här! Nu snackar vi inte ens vårväder.. det är SOMMAR! 20 grader!! Uuunderbaaart! ;) Vädret är en starkt bidragande faktor till att jag pallar mig ut. Blir 21° i helgen, så välkomna hit till er berättigade :) 

E.

Onsdag 090402

Frukost, sol som lyser igenom molnen, vårvärme, och en massa anatomi som ska läsas igenom. Har 5 timmar på mig före anatomin. Idag börjar vi med neuroanatomi :/  A:s syrra som går 5te året nu och klarade neuroanatomin galant, sa att man måste läsa varje dag och att många passar utan att egentligen fatta, och de fattar fortfarande inte helt efter flera år. Många skolor har dessutom det här som ett separat ämne, vilket är bättre för då riskerar man inte att få gå om hela anatomikursen. 

Jag har för övrigt installerat ett bra program. SelfControl. Haha.. det går ut på att man svartlistar ett antal sajter och sedan ställer in tiden för hur länge man inte ska få gå in på dem, så att de blockeras när man försöker. Det kan ju även ses som en symbolisk handling för att NU ska jag verkligen plugga effektivt. I min lista står bland annat ett antal bloggar och ett par nättidningar. 


En liten fighter fångad på bild :)  Kolla den busiga blicken!

E.

RSS 2.0