Lördag 090228

Woho, jag hade helt glömt bort att februari är en kort månad, så jag blev lite förvånad när jag upptäckte att det redan är mars imorgon. Då är det nästan exakt 4 månader kvar till sommarlovet. Såg att jag inte skrivit något sedan i onsdags. I torsdags var jag så trött att jag tog en timmes tupplur före 8, som sen fick fortsätta till kl 6 då jag gick upp och pluggade kemi till veckans kontrolltest. Blir intressant att se hur många poäng jag plockar. Det handlade förresten om spektrofotometri (man sänder ljus genom en lösning för att få veta koncentrationen). Förra veckans kontrolltest gick iaf galant - en femma (max).

Igår, efter kemin, gick jag hem och åt fruktsallad med yoghurt :)  Sen drog jag, A's syrra och två tjejer från tredje året, iväg till IKEA där jag köpte saker till den stora "homemakeover'n" som måste vara den billigaste i historien. Jag har saknat mitt röda, fina rum hemma, så det blev mkt rött. Den lilla sängen har förvandlats till en soffa med hjälp av filt och kuddar, i fönstret tog jag bort de fula, gamla, smutsiga kontorspanelgardinerna och satte upp nya röda plus mina vit-röda genomskinliga. Jag satte den röda budgetlampan på bordet, satte de röda plastblommorna hemifrån i en vas (innan stod de i en petflaska med batterier som tyngd för att inte ramla :P), jag fixade en ljustallrik med doftljus, la in en badrumsmatta och hängde in "Minifångst" (från barnavdelningen) i garderoben för att samla småsakerna. I en hylla ställde jag några burkar där jag samlat ihop alla utspridda smågrejer utan hem. Så nu är jag riktigt nöjd :) Äntligen lite skön stämning här.  Efter IKEA, där jag för övrigt också köpte Leksands knäckebröd och kardemummaskorpor, gick vi till Tesco och köpte billig mat med bra utbud. Jag överbedömde volymen i mitt lilla frysfack, så det var med nöd och näppe jag kunde stänga det om grönsakerna och fisken. 

 
Nu ser jag att solen är framme och hjälper mig att dra ut på en springrunda. Får se hur det blir med den saken. Har nämligen ett antal parasiter att plugga på inför provet på tisdag, förutom en massa anatomi förstås. 

E.

Onsdag 090225

Tre lektioner på schemat: embryologi, histologi och biologi. Helt ok. För övrigt har det varit anatomiplugg. Är typ klar med magmusklerna :) 

Nyss laddade jag ner en väckarklocka till datorn. Jag har insett att det verkligen inte funkar med bara mobilens alarm som jag stänger av och sen fortsätter sova tills det är 5 min kvar tills jag måste dra. Nä, nu är det skärpning som gäller. Dessutom, det är ju så mkt bättre att vakna till några sköna Winnerbäck-låtar än ett gällt, stressande alarm. Nästan så att jag ser fram emot att vakna 07:15 imorgon ;) 


Vakna och rusa iväg i vacker klänning, med en vacker håruppsättning i ett vackert, somrigt och morgondisigt landskap, you wish! 

E. 

Tisdag 090224

Jag gillar tisdagar. Ingen stress. Bara biologi på eftermiddagen där vi sitter och ritar av parasiter som vi ser i mikroskop. Lagom slappt :)  Och till frukosten kollar jag förstås på det färska avsnittet av Andra Avenyn, späckat med spänning och dramatik som vanligt.  Har också hunnit med att diska, vilket jag som vanligt skjuter upp tills det ser ut som jagvetintevad här inne. Saken är ju den att efter nästa måltid är det stökigt igen. Bra när man har ett kök att gömma det i (och en diskmaskin att diska det i), men här är det bara ett rum där allt stök samlas. Nu har mormors mat tagit slut, så nu måste jag göra allt själv, dessutom :P

Tänk om man kunde ha det så slappt som hunden på John Smiths skepp i Pocahontas, eller som Pocahontas själv för den delen och bara springa runt i en vacker natur, prata med gammelmor Pilrot och leva livet (så var det ju i filmen iaf). 



E. 

Söndag 090222

Det blev en riktigt trevlig lördagskväll igår :)  Den började med att jag och A gick till Pasaz (köpcentret) och åt goda smårätter på en kinesisk restaurang. Sen mötte vi en kompis från tandläkarlinjen och gick på bio: Confessions of a Shopaholic. En riktig tjejfilm som var väldigt kul :D  Efter det drog vi till ett biljardställe där ett gäng andra redan hade satt igång. Det bildades lag och jag scorade en gång av jag vet inte hur många försök :P  Därför var det bättre att gå och ta en drink, så jag och A tog varsin mojito som vi sörplade på tills vi drog vidare till Mexico Bar med sina goda enchiladas :)  Taxi hem och sen filmen "Jab We Met" på youtube. Grymt bra! Två bra låtar är med där. Spana in dansen och kläderna i den första, eller i båda två förresten.. 

  


Och så denna i slutscenen av filmen. Kul att äntligen veta vad den gamle gubben säger i mitten av låten, hehe


Idag är det fortsatt anatomiplugg som gäller. Sätes- och magmusklerna ska läras in. 

E.

Fredag 090220

Friiiday :D  

Kemi imorse, med control test. Under eftermiddagen pluggade jag anatomi. Upptäckte att jag pluggar bättre i sängen än vid skrivbordet. Där sticker tankarna bara iväg åt helt fel håll, känns det som. Har gjort en lista med saker jag ska gå igenom under helgen. Det är sånt vi gått igenom i anatomin. 

Kl 19oo var det physical training. Jag gick dit för första gången på evigheter, och det var faktiskt kul eftersom vi spelade volleyboll :)  Tiden gick fort, verkligen. Efter 8 nån gång gick jag till gymmet, såg mig omkring, insåg att maskinen jag tänkt använda (StepMaster) är sönder, liksom de flesta andra maskiner i det rummet. Så trist. Jag snurrade mellan två benmaskiner och en sit ups-grej. 

Måste visa nåt kul, nåt jag aldrig kan låta bli att skratta åt.




Så perfekt! I minsta detalj :D  När han spelar tjejen och sjunger, eller det där "tadaa" i slutet, hahahah :D Love it!

Kände för att se filmen Flipper, så jag kollade början på youtube. Hemma har vi den med svensk dubbning, där man kan replikerna utantill, särskilt den gärna citerade: 
"Jag vill inte göra honom illa!" - dottern
"Men Lisa... okej.. då tar vi den här. Den bryr han sig inte om alls. Ha så kul !" - mamman
"Jaadåå!" - dottern

Hahah, och ja, man fattar ju förstås ingenting om man inte sett den förr. Dottern vill inte meta fisk med krok :P 

Hmm.. tillbaka till verkligheten inkl. allvaret. Ska kanske ta och läsa något avsnitt till från vår kära Gray's Anatomy.

E.

Torsdag 090219

Jahapp, ännu en dag har gått. Nedräkningen står på 44 dagar. Nästa anatomiprov är i slutet av mars. Jag kommer va mkt klokare då kan jag säga. Såg på planeringen allt vi ska gå igenom. Hjärtat ingår där. Hittills har jag tyckt det varit krångligt med alla kamrar och klaffar och ådror hit och dit.. men det ska väl gå att komma över. En kille i klassen har sagt att han vill bli hjärtkirurg.. hmm.. svårt.  

Dagens framgång har iaf varit att jag lärde mig hitta lårets alla muskler på ett riktigt ben. Yey :) Några andra ägnade sig åt att ta skära bort allt onödigt från en kropp och dela den i delar för att man ska kunna se musklerna. Hudbit efter hudbit skars av.

På histologin fick vi se processen där man förbereder ett preparat för mikroskopering. Igår var det samma fast teoretiskt. Vi tittade på celler från ganglion (nervknutar). Stora celler omgavs av små hjälparceller. Hittills är det kul :) 

Till något helt annat. Jag saknar Microsoft Picture It!   Det är så enkelt och bekvämt att fixa foton i. Typ allt man behöver finns där. Bilden nedan hade inte sett ut sådär om jag hade haft Picture It här.  Hursomhelst. Jag är trött och ska sova. Lika bra. Godnatt.



E.

Polen i bild.

Idag var första gången jag lyckades lägga in bilder. Från helgen hos mormor och morfar före lovet. Kanske kan ge nån bild av atmosfären, eller vad man nu kan kalla det.

 
 
 
 
 
 


Sista två bilderna är från Opole - den närmaste stora staden.

E.


Onsdag 180209

Så trött! Trist biologiföreläsning trots bra lärare. Kan ju redan det där. Blir väl intressantare sen förstås. Kunde inte somna igår. Ni vet, när man vrider på sig om och om men inget är bekvämt. För mkt att tänka på? Annars somnar jag alltid så fort huvudet landar på kudden :P  Känns som klockan är mer än den är. Hmm.. Måste verkligen plugga anatomi idag. Många sidor som ska gås igenom.  För övrigt var det ju första embryologi- och histologilektionerna idag. På embryologin imorse pratade vi om gametogenesis, hur spermier och ägg bildas. Rätt intressant. Histologin hade en riktigt bra lärare. Det handlade om hur man förbereder ett prov som man ska studera i mikroskop. 

Ska väl kolla på en lägenhet med en kompis o hennes brorsa idag. Jag vet inte riktigt.. Det är ju ändå rätt bra här trots allt. De flesta bor här, nära, så det är ju rätt "tryggt". Och om man flyttar ut så tror jag att det är svårt om inte omöjligt att flytta tillbaks. Samtidigt är det ju väldigt bekvämt med en lägenhet där man har bra (!) kök och badrum nära till hands, och förmodligen inga grannar som stör så som folk gör här ibland (fast jag tycker ändå folk har lugnat ner sig). Och så är det kostnaderna man måste beakta. Ja, det är mycket att tänka på. 



Vilken back up han har, va? :P

E.

Måndag 160209

Inte fredagen den 13:de, utan måndagen den 16:de, men likväl en jävla otur. 

Så mkt vinter det kan bli. Sprang iväg till första lektionen efter att tiden på något mystiskt vis hade försvunnit på morgonen. Computer lecture, i okänd sal. Det var repris från i oktober när ingen visste var vi skulle vara. Jag mötte ett gäng när jag var på väg dit jag trodde vi skulle vara. Det visade sig att de hade gått runt och letat men inte hittat. Senare visade det sig att det tydligen var i den första salen de hade varit i, men där det då hade varit tomt. Aja, vi kom fram tillslut, till en föreläsning som visade sig innehålla en förklaring av skillnaden mellan analog och digital samt en förklaring av olika räknesätt, typ binära tal. Kan inte riktigt säga att jag såg det smarta i det. Men jag missade nog nåt där. 

Senare är det anatomy classes. 18:15 och 20:00. Uh, va trött man kommer va sen. Jobbigt att behöva lära sig ett nytt schema. Ska ta och göra klart första biologikapitlet nu. Har pluggat lite franska och varit engelskalärare idag också. "Teacher of the week" på www.livemocha.com

E.

Onsdag 090211



Usch, vad tråkigt och ensamt det är här! Bara att vänja sig. Det är ju verkligen tur att man lever i den tid som är nu. Med internet och sån kommunikation. Hursomhelst. Affären i huset öppnar inte förrän kl 12, så frukosten får vänta. Det är typ snöblandat regn ute. Under natten blev några plättar vitare. Kom igen nu, vår! Fast iofs minns jag de två månaderna jag var här i feb/mars tror jag, i tredje klass. Då var det en massa massa snö och kallt. Så vill jag inte ha nu. Helst skulle man ju spola fram någon månad. 

Jag ringde till Karolinska Universiterssjukhuset i måndags för att fråga om praktikplats. Men jag är tydligen inte kvalificerad. Man måste ha gått 5 år på läkarutbildningen alt. vara utbildad undersköterska. Tss.. För en simpel praktik. Så det blir att göra den här i Polen trots allt. Dessutom är det ju väldigt konstigt, 5 år på läkarutbildningen är ju inte alls jämförbart med en undersköterska! Såklart att en sådan student vet mkt mer! En undersköterskas utbildning är på gymnasial nivå och motsvarar 750 p, alltså 750 timmar. Hur många timmar 5 års läkarutbildning är på, vill jag nog inte ens veta. 

Kemi och sedan frukost och sedan kemi. A skulle komma hit vid tre.



E.

Tisdag 090210

Ååå, då var man tillbaka. Sitter och ser på den vanliga utsikten. Samma dystra fåglar. Samma nakna träd. Samma problem. Men lite varmare. Ingen snö. Vårväder nästan. Och inte minst nya kurser. Nya utmaningar. Nya framgångar (förhoppningsvis).  Det här ska gå.  Synd att ljuset i tunneln är så långt bort. 54 dagar kvar, tills hjärtat sätts tillbaks. Hjärtat som slängts iväg och stampats på av omständigheterna, hjärtat som nu vaktas av de svarta fåglarna. De svävar runt runt och släpper det aldrig ur blicken. Dystert. Men sånt är livet för alla någon gång.

Har börjat läsa boken "Skändad" av Khady Koita - en senegalesisk kvinna som blev könsstympad som flicka och bortgift ett par år senare. Det är verkligen hemskt att läsa om hur de sliter bort "det smutsiga" med ett rakblad i flera minuter medan några starka kvinnor håller fast den skrikande, skräckslagna och helt hjälplösa lilla flickan som efteråt varken kan gå, äta eller kissa på flera dagar. Detta utspelade sig på 1960-talet, men traditionen är fortfarande vid liv. Khady Koita försöker nu motarbeta den. 

Jag har idag och imorgon på mig att plugga inför kemiprovet. Efter provet ska jag åka till mormor och morfar där jag stannar till söndag. Får läsa biologi och anatomi de dagarna. Sen drar allt igång med nya krafter på måndag. Som en våg som väntar på att skölja över. Eller som ett stort mörkt moln som väntar på att lägga sig över allt. 

Fast nu tänkte jag faktiskt sätta upp lite vykort och sånt här. Nyinköpt kludd :)  Det första jag gjorde när jag kom hit var att sopa golvet och skaka trasmattan. Det behövdes kan jag lugnt säga. Borde packa upp också, men det brukar göras efter hand som allt behövs och används. Kom på att jag glömde mitt polska simkort hemma. Jobbigt. 

Det finns en massa små tomtar runt om i hela Wroclaw. Här är en av dem. 
Tungt att flytta på stenen eller bara något att luta sig mot?

E.

Måndag 090209

Neeeeeeeeej!!!! Jag vill inte tillbaks! Det har varit så härligt hemma. Och det är så långt kvar tills jag kan komma tillbaks :( 



E.

Lördag 090207

Mihihihi :D  Melodiiifeeestiiivaaaleeen!! Va kul :)  Och till det: fruktsallad och grönsaksdipp. Nyttigt ska det va (behöver ju inte nämna att jag snaskade på haribo-godis före maten nyss.. oups!).  Lyssnade på klipp från kvällens bidrag på svt.se. Vissa helt okej, andra väldigt intetsägande på flera sätt. Tänk att Emilia är med. Henne har man ju inte hört mkt av sen favoritlåten I'm a big big girl in a big big world...  Minns att alla i slutet av 6an skulle skriva sina tre favoritlåtar på en lapp, av okänd anledning. Jag valde just den låten. På skolavslutningen visade det sig att en låt var hade samlats på varsin cd  :)  Riktigt kul idée. Cd:n har jag kvar. Undrar om de andra i klassen har den kvar. Jessie?  Hursomhelst.  Ajusste, oh nej, hon Ugglas är ju med. Usch vad jag inte gillar henne! :(    

Nu ska jag bara korrigera ett mejl mamma skriver på franska (hehe, man får ta chansen att känna sig som expert) och sen plugga kemi.

E.



Måndag 090202

Läste om namn nyss. Oskar läste upp några nya namn från en artikel. Trenden är ju att sätta väldigt udda namn på nykomlingarna :P  Som exempel kan jag nämna Karl-Kenji och Billie-Lou, hehe.. Jag kollade svenskanamn.se och kollade in Elisabet och Maria. Om Elisabet står det inget spec, däremot om Maria står detta:

"Den allra vanligaste betydelsen för Maria i nutid är "bitter" eller "hav av bitterhet" men det finns andra teorier som "rebellisk" och "önskat barn". Men namnet kommer troligast från ett egyptiskt namn som kom från ordet mry "älskad" eller ordet mr "kärlek".

Fler betydelser kan vara "uppror", "rebellisk", "trotsig", "efterlängtat barn", "havets stjärna", "en pe i havet", "den vackra", "älskad av Gud", "den perfekta", "den som älskar Gud", "den helade", "stark", "stor sorg", "den välnärda" (med betydelsen "vacker"), "älskarinna", "graciös", "den upphöjda", "den charmiga" och "den som härskar".
Betydelsen "den trotsiga" kommer av att Moses syster Miriam ställde sig på Arons sida när bröderna bråkade och blev därför bestraffad med spetälska."


Haha, en sån skillnad i betydelse. Både "bitter" och "stor sorg", men också "älskad" och "den perfekta". Jag får ta till mig av de fina betydelserna :) 

Just nu är det ny vecka och nya tag med kemin. För tusan, nu ska det läras in!  Oskar gör det ju inte lättare direkt, med sitt skrik och bankande. Trippelsuck.

E.

RSS 2.0