Måndag 090330

Den här dagen har ju verkligen bara swishat förbi. Tvingade mig upp kl 9 för att sistaminutenplugga inför anatomiprovet. Det är så trist att veta att man inte klarade det. Imorgon bitti kommer resultaten sättas upp, så får jag se om jag lyckades skrapa ihop några poäng, iaf så att man kommer över skämsgränsen 60 p. Jag tycker iaf att det kan räknas som en sådan, när man behöver 80 av 120 för att passa. Men tyvärr tror jag inte ens att skämsgränsen är uppnådd. Nej, det är bara att öppna boken igen och låta kunskapen flöda in.. ehum.. ja.. När hade de tänkt att uppfinna kunskapspillret egentligen? Tänk när framtidsmänniskorna har effektiviserat inlärningen på något sätt, och sitter och skrattar åt hur dåliga, sega och tidsslösande vi är när det gäller inlärning. Och om vi kunde se in i framtiden så skulle man nog bara bli sur för att man inte föddes senare. Eller vad tror ni?

Fatta att det är april alldeles snart. Våååår :D  Enligt datorns källor ska det bli 18° på fredag och 17° på lördag. Vågar man tro på det? Hoppashoppashoppashoppas! Fast å andra sidan har man ju inte tid att gå ut ändå. Då tar man sig tid! En springtur i solen skulle ju sitta fint. Apropå träning är det ett träningspass på fitness-stället inplanerat senare ikväll. De har för övrigt höjt priserna. Om man inte köpt ett kort med ett antal inträden så kostar det 13 zl (30 spänn) för ett entimmespass, vilket iofs fortfarande inte är mkt.. tror jag..

Jag hittade lite rolig läsning igår om den polska påsken. Det är en polack, bosatt i Sverige, som berättar. Han berättar om varför det inte borde heta "glad påsk" i Polen i detta inlägg, och ett särskid beskrivning av en intressant men läskig tradition nämligen Śmigus-Dyngus - den så kallade blöta måndagen. Heheh :P  Roliga bilder har han lagt upp. Såna vill jag också fånga, men frågan är om man vågar sig ut.  Ett annat inlägg spinner vidare på mina och mormors otaliga diskussioner.. hmm.. ja, läs själva här för en ledtråd.  Killen har humor :)

Hahahah, det här hade kunnat vara Śmigus-Dyngus, men när jag tittar närmare på människorna ser de ut att vara indier. Grymt kul iaf !  De är fortfarande lyckligt ovetandes om vad som väntar, hahah :D



E.

Söndag 090329

Det här är dömt att misslyckas :(  Det är så otroligt mkt att man inte har hunnit läsa igenom allt. Då är det bara att fortsätta plugga hela hela veckan inför omprovet nästa måndag. Men förmodligen är det kickstart för träning. Måste göra ett träningsschema som måste följas, och som kommer inkludera åtminstone ett par träningspass på fitness-stället i veckan. Spelar ingen roll hur mkt plugg man har. Träning är lika viktigt.  Grejen är att när man läser såna här 10 enkla steg för hälsan, så är det ju saker som man redan har checkat av, eller saker som att man inte kan säga att man inte har tid med träning - det är bara att skippa slappandet framför tv:n på kvällen. Men vem tusan gör sånt? Har man tid att slappa framför tv:n så har man ju all tid i världen till sitt förfogande. Skillnad är det ju här. Visst.. jag gör ju säkert också saker som kan tyckas onödiga, typ att läsa ca 6 bloggar om dagen, kolla någon nättidning och den nya vanan att se på Sjukhuset på tv3 play (obs! som frukostunderhållning --> ingen tid till spillo), men det är ju inte samma sak. Vart jag nu ville komma med detta...    Hursomhelst ser jag väldigt mkt fram emot söndag och de efterföljande 10 dagarna, då dels mamma och Oskar kommer hit ett par dagar men också Johan som stannar längre :)  Det är påsk och ett par dagar är tänkta att spenderas hos mormor och morfar dit även min moster med familj kommer.  Och visst får man äta godis på påsk? ;)



E.

FN-svammel

FN:s senaste dumheter

Är det någon som har koll på hur FN röstar och vilka det är som röstar? För det här verkar helt ogenomtänkt!

E.

Lördag 090328

Igår pluggade jag tills jag och A gick ut på bio. Vi såg Outsourced - en kul film om en man som åker till Indien på jobbärenden och möts av en helt annorlunda kultur som han måste lära sig mer om. Det blir kulturkrockar och lite kärlek, men inget överdrivet :) Bra musik också förstås.

Idag är det dagen före dagen före domedagen. Nästan iaf. Därför är det plugg som gäller. Får se om det blir någon springtur. Pratade med Jenny idag om Midnattsloppet 15 augusti. Skulle vara riktigt kul att anta den feta utmaningen. En mil är ju inget man springer bara sådär. Men det är bra att ha ett mål för sin träning, något som sporrar en till att anstränga sig. På något sätt måste jag få in träning som en naturlig del i planeringen ett par gånger i veckan. Det är ju inte det lättaste när man tycker att man inte borde snylta tid från pluggtiden. Saken är ju den att man bara vinner på det.

Dagens musik är inget mindre än spelningslistan från mammas Kuba-middag. Fast musiken är egentligen från Colombia. Det är Carlos Vives, Gloria Estefan, Juanes och Jorge Celedon. De flesta har väl hört Juanes - La camisa negra.





E.

Kalle & Hobbe <3



hahaha <3  Det finns ingen annan serie som får mig att skratta vid varje ruta än just Kalle och Hobbe. Kolla på hönan, de härliga ansiktsuttrycken :D hahah, så bra! Och Hobbes likgiltighet. Klockrent!

Var ute en sväng till A nyss. När vi kom till min korridor höll killarna på att bära bort en dörr från någons rum för att gömma den i sitt rum. Även om man inte tyckte att man skulle skratta åt pojkhyss så gick det ju inte att stå emot. En gick förbi och så något i stil med "Vik er inte dubbla, det här är normalt." :P  

Jag tror nog bara jag är för trött. Allt blir kul. Tänkte sova tidigt, tänkte mig typ 9-10, men nu ser jag ju att klockan är mkt mer än så. Har hunnit diska iaf. 

En sak jag inte förstår mig på är folk som sitter och spelar spel på nätet, särskilt såna här småspel på typ Blip och liknande sidor. När jag har gjort det känns det bara som ett fett slöseri med tid. Och det är det ju. Tänk att folk kan ha så mkt tid över att de väljer att lägga den på onödiga spel som inte leder eller tar en någon vart. Något annat folk slösar sin tid på är att klottra på väggar och toadörrar här. Alltså, kom igen, vi går på universitetet och är 19+, vad är det för lågstadiefasoner de har?? Särskilt som motiven är så jäkla omogna att det inte är sant. Dessutom har jag hört/läst någonstans att om man ritar dessa ehum.. oanständiga motiv.. så har man komplex  :/   

Imorgon blir det en joggingtur som till o med har ett mål, om än ett udda sådant. Jag har nämligen bara en gaffel (hade två först men den ena är spårlöst försvunnen), och så skulle jag behöva en visp, så det hade jag tänkt införskaffa lite snabbt i förbifarten sådär. Sedan hem och råplugga :(
  
E.

Torsdag 090326

Yes, jag klarade anatomiprovet :D  Men jag kan säga att det inte var lätt, trots att vi hade generally (den schysstare läraren). Jag gick in i den stora ljusa dissektionssalen tillsammans med A och en annan tjej. Först fick jag förklara ställen man mäter pulsen på i benen - excellent. Sedan fick jag ett hjärta i handen för att visa de fyra klaffarna - wrong. Vet inte riktigt varför, men antar att mkt kan gå fel där, eller? För att passa måste man svara rätt på två frågor och om man som i mitt fall svarade fel på en av de två första, får man en till fråga. Då fick jag beskriva den ytliga innervationen av benen. Det hade jag koll på, så det var lugnt. Passed! :)

På måndag är det det skriftliga provet. Ser inte fram emot. Så svårt! Jag kan inte. Hoppas jag hinner lära mig under helgen. Vi bestämde att om vi pluggar riktigt bra imorgon och blir klara med det vi planerat (som man typ aldrig gör), så ska vi unna oss att se Outsourced på bio :)  Det är nämligen Bollywood-tema på bion i Pasaz. Den filmen jag helst vill se, Rab ne bana di jodi, går på söndag och det vore ju sinnessjukt att gå på bio kvällen före anatomiprovet, så tyvärr :(  Den filmen har så himla bra låtar.








Fredagens kemiprov är godkänt, så nu är det bara kemi exam kvar, och den får man tydligen välja själv när man vill ha, så jag tänkte bestämma ett datum typ 1-2 veckor efter påsk. Sen kommer det ju bli smockat med andra prov och grejs att lära in, då när mitt första år på universitetet börjar lida mot sitt slut (utan att lida hoppas jag :P ). En sjättedel. Tss...

E.

Shopaholism?

"Aktuell forskning utförd av brittiska forskare visar att 74 procent av alla kvinnor tänker på shopping var 60 sekund. En annan studie visar att 75 procent av alla kvinnor skulle föredra shopping på fritiden framför vilken annan aktivitet som helst. Och forskningen visar också att 85 procent av alla köp världen över av kvinnor." (http://www.aftonbladet.se/sofismode/article4660169.ab)

Ahahaha, är det så illa alltså?



E.

Onsdag 090325

Man skulle kunna tro att dagen före anatomins practical test har varit hektisk och oangenäm med tonvis med plugg som inte ens hinner bli klart innan man faller ihop av trötthet nångång in på småtimmarna. Men icke! Det har varit en riktigt trevlig dag med sol och fågelkvitter. Gick upp strax efter nio, åt yoghurt med äpple och cornflakes (har bestämt mig för att hädanefter skippa bröd till frukost), såg ett spännande avsnitt av Sjukhuset, gick ut på jogging-/promenadrunda med A för att kolla kemiresultaten (utan resultat :P ). Skyndade mig iväg till histologiföreläsningen, och gissa vad, jag var den enda eleven där. Jag hoppas på grymt mkt pluspoäng från läraren där, hahah. Så jag satte mig och pluggade anatomi effektivt ända fram till biologiföreläsningen. Tänkte att det skulle vara fler där med tanke på att vissa tvåor och även treor (!) går om biologin. Visade sig att jag var lite för optimistisk där också. Jag kom in i den tomma salen med plats för ett par hundra kanske.. Tillslut hölls föreläsningen för mig och en till. Det verkar som att lärarna håller föreläsningar för två pers minst. Var ju intressant iaf. Om bakteriofager och telomeras - det som förkortas vid de flesta cellers DNA-replikationer och har med åldrande att göra. Efter en lunch i pasaz drog jag hem och pluggade. Nu har jag bara en kvarts plugg kvar innan jag är klar och kan börja repetera. De här 10 punkterna inför imorgon är intressanta och lagom omfattande. 

Hittade denna skönhet från Lindex (!). Ja, modellen också, men jag tänkte förstås på klänningen :P  Så härliga sommarvibbar man får!  Fast nackdelen med sådana långa klänningar är att man inte får någon sol på benen.. (*host* i-landsproblem *host*). 



E.

Tisdag 090324

DISASTER!!

I tre dagar har jag konstant pluggat in de där jäkla parasiterna, och vad tror ni händer när man sätter sig ner och får provpappret i hand? Jag glömmer allt!! Det är helt otroligt. Man blir ju så sur! Okej om jag inte hade gjort mitt bästa, om jag bara lite halvt pluggat ett par timmar.. men nu var det inte så. Det känns som jag lika gärna kunnat ta den tiden för att förbereda mig inför anatomin.. hade ändå blivit nästan samma resultat. Fan!  Humöret förbättrades ju inte efter provet heller, då lektionen fortsatte med Mendels genetik. Läraren som hade varit så trevlig, eller normal iaf, under parasitologin var nu helt förändrad. Ingenting någon gjorde eller sa var korrekt. Allt skulle vara exakt exakt exakt som hon hade tänkt sig för att vara okej. Alltså, det klart att det svaret som klassen ska komma fram till på någon fråga bör vara rätt, men sättet hon guidar in det på rätt spår är fel. Det värsta är ju när hon skickar upp folk till tavlan för att skriva korsningsscheman. Då är det ju inte bara själva schemat som ska skrivas utan hela receptet före. "I don't know what's wrong with you." sa hon högt när en stackare inte hade 100 % koll på hur hon ville ha det. Man säger inte så. Man ska vara ödmjuk, oavsett vem man är. 

Humöret förbättrades när A kom förbi med jättegod middag :D  Hur schysst? :) Vi ska jogga förbi kemin imorgon och kolla resultatet från fredagens final test. Hoppas och tror att det blir ett positivt svar.  Eller tror.. det är väl för optimistiskt. Bättre att tro sämre och bli positivt överraskad än tvärtom. 

Nu måste jag göra hälften av anatomins practical issues. Har ju bara denna och två kvällar till på mig. 

"Jag vet inte hur man ska klara det här." -jag.
"Ja, det bästa är om vi hinner dö innan, men det är ju säkrast att ha en reservplan. ...Ibland undrar jag varför jag valde att läsa medicin..." -en från klassen. 


HAHAHAHA, såå bra! :D

E.

Måndag 090323

Proven närmar sig alldeles för fort. Imorgon är det parasiterna som ska avklaras, men jag orkar inte plugga mer nu. Får vakna tidigt och gå igenom allt. Men jag har väldigt svårt att gå upp på mornarna, det är inte som det var förr när det var helt okej att vakna 05:45 för att hinna äta frukost i lugn o ro. De dagar jag inte har lektioner tidigt på morgonen sätter jag Winnerbäcks-alarmet på 8-9, lite beroende på.. Men som imorse fick alarmet gå i 40 min innan jag orkade upp. Fast jag antar att det hela beror på att sovtiderna egentligen bara är "framflyttade" på dygnet. 

Idag knåpade vi i excel på computer science. Har väl aldrig behövt använda excel till annat än väldigt enkla grejer, så det var bra att lära sig mer. Därefter var det anatomiföreläsning om pelvic cavity/perineum, de ..ehum.. intima delarna :P  En svår föreläsning, får ta och läsa igenom det där kapitlet. Hittills har jag bara läst en kort del om epididymis som jag hade presentation på idag. Mellan de båda anatomilektionerna gick jag och A till pasaz där vi åt lunch och satte oss på ett café för att förbereda presentationen. 

Winnerbäck sjunger: 

"Vad är det som gör att man glömmer saker, 
att man glömmer att man trivs med livet ibland?" 

och 

"Vi glömmer allt och tror att tiden är svår. 
Men man kommer på, sen efteråt, 
att vi hade rätt kul emellanåt."

Han har ju såå rätt! Jag kom på det idag. Att jag ju faktiskt trivs riktigt bra med livet. Även om det är mkt plugg och man är långt ifrån nära o kära, så är det ju något grymt bra man gör. Något väldigt intressant som leder till något konkret och seriöst. Det är ju inte alla som gör det. Man får inte glömma att vara nöjd. Och man får inte glömma vad det är man faktiskt håller på med. Kollar på tv3.se/play där de har en massa program, bl.a. Sjukhuset där de visar alla delar av arbete på sjukhus. Väldigt intressant, och det påminner mig om vad jag har gett mig in på. Det gör till o med att jag blir mer taggad att plugga och tycker det är roligare, för jag kan på något sätt, långt bort, se att det leder till något. 




Jag upptäckte något väldigt roligt! På winnerback.se finns hans egna kommentarer till låtarna. Att jag missat det! Det blir ju ännu häftigare att lyssna om man vet exakt vad det handlar om, hehe :)

E.

Kvällens underhållning

Här har ni den:



E.

Söndag 090322

Dagens fysiska ansträngning får sträcka sig så långt som att gå ner med circus 5 soppåsar som jag inte orkat slänga. haha.  Guuud, de där parasiterna tar ju aldrig slut. Hur många dagar ska de ta liksom.. Nu har jag tack o lov bara 2,5 kvar. Måste snabba på, för imorgon har jag presentation (visserligen kort) om epididymis som jag knappt vet något om. Lyckat. 

Spana in de här snygga bilderna. Sandrah Hellberg är modellen som för övrigt också gick i Franska. Men det var inte det som var grejen, utan kolla kläderna. Jättehäftiga, stickade! 


Nästa projekt kanske, mamma? ;)

E.

Lördag 090321

Kul lördag.. ehum.. i princip bara plugg från morgon till kväll. Kollade också på Diagnos Okänd på TV3 play och snuttar av Generation Fett. Där kan vi snacka om chockerande hemskheter. Så otroligt mkt massa människor kan lagra under huden som verkar kunna spänna ut sig hur mkt som helst. I samma program visade de något mkt bisarrt som kallas S... nånting. Det går ut på att folk blir mosade av tjocka tjejer mot betalning (1800 kr/timme). Haha, konstigare får man ju leta efter. Folk har ju verkligen ingenting för sig. 

Imorgon måste jag ut och röra på mig. Efter att ha suttit på sängen hela dagen blir kroppen rätt trött och obekväm. 

Denna är ju såå bra :)  Jag föredrar senare versioner, men denna med Winnerbäcks gamla band Snoddas, får duga.

Btw, väldigt mkt snack om Robinson överallt. Vem kollar på sånt liksom. Det var bra när det var i svt för många år sen, men nu känns det väl lite.. uttjatat och gammalt?

E.

Valfrihet

Jag läste just en väldigt intressant artikel som tar upp flera aspekter av barns valfrihet. Psykologer menar att barn nu får alldeles för många och för svåra frågor att ta ställning till, vilket leder till nervositet och till o med depression. Läs här:   

http://dn.se/insidan/lagom-svara-val-hjalper-barn-att-utvecklas-1.800915

E.

Fredag 090320

Någon spelar Nothing Else Matters i korridoren. Så fin :) Var länge sen jag hörde, inte lika länge sen jag spelade den iofs. "So close no matter how far". 


Det är parasiter för hela slanten idag. Saken är den att när man lärt sig tre och fortsätter på resten av de totala 21 som vi ska lära oss, så glömmer man och blandar ihop dem. Hmm.. är väl bara att repetera några gånger fram tills tisdag. Får se hur många jag hinner med idag. Kan ju iaf plugga 4 timmar till. Skulle vara skönt att ha de avklarade så att man kan fokusera på anatomin. I den ingår att förbereda en presentation om.. vad hette det nu igen.. epidymis, ja. Tjejer presenterar the male system och killarna the female one. Hehe.. ja.. ehum.. Nä, men det blir säkert kul :P  Den som gör bästa presentationen i gruppen får en extrapoäng på den sista examen. 

Någon skrev och undrade om det krävs matte D för att bli antagen här, och svaret (som även finns att läsa på www.jedlinski.com) är nej. De enda betyg som krävs, eller som de tittar närmare på, är biologi, kemi, fysik och engelska. Lycka till med sökandet! :)

E.



Onsdag 090318

Så häftigt att folk lägger upp filmer från operationer på youtube och sånt. Kollar operation av hallux valgus ( snedtå) som består av att skära hud och ligament, motorsåga av en benbit, borra in en metallbit och sy ihop. hehe.. 

Det visade sig att histologiföreläsningen är inställd och likaså morgondagens lektion --> sovmorgon :) ..eller rättare sagt extra pluggtid. Så i väntan på biologiföreläsningen satt jag och pluggade in parasiter. Puh, de är för många. Och det som är förvånande är att så många är infekterade, då är storleksordningen miljoner inte något uppseendeväckande.

Mot oändligheten och vidareeee!

E.  

Låååångt ord

spårvagnsaktiebolagsskensmutsskutarefackföreningspersonalsbeklädnadsförrådsförvaltningen

Är det någon som har ansträngt sig för att sätta ihop ett så långt ord som möjligt? hahah

E.

Post biologi

Diverse kadaver, helkropps såsom smådelar, har jag inget emot att ta en närmare titt på, det gör vi ju hela tiden. Men när det kommer till det vi gick igenom på biologin idag, då isar det i ådrorna, en obehaglig gåshud sprider sig, händerna tar ett krampaktigt grepp om något, blicken vänds bort, tankarna går "herregud, jag ska ju bli läkare, jag måste ju kunna se på sånt här" varefter blicken vänds tillbaks utan något annat än äckel som resultat. Hemskt!  Till saken, vad var då detta? Ett ansiktsfoto på en liten, stackars flicka som ligger ner med halvöppna ögon. Från munnen och näsborrarna snirklar sig stora, vit-gula maskar (!) som syns alldeles för tydligt mot den mörka huden. Nä, det där är bara för mkt. Jag hoppas allt man aldrig nånsin behöver se det i verkligheten :/  (naivt kanske, men man kan ju alltid hoppas..)

En annan sort av dessa äckliga rundmaskar är de som man kan se precis under huden eller i ögat ibland. Här:

   

Tänk att ha en sån i ögat, eller var som helst för den delen, och liksom veta att de kryper omkring fullt levande och förstör ens kropp. Det är då man önskar att man var en liten amöba med pansarskal som ingenting kan komma åt. Hellre det. 

E.

Tisdag 090317

Ställde alarmet på fel dag, så jag vaknade strax före elva. Börjar inte förrns 15:30 så det det är ju lugnt. Kollade på ett spännande avsnitt av Andra avenyn, och nu sitter jag med kemin. Phyiscochemical properties of proteins och ett till ämne ska hinnas med idag. Ska även ta och lära mig ett antal parasiter hade jag tänkt. Till nästa tisdags biologiprov ska vi kunna 30 parasiter. Nästa vecka, på torsdag, är det practical test i anatomi. Issuesen till det är faktiskt bra, mest kliniskt inriktade. Så med bra och följd planering kommer det nog gå vägen. 

För övrigt är jag äntligen nöjd med designen här :) 


Giraffer är ju såå fina!

E.

Söndag kväll

Har varit ute på en joggingtur med A. Det blev en väldigt lätt jogging, inte alls som när jag var ute själv. Men hursomhelst var det skönt att komma ut. Det blir ju så obekvämt att sitta hemma hela dagen. Efteråt intogs en vitaminkick -  3 kiwis :) 

Jag har hunnit en del idag. Ett uppslag kvar innan jag är klar med själva organen i magen. Till det lyssnas det på Chopin. Har fixat en massa Winnerbäck-låtar till iTunes idag också. Att han har gjort så mkt alltså. Iofs en del liveplattor. Men utan att ens ta med alla sådana fick jag ihop 272 låtar. Kul att höra två låtar med okänd titel från någon livesändning på TV Linköping, hehe. Den där dialekten också. En av dem är en klagan på kvällstidningar, som påminner en om Mange Schmits "Jag talar ut". Synd att det inte blir någon sommarturné à la 2008. 

Det händer då och då att jag får en flashbacksbild från någon dröm som jag glömt bort. Idag mindes jag plötsligt en mardröm där mina lår var väldigt skumma, de hade typ celluliter som bildade höga berg och dalar. Usch. (Var det en varning eller vad?)  Men senaste drömmen handlade om Ingvar Kamprad som skulle leda något intagningstest  för ett antal tjejer. Frågorna var däremot inte så relevanta då de handlade om konstiga detaljer om gamla kändisars (t.ex. Elvis och Marilyn Monroe) liv, men också frågor om okända möbeldesigners och deras verk. Dessutom hade alla tjejer på sig strumpbyxor av sytråd som vi virat runt benen. Haha, ja tänk så mkt man kan ha för sig utan att röra sig ur fläcken eller ens vara medveten. 



E.

Söndag 090315

Äntligen har man fixat en header. Lyckades klura ut hur man skulle gå tillväga. Vad tycks?  Det där var ju den enklaste enkla bilden, men det blir bra tillsvidare. Bilden är för övrigt tagen i Rynninge, augusti 08  :)  Nu måste jag effektivisera mig med annat. Ha en fin söndag!

E.

Vaa?!

Vänta, VA?!  Jag kom på att jag var tvungen att kolla vem som vann kvällens melodifestivalfinal så jag klickade in på svt.se, där jag tappade hakan. Malena Ernman? What? Och sen Ugglas på andra plats.. Vad har hänt med svenskarnas musiksmak? Jag vet inte riktigt om jag ska se den som positiv.. hmm.. det här var intressant.  Det blir spännande att se Eurovision nu när vi har ett speciellt bidrag, (inte för att det inte är det annars). Frågan är.. Fanns det inga bättre alternativ? Har faktiskt ingen koll på kvällens bidrag. Men okej.

E.

Kväll

Promenerade till Rynek med A. Idag liksom igår var det en massa folk som drog ut på fest. Vi tog oss en matbit och satte oss sedan på spårvagnen hem.

När det gäller plugg måste man lova sig själv att uppnå vissa mål, som idag då jag har lovat mig själv att bli klar med organen i magen. Jag får inte sova förrns det är genomläst, för om jag inte skulle bli klar så skulle jag få dåligt samvete för mig själv. Det gäller liksom att hela tiden stå till svars för en själv och se sig själv som en kontrollant av hur bra man pluggat. Som hjälp kan man se hur andra gör, såvida de pluggar bättre än en själv. Exempelvis A brukar kika genom fönstret till pluggrummet om hon har vägarna förbi, för att se vilka som sitter och pluggar. "Aha, han, han, han och hon. Aaaaaaaaaaaaah!!" Och springer till sitt rum för att göra samma. Man kanske borde sätta sig i det där rummet. Men nej, det är för "formellt". Jag vill ha det slappare, men lika effektivt. Hmm... Kontrollanten inom mig säger att jag genast borde sätta igång. 



E.

Lördag 090314

Några underbara dagar har passerat. Är väldigt tomt nu. Men om tre pluggspäckade veckor är han här igen. Tur det. 

Var och pratade med ED-kontoret om sommarpraktiken. Jag ska göra den i september, vilket innebär att juli och augusti är lediga. Som jag förstod det gör man praktiken som assisterande sjuksköterska på en nefrologiavdelning, om man inte har något annat förslag på sjukhus eller avdelning. Har man det kan de hjälpa en att fixa en praktikplats där. Det skulle vara spännande att vara på en kvinnoklinik där de har hand om kvinnosjukdomar, ultraljudsundersökningar och allt som har med graviditeter att göra. Det är ingen brådska med det där iaf. De sa att jag skulle komma tillbaka i maj/juni. 

Jag har några nysedda filmer att rekommendera. Inte mkt till nyheter kanske. Tillsammans är man mindre ensam (Ensemble c'est tout), Corpse Bride och Happenstance (Le Battement d'ailes du papillon). Första och sista är med Audrey Tautou, och i Happenstance spelar även Faudel, såg jag nyss. Den fransk/algeriske " prinsen av raï ". Här har ni honom i några kända duetter/trion..

Faudel, Rachid Tacha och Khaled -  Abdul Kader


Faudel och Khaled -  Aisha

Faudel, Rachid Tacha och Khaled -  Ya Rayah


 Någons översättning av Ya Rayah:                               
                               
Oh departing traveler, where are you heading? 
Your journey is bound to failure                             
How many travelers before you                             
Have sought the path with similar results?          
How many cities and deserts have I roamed?    
How much time have I wasted                               
Touring from one place to another?                     
Oh lost one, no matter how much you run away
Your destiny will end in exhaustion                      
Time has passed you by                                         
And you have yet to notice it.                                 

Idag är planen att läsa och lära om alla organ i magen. Man skulle ju kunna tro att det är mycket som står om varje, men det är det faktiskt inte. Antar att det kommer på fysiologin senare (i trean?).

Efter tisdagens histologiföreläsning, som handlade om muskelceller, beslöt jag mig för att få reda ut ett och annat om träningsvärk och stretching. Somliga har ju bestämt haft för sig att stretching inte skulle hjälpa ;)  Så jag frågade läraren hur det låg till och hon berättade att när man har tränat en otränad muskel (tränat den mer än vanligt eller nåt sånt) så utsöndras några kemiska substanser som ger upphov till träningsvärk. Det handlar alltså inte om att muskeln skulle ha skadats. Om man stretchar muskeln efter träning, motverkar man utsöndringen av dessa substanser. Lätt som en plätt :P  Mer om det kommer också på fysiologin. 

Oh, ikväll är det ju la grande finale av melodifestivalen (ja, vad annars?).. Så om jag inte har något annat för mig ska jag kolla på livestreamingen på svt.se   :)

För övrigt fick jag en väldigt skum kommentar på förra inlägget, eller kommentaren handlade egentligen om min kommentar på en annans blogg. 
http://daja.blogg.se/2009/march/modellskola-ga-pa-catwalk.html#comment  
Tjejen gav tips om hur man ska gå på catwalk och eftersom man kan dra paralleller till hur man går snyggt i allmänhet lämnade jag en uppskattande kommentar och nämnde just detta. Någon kille svarar då på min kommentar: 
"Det dummaste jag hört på länge! Ska du vara någon annan eller dig själv? Varför spela en roll man inte är? Ska du gå catwalk i EXEMPEL skolan? Skulle det kännas RäTT ifall du visste att alla tyckte du var snygg? Ni tjejer är speciella... Era tankar.."  
Haha, ja, lite kul :P  Att gå snyggt betyder ju inte att man är någon annan än sig själv. Dessutom ogillar jag starkt det där uttrycket "vara sig själv". Vad skulle det betyda?

E.

Måndag 090309

Höll på att sätta rubriken "Månday", föga snyggt  :P

När man slutar sista lektionen så sent blir hela kvällen konstig. Man kollar på klockan och får en smärre chock varje gång. "Oj redan, bäst jag sätter igång, oj redan, bäst jag sätter igång, oj redan, bäst jag sätter igång..."  Först måste man ju sätta sig ner och pusta ut, innan man fixar middagen. Orkade inte gå till köket och stå och vänta på att maten värms så jag kokade vatten i vattenkokaren för att fixa potatismos. Det halvblandade jag med majs och tonfisk, som jag käkade med tortillabröd. Var till o med gott.  Så nu är middagen klar och uppäten: 22:50.  

Tro't eller ej, men jag måste faktiskt städa. En mkt speciell person kommer nämligen hit imorgon :) 

Oskar, här har du bilden. Känn dig skyldig!



Hahah :D  Så typiskt Oskar!  <3

E.

Lördag 090307

Filmen igår var riktigt bra :)  Namastey London. Bilden säger väl en del, förutom att det verkar vara värsta komedin, men jag skulle nog mer kalla den drama. 



Sitter med pleural cavity, som inrymmer lungorna. Tänkte bli klar med 7 uppslag fram till kl 6 då jag ska iväg med A till pasaz där hon ska få konsultation om sina nyfödda fiskungar :)

Ha en kul lördag :)

E.

Fredag 090306

En fredag med kemi, ärenden, städning och lite lagning av kläder. Vad tusan ska det bli hål på allt för?  Nu kom A hit för att se någon Bollywood-film :)  Imorgon blir det pluggpluggplugg för att sen övergå i något mer underhållande framåt kvällen. Folk börjar stressa en med att säga att det snart är en provperiod :S   o-ou..  Tydligen kommer anatomi, biologi och kemi ligga rätt nära varann i tiden, i slutet av månaden. Det ser jag inte fram emot. Därför hoppas jag att alla mina pluggförmågor kan ta och samla sig imorgon så att jag får något gjort. Tror jag får ta och gräva ner internetsladden nånstans för ett tag.   Måste säga att det är rätt avslappnande att sitta och sy.. såvida det blir bra iaf. 

 

E.

Hjärta

...och smärta. Att hjärtat ska vara så himla komplicerat! Jag fattade ingenting idag på anatomin. Massa smågrejer man skulle hitta i de tjugotals hjärtan som låg skurna på olika sätt i baljorna runt om i dissektionssalen. I boken är genomgången av hjärtat på närmare 40 sidor har jag hört, inte ens kollat upp det själv, hehe.. Så jag har två stora mål i helgen: lungorna och hjärtat ska jag ha koll på! Titta vad romantiskt det ser ut.. ehm.. 



E.

Torsdag 090305

Frukosten avklarad. Nu väntar anatomiplugg före lektionen. Det känns som om jag hade en massa ärenden oavklarade :/  Får ta itu med dem imorgon efter kemin. Synd att man inte är hemma nu. Då skulle man köpa biljetter på blocket och gå och se Metallica i helgen. Det skulle vara grymt! Nån gång måste man ju se dem..


Hur coolt?

E.

Onsdag 090304


Ännu en dag som passerat. Inte så händelserik. Försov mig och missade embryologiföreläsningen imorse, så jag åt min heliga frukost innan jag drog till en väldigt speedad histologiföreläsning. Jag gillar inte såna överdrivet snabba föreläsningar där läraren bara drar igenom allt som om det vore bara för sakens skull, för att hon vill ha en så lång rast som möjligt. Man försöker anteckna och hänga med, men det fastnar ju inte lika mkt som på en föreläsning i vanligt tempo. Som tur är kan jag redan mkt om dagens ämne: connective tissue. Skrev ju om huden och dess bindväv i treans projektarbete. 

För vetenskapens skull tänkte jag berätta om en undersökning som skulle behöva era svar. Offra ett par minuter här:  www.intercult.su.se/ISSI/index.php  På samma sida kan man också läsa om en avslutad undersökning där de kom fram till att personer med rökande föräldrar i högre utsträckning är attraherade av rökare, jämfört med de som inte haft rökande föräldrar. 

Ooh, förresten, har ni sett grönans nya attraktion? En väldigt speciell berg-och-dal-bana, som definitivt måste testas i sommar :)

Jag tänkte bli lite bättre på att lägga mig i tid, så bäst att läsa det sista ur anatomiboken och sen sova.


Baksida.

E.

Tisdag 090303

Idag var springpremiär. Solo, för A var tvungen att göra nåt annat. Men imorgon så.. eller nån annan dag :P  Det var jobbigt iaf! Sprang 30 min.  Pluggade parasiter hela morgonen, så provet gick väl kanske typ bra.. hehe, nej jag har faktiskt ingen aning, det kan ha gått hursomhelst. Får se imorgon kväll då resultaten kommer. 

På aftonbladet.se finns en artikel om att ungdomar vill leva svensson-liv. De har gjort en undersökning på lunarstorm och bilddagboken, och jag håller med en av kommentarerna "det måste vara den minst representativa undersökningen nånsin" för vilka sitter inne där liksom.. Lunarstorm var ju nåt man sysslade med i mellanstadiet och som dog ut till 7:an. Jag har en känsla av att folk i mindre städer är överrepresenterade på både lunarstorm och bilddagboken.  I vilket fall.. Jag ställde mig frågan: vad innebär svensson-liv? Är det de klassiska 3 orden: villa, volvo, vovve, eller är det som vissa verkar se de som: man, barn och hus? En annan kommentar löd: "Måste man göra en undersökning för att få veta att ungdomar vill ha någon nära och tak över huvudet?", hehe..   Men vad är det då som krävs för att man ska vara osvenssonaktig? Det måste ju vara något som skiljer en från normen, genomsnittet. Och nej, det handlar inte om pengar. Man kan ju va stenrik och ändå leva ett svensson-liv. Handlar det kanske om upplevelser på något sätt? Resor? Saker som avviker från att jobba 8-17, hämta ungarna på dagis/fritids, laga mat, se på nyheterna och På spåret / Så ska det låta / Let's dance, gäspa och säga "oj, vad klockan är mkt!" och sen sova och börja om cykeln igen.  Vem skulle kunna ställa sig upp och säga "Jag lever ett svensson-liv."?   Är det någon som har en förklaring?

Spanade in fiskar idag. Inte några små, vackra, söta saker med putmun som man kan beundra i akvarium utan sådana som denna:

  
"Men mormor, varför har du så långa tänder?" stod det.

Haha, så skum! Jag tänker mig en mindre fisk som sitter spetsad på den långa tanden utan att mormorsfisken kan käka upp den. Sidan hade en massa massa bilder på fiskar jag aldrig kunnat föreställa mig! Kolla: www.environmentalgraffiti.com/featured/10-most-diabolical-fish-on-earth/8156

Oj, vad klockan är mkt! :P  Ett helt klart fall av sovdags.

E.

Måndag 090302


Puh.. Kom just hem från anatomiföreläsningen som idag handlade om diafragman, och blodcirkulationen hos foster. Det var mkt info som man måste läsa om ordentligt, förstås.. som med allt annat antar jag. Nu har jag 3 timmar på mig att lära mig ett antal parasiter som jag började läsa om igår. Vi har prov på dem imorgon. 

Jag blev ganska överraskad imorse. Det var så varmt ute! 7 grader visade datorn, men man har ju glömt hur varmt det är ("hur kallt det är" skulle man säga efter sommaren :P ) Tyvärr ingen sol.  Men min egen sol kommer hit på tisdag nästa vecka! :D  4 efterlängtade dagar. Såå kul, som alltid :) 

Igår kollade jag klart på filmen jag började se i lördags: Veer-Zaara. En bollywood film som tårarna rinner till. Wow, vilken historia. Kärlek förstås. De väntar på varandra i 22 år utan att veta om att mannen faktiskt lever och att kvinnan har skiljt sig från sin då nye man direkt efter att hon fått "veta" att hennes riktige kärlek dött. Värd att se, helt klart! Huvudpersonerna är bland de största skådespelarna i bollywood. 


E.



RSS 2.0