090930

Sista dagen av praktiken och sista dagen av september. Blodprov och blodtrycksmätning handlade det om idag, i sällskap av två andra från klassen. Sjuksköterskan mätte mitt blodtryck och sa att det var väldigt svårt att höra något i stetoskopet för att blodådrorna inte är fyllda. Måste dricka mer. Rätt intressant, för jag har undrat ett tag nu hur stor inverkan det kan ha att man inte dricker mkt. Så det har alltså vissa konsekvenser. Jag tänker mig det som.. om man inte har så mkt vätska som går runt i blodådrorna blir det väl svårare att transportera runt alla viktiga substanser. Det blir ju tjockt och mer trögflytande, antar jag. Och om man ska ut och springa, vilket jag tänkte starta med nu, måste syret transporteras runt i kroppen snabbt. Hmm, ja det får man ta och göra något åt.
.
Jaha, då var man ledig till tisdag nu då :)  Kollade nyss klart på the Proposal, som jag såg på bio i våras och som är såå rolig! Jag menar, det är inte många filmer jag kan sitta och skratta högt för mig själv till :P  Nu är det ett antal andra filmer jag laddar ner. Brokeback Mountain, the Notebook, Edward Scissorhands, och två Bollywoodfilmer: Dilwale Dulhania Le Jayenge och Kabhi Alvida Naa Kehna. En film för varje kväll ser jag nu :)  Det skulle vara kul att måla något, men jag har ju inte de grejerna här. Man kan spela the Sims 3, dra ut och springa, läsa "Tusen strålande solar" (ja, jusste!), och sova länge på mornarna, haha..  Men imorgon måste jag tillbaka till sjukhuset, dock inte lika tidigt som vanligt, för att få sign eftersom den ansvariga läkaren inte var där. Osis. Sen ska jag hämta mitt signerade index och gå till ED för att fixa med papper. Kanske att Erasmus-personen är där också så att man kan höra sig för lite.
.
E.

090929

Idag fick jag en massa beröm för att jag är så bra på att ta blodprov :D yes! Det är som sagt det roligaste på hela praktiken. Man har en riktig uppgift som funkar bra, utan att man är speciellt osäker. Det bara flyter på, patient efter patient. Imorgon är äntligen praktikens sista dag. Ska ta blodprov på morgonen igen och sen gå till läkaren som har hand om praktikanterna för att få sign. Efter det är jag ledig ända fram till tisdag nästa vecka. Vad ska man hitta på då? Man kanske skulle få tag på physiology-boken och åka ett par dagar till morfar (mormor är i Italien på en sån där pilgrimsresa).
.
Idag var också den första riktiga riktiga höstdagen. Grått, kallt, blåsigt. Jag använder min tjocka, stickade ullkofta med en collagetröja under, och det är perfekt. När jag kom hem var jag tvungen att sova. Så trött. Nu har jag käkat lunch, kollat på Idol och funderar på att snart värma efterrätten jag gjorde igår: en jättegod äppelkaka med vaniljsås. mmmm :)
.
Oh jusste! Måste ner och köpa bröd innan de stänger.
.
E.

090927

En bra dag på praktiken. Satt först inne i ett "isoleringsrum" med en svårt sjuk äldre kvinna som ropade på alla religiositeter samtidigt som varje hjärtslag pep i maskinen intill. Man blir nervös av sånt, fast inte på anatomy-practical-sättet utan nåt helt annat. Kvinnan skulle ju i princip kunna dö närsomhelst :/ Läskigt.
.
Senare fick jag uppdraget att mäta blodtrycket på alla patienter. Nu uppgår antalet till ungefär 25 personer. Tack och lov fick jag en modern mätapparat som fixar allt själv så att jag bara behövde skriva in siffrorna på pappret de har hängandes på sängen.
.
Men det mest intressanta jag gjorde under dagen var att följa med en läkare som gick en patientrond och samtidigt förklarade en massa för mig om hur saker och ting hänger ihop. Bland annat snackade han om ansamling av vatten i kroppen, vilket är en av följderna av njursvikt. Det kan man upptäcka genom att med ett finger trycka på smalbenet och sedan se om tryckmärket stannar kvar eller inte, genom att lyssna på lungorna, eller genom att ständigt hålla koll på vikten. Vattenansamling är även kopplat till blodtryck som inte riktigt räcker till när patienten till exempel ställer sig upp. Jag hängde även med på ett ultraljud av den svårt sjuka kvinnans buk. Det var intressant men jag fattade verkligen inte vad det var man såg på den där skärmen, och jag ville inte störa proceduren heller.
.
Idag hade jag tänkt sova tidigt. Typ strax. Det är inte kul att behöva gå upp så tidigt hela tiden. Skumt att se det så egentligen men snart är det skola och då är jag friii, hahah :P  Jag har nog aldrig sett fram emot skolstarten så mycket som nu.
.
E.

090926

Idag var en rätt bra dag på praktiken. Nu är det bara 4 dagar kvar. Bra! Det som är härligt nu är att när man kommer hem är man helt ledig. Finns inga måsten. Idag hade jag tänkt baka en äppelpaj och kanske blanda en vaniljsås till :) Plus städning av rummet.
.
Till ljudet av sommarens musik: Sommar 09
.
E.

090924

Hade en ganska händelselös praktik imorse innan jag drog och kollade biologiresultatet - positivt, som förväntat :) Sen gick jag runt lite med Amara efter hennes antomiprov i väntan på resultat som kommer upp om en timme. Spännande och spänt. Hoppas det går bra för alla som gjorde provet idag.

Nu har jag hela resten av dagen till slappande :D Häärligt! Synd att jag inte har mina målargrejer här. Vad ska man då hitta på? Okej då, jag kan väl ta och packa upp alla kläder.

Winnerbäck släppte en ny skiva i fredags, men det var inte förrän igår som jag lyssnade. (Lyssna på spotify: Lars Winnerbäck – Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen.) Albumet heter "Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen" - ett bra namn tycker jag :)  Låtarna är lite mer rockiga än tidigare, och det är ju kul att han varierar sig så mycket mellan albumen. Om Ryanair skärper sig och jag inte har prov just den torsdagen i november kan jag pricka in två storslagna konserter i Stockholm. Winnerbäck och Khaled. Helt olika musik, men så bra båda två.

Apropå musik, nu lyssnar jag på en riktigt bra spelningslista med 90-talsmusik. Den hämtades från skaparen på yvana.blogg.se/paris - tjejen från parallellklassen i franska som nu pluggar design i Paris. hej 90TAL

Pont-en-Royans. En fin och speciell liten stad någon timmes bilfärd från Grenoble.
E.

090923

Idag är den förmodligen dagen då alla kurser från det första året äntligen blir avslutade. Hade biology exam som jag tror gick bra. 80 poäng totalt, minst 41 för att passa, 48 som jag var rätt säker på att jag kunde. Resultatet kommer imorgon vid 12. Det blir praktik på morgonen och sen iväg dit. Spännande. Resten av dagen är alltså en helt slapp och lugn dag. Härligt! Har redan sett den andra Bridget Jones-filmen, och funderar på vad jag ska hitta på nu. Kanske ta och fixa mitt rum? Diska, packa upp allt, hänga in kläderna i garderoben och sätta upp mina gardiner. Om ett par veckor kommer ju mormor och morfar på inspektion, haha :P  Och om typ 3 veckor kommer Johan hit. Igår var det rea på Ryanair. Jag köpte en biljett hem med samma flyg som Johan för, bokstavligt talat, ören (!), och biljett hem.. ehum.. tillbaks hit.. för 175 kr. Väldigt spontant och kul :)  Däremot vet jag inte vad som är på gång med Ryanair, för det flyget till Stockholm är det sista man kan se på nätet iaf. Vad hände med resten? Förut kunde man ju se flygen för november och december. De kan väl knappast stänga linjen. Vad jag märkt verkar den vara vältrafikerad och populär. Det vore katastrof om de la ner den :/
.
Efter provet gick jag och kollade upp det här med Erasmus. Tänkte åka och plugga i Frankrike nästa år. Förhoppningsvis kan både tid och stad sammanfalla med Johans utlandsår där. Det vore hur grymt som helst :D  Och vi har en stad gemensam att välja, nämligen Grenoble. Inte så pjåkigt :P Jag gillade staden från i somras. Då är bara frågan hur likt deras curriculum för det tredje året är jämfört med det här. Kanske kan hitta det på deras hemsida.
.
Här är det för övrigt sommarväder. Blå himmel och 25°. Inte lika varmt som Grenoble i juli förstås, men det är väl tur det..
.
.
.
E.

090921

Idag lärde jag mig något riktigt spännande och roligt. Jag lärde mig nämligen att ta blodprov. Först tittade jag på när en sjuksköterska gjorde det, och sedan guidade hon mig. Det gick fort att lära sig och gick förvånansvärt bra. Wow :D  Har för mig att det var 25 pers som kom för provtagningen, och jag tog många, om inte de flesta, av dessa. Helt klart det roligaste hittills under praktiken (och roligare än så blir det säkert inte).
.
En vecka har gått sedan jag var hemma. Bara. Med tanke på praktiken känns det som jag varit här i evigheter och ändå är det inte mer än 5 praktikdagar. 7 dagar kvar med andra ord. Puh. Idag är det som fredag för min del. Jag är nämligen "ledig" imorgon och i övermorgon. En dag för biologiplugg och nästa för exam. Det ska gå.
.
Ååååh! Jag kollade just på vårt höstschema! Woooow, det är så bra! Jag är ledig både måndag och fredag, och på tisdag börjar vi inte förrän 13:30 vilket innebär att man hinner till lektionen även om man vaknar upp i Stockholm :D Hahah.. Synd bara att inte Ryanair går hem på fredag istället för torsdag och att den viktigaste dagen är just torsdag :/  Klicka på miniatyren för att se schemat.
.
.
Nu måste jag sitta försjunken i biologin ett bra tag. Jag längtar tills skolan börjar. Det ska bli spännande att lära sig en massa nytt och starta det andra året här :) Särskilt nu när man vet att hösten inte blir helt stressig och fullproppad med ämnen.
.
E.

090917

Kom precis från biologiprovet. Fick tre frågor - en från varje del - och en timmes tid. Det gick bra. Efteråt fick man vänta en timme på att proven skulle rättas/de som hade två prov skulle göra det andra. Sedan blev det väldigt nervöst. Sådär jobbigt som man verkligen inte tycker om. "Vad ska hända nu? Kommer man få muntliga frågor? Vem kommer att bli inkallad härnäst?" osv. Men sedan kallades det in en grupp, inkl. mig, som fick höra "You belong to the happy group that passed. See you at the exam the 23rd.". Vilken lättnad! Wow.
.
Nu är det lunchdags. Hittade för en gångs skull billig tortellini :)
.
Lac du Bourget en bit ifrån Aix-les-Bains.
E.

090916

Plugg hela dagen. Det går framåt. Kan till och med gå bra imorgon. Hoppas.
.
Ute i korridoren raggar andraårskillarna på förstaårstjejerna. Haha. Imorse var det någon som spelade typ fiol i korridoren verkade det som. Fint. Stängde av den egna musiken ett tag där.
.
Efter provet imorgon tänkte jag hämta min väska som mamma fixat hit (potatismos, block och annat man inte klarar sig utan :P ),  och sen tvätta golvet här så att jag äntligen kan slippa gå runt i skor, för det finns ju inget annat mindre hemtrevligt än att ha på sig skor inomhus. Förstår inte de länder där detta är mer regel än undantag. Diska vore ju bra också förstås. Här diskas ingenting innan sakerna antingen behövs eller blir mycket för många.
.
Kanske skulle ta och fixa en pulversoppa. Enligt dr Åsa (se svtplay.se) ska man inte äta på natten, så det är väl hög tid nu.
.
Betalmotorväg utanför Grenoble.
E.

090915 Praktik

Vaknade strax före kl 6 för att börja praktiken vid 7, på nefrologiavdelningen - avdelningen för de som har problem med njurarna. Många av patienterna där har diabetes, vilket i värsta fall kan påverka njurarna. Det kan man se genom att mäta sockernivån i urinen.
.
Efter att jag satt på mig "labbrocken" var det dags för patienternas tvättning. Jag var med när en jättetrevlig sjuksköterska tvättade några sängliggande patienter och bytte deras omplåstringar, blöjor och sängkläder. Senare var det dags för frukost, varvid vissa patienter behövde matas. Under dagen gav jag min första spruta - en extramuskulär eller en sådan som inte går längre in än huden. Jag försökte kolla blodtrycket på några patienter, på det gamla sättet med pump, tryckklocka eller vad det nu kan heta, och stetoskop, men det var svårt. Jag hör ingenting i de där stetoskopen. Vad tusan.. Istället var det de hjälpsamma patienterna som sa vid vilka tryck de kände av de två vad-det-nu-var.
.
Sedan gick jag runt och skrev upp patienternas temperaturer på listorna som hänger på sängarna (de hade själva tagit tempen). Jag fick göra två "intervjuer" med nyanlända patienter för att ta reda på deras allehanda problem. Det var lite kul för vissa av sakerna jag läste upp från intervjulistan har jag ingen aning om vad det är. Det var nästan tur att jag inte frågade de manliga patienterna hur deras menstruationscykel och månadsblödningar är, haha. Generellt måste jag säga att min polska inte räcker till. Ibland kunde den där sjuksköterskan med bara en mening förklara något och jag fattade inte ett enda ord. Men det är ju inte så konstigt. Sådana specialord har jag aldrig behövt ha kontakt med.
.
På avdelningen är det mest gamla kvinnor och män, men det är även några få unga tjejer och killar som iallafall verkar kryare än gamlingarna. Läkaren jag pratade med igår som sa att jag skulle bli chockad hade faktiskt fel. Jag blev inte chockad. För det första syns det inte direkt på de flesta patienterna att de är sjuka, och för det andra är det självklart att folk är sjuka på ett sjukhus, så de vars sjukdom var direkt synlig kom ju inte som en chock. Jag tänker speciellt på en patient vars fingrar, enligt sjuksköterskan, har ruttnat bort, och vars hud på vissa ställen har tagit rejält med stryk (sa hon på grund av blodförgiftning?). En annan patient som var riktigt sjukdomsblek hade inga synliga blodådror vilket försvårade sjuksköterskornas arbete betydligt när de skulle sätta dropp. Den tredje sjuksköterskan lyckades tillslut, efter att de andra stuckit och stuckit flera gånger.
.
Sammanfattningsvis kan jag säga att praktikens första dag var över förväntan. Jag lärde mig en hel del, trots att det var en del dötid, men det förvarnade läkaren om igår. Det ska bli spännande att lära sig mer.
E.

090914

Vaknade kl 6 för att plugga, innan jag drog till english division för att få veta nåt om praktiken. Efter ett telefonsamtal var det fixat och jag begav mig till sjukhuset på Traugutta (vägen). Letade ett tag, väntade ett tag, men fick sen prata med en läkare som brukar ta emot english division-studenter. Hon hade en annan svensk student med sig som gått tredje året och också praktiserar där. Jag ska alltså praktisera där 12 timmar om dagen i 12 dagar. Puh, det blir inte kul. Eller.. visst, det har säkert sina intressanta inslag och jag ska ju lära mig en del nytt, men imorgon börjar jag passet med patienternas toalettbestyr och läkaren sa, fast inte i direkt korrelation till det, att jag kommer få en chock. Jag har ju aldrig haft kontakt med patienter eller haft en sjuk närstående. Inte mer än den dagen jag och Jenny gick på studiebesök på avdelningen för leukemi på våren i 3an. För övrigt måste jag kommentera själva sjukhuset här. Det är ju inte så att man blir imponerad av standarden direkt. Eller jag vet inte riktigt, men det kändes mycket mycket trevligare på Huddinge sjukhus.
.
På väg hem från alla ärenden var jag tvungen att åka och köpa en till "labbrock", plus att jag köpte desinfektionsmedel. Det blir nog bara värre och värre med tankarna på hur mkt bakterier och virus det kan finnas överallt. Usch.
.
Nu får jag vara jäkligt effektiv resten av dagen och kvällen med biologiplugg om jag ska klara commission på torsdag.
.
Anna Ternheim går i högtalarna. Den här låten om bortrövade barn sjöng hon på Popaganda.
.

090913 Del 2 av 6

Då var man tillbaka i Wroclaw där det andra året på universitetet snart börjar. I år är de två största ämnena fysiologi och biokemi, men för min del gäller det att först klara omprov i biologi som jag har en muntlig del av på torsdag och exam den 23e. Det är även dags för praktiken, som det fortfarande råder en del oklarheter om.
.
En annan nyhet är att jag bytt studentrum och flyttat upp en våning för att slippa oväsendet utanför mitt rum där folk stod hela tiden i deras självutnämnda rökruta. Nu har jag dock fått ett rum mittemot köket vilket heller inte är det bästa (matos, en del snack därifrån), så jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag var nämligen tvungen att städa det här rummet en del och att städa ett nytt rum känns inte så lockande. Överhuvudtaget kan jag säga att det inte känns speciellt kul att vara tillbaka :/  Det är bara att starta nedräkningen till nästa ljuspunkt.
.
.
E.

RSS 2.0