2010 03 27

En timme kvar tills det är dags att dra. Spårvagn, tåg, buss, flyg och bil, innan man är hemma. 90 mil fågelvägen.
.
Flygfoto över Tullinge taget när vi var på väg hem från Samos.
E.

2010 03 26

Alltså, vad är det här? Första lediga dagen på länge med möjlighet att ta en ordentlig sovmorgon, och så vaknar man pigg strax före halv sju. Varför händer sånt aldrig en vanlig skoldag när man faktiskt måste ta sig upp så tidigt? Jag gillar iaf att solen flödar in i rummet på morgonen :) Jag använde den extra morgontiden till att kolla några program på TV4play, innan jag gick upp och städade och rensade här till tonerna av the Cranberries.
.
E.

ledighet

Det känns alltid konstigt när man inte har nånting som måste göras efter en tid med mycket plugg. Man blir liksom: "jahapp, vad ska jag göra nu?" och nästan rastlös. Jag kollade på Private Practice, "Åh, herregud", Andra Avenyn och Uppdrag Gransknings senaste reportage som fått så mycket uppmärksamhet. Det handlar om en 14-årig tjej som anmälde en våldtäkt, killen blir fälld, men alla ställer sig på killens sida. Sedan blir killen fälld för ännu en våldtäkt på en annan tjej, men fortfarande tror folk att tjejerna ljuger, trots DNA-bevis och vittnen. Så sjukt. Jag trodde bättre om Sverige.
.
Nyss såg vi en läääskiiig film, jag och A. The Descent 2. Mina armmuskler gör fortfarande ont efter all spänning de fått utstå :P Filmen utspelar sig i gamla gruvgångar dit ett räddningsteam tar sig för att rädda några tjejer som på kul gett sig ner. Men förstås gör räddningsteamet oväntade upptäckter. Hua, jag ska aldrig ge mig ner i nån osäkrad underjord.
.
E.

2010 03 25

Jag är glaaaad :D Provet blev avklarat imorse, tror det gick bra. Det är sol, 17°, och inget annat att göra än att tvätta, städa och packa till lördag. Häärligt! Det blir spenatsoppa till lunch och senare en springtur. Och förmodligen en massa avsnitt av Private Practice. Är inne på tredje säsongen nu och serien har en konstant intressant utveckling. Här är en sång som passar sinnesstämningen perfekt: Henri Dès – C'est Le Printemps
.
E.

Apropå klockor


2010 03 24

En grymt häftig lyxlägenhet i New York, om jag inte minns fel. Wow, jag vill också ha enorma klockor som fönster :)
.
Då var det onsdag. På lördag åker jag hem :D Idag är det dock en pluggdag, inför fysiologiprovet imorgon. Men sen är det ledigt. Enligt prognosen blir det 18° på fredag, så man kanske kunde picknicka nånstans. Passa på att njuta av vår och värmande sol innan man åker hem till typ vinter (?).
.
E.

2010 03 20

Oj, vad bra jag har varit idag :D Vaknade relativt tidigt, sprang ordentligt med A och en annan tjej så att det nu känns i benen, åt frukost, pluggade klart blodet (20 sidor!), och lagade falafel med nån slags tzatsiki-sås. Det blev faktiskt bra, tror jag.. Har nog aldrig ätit falafel så jag vet inte hur det borde smaka :P Saknar dock hela tiden ett par kryddor som inte finns här men som jag ska köpa när jag åker hem om en vecka (!).
.
E.

2010 03 18

Dagens höjdpunkt måste varit springrundan med A. Solen började just gå ner och färgade en bit av himlen rosa. Luften var frisk och kroppen fylld av vår-energi. :) Ingen snö är kvar och det var runt 15°C så idag tog jag tygskorna för första gången i år.
.
För att byta ämne helt.. En sak när det gäller matlagning med torkade bönor och ärtor är det faktum att man är van att det från idé till tallrik tar max en timme. Men bönor ska ju bada i många timmar och sedan kokas i typ 1,5 timme innan man kan börja. Så har man glömt det, är det bara att fundera ut något annat att äta. Gjorde en lins-/morotssoppa med curry och sambal oelek nyss. Den är både nyttig och god. Imorgon ska jag försöka mig på falafel, och i övermorgon blir det väl soppa på de resterande kikärtorna. Jag är glad att jag börjat anstränga mig mer med matlagningen och att jag testar nya rätter. Förut var det inte mkt fantasi på den fronten.
.
För övrigt var det som förmodat: jag passade biokemin! Det tillsammans med allt annat har gjort den här dagen till en glad dag :D
.
E.

slapp

Så vad gör man när man tar sig en ledig dag efter ett prov? Jo, man kollar på 3 avsnitt av Private Practice, senaste avnittet av Andra Avenyn och Jonas Gardells program "Åh, herregud!", samt en dokumentär "Min skönhetsopererade familj".
.
E.

2010 03 17

Åh, vilken lättnad! Biokemiprovet är över. Och det gick bra! Så nu vore det väldigt konstigt om jag inte passade. Häääärligt :D
.
Nästa vecka har vi fysiologiprov på blodet och andningssystemet. Det ska bli kul att plugga något annat än biokemi, måste jag säga efter typ 3 veckor av biokemiplugg. Nästa vecka åker jag dessutom hem.
.
Jag har börjat kolla på dotterserien till Grey's Anatomy: Private Practice. Den är bra :) Gillar Addison, som där dessutom har det bästa jobbet. Hon är ju specialist på gynekologi och obstetrik och saker runtom det, så där på den lilla lyxkliniken är det lugnt och stressfritt för det mesta. Ska värma rester till lunch och kolla vidare på säsong 1.
.
E.

Om det vore så enkelt..

E.

Biofysikplugg

Oooo, flytande kristall! Så fint! Varför har man inte pratat om det här på kemin, eller är det bara jag som missat?
.
-
E.

2010 03 14

SNÖ (!), snö i stora flingor som gör allt vitt igen. Ska det vara så segt att få vår? Förra året var det 20-25° redan före påsken i början av april. Som 3 veckor från nu alltså.
.
Hmm.. Jag hoppas att det kommer vara lugnt på KTH imorgon, med tanke på skolmassaker-hotet av någon korkad kille, förmodligen student. Polis ska vara på plats, men ändå.. Man vet aldrig :/
.
E.

Final

Åååååh, det var så nääääraaa att vi fick en bra låt att skicka till Oslo för Eurovision Song Contest. Salems låt "Keep on walking" var ju kvällens klart bästa låt, men tyvärr tyvärr flög det in nåt i svenskarnas huvud, så nu har vi ingen chans till vinst i Oslo. Som vanligt då. Surt.
.
E.

2010 03 13

Alltså det här med bioimpedans - en elektisk signal som går genom kroppen för att kolla kompositionen av fett, vätska och muskelmassa - känns ganska opålitligt. Hur kan olika mätinstrument ge så olika svar? Jag köpte en våg med bioimpedansmätning idag, och den ger ju inte alls samma svar som Lifegenes instrument. Hur mkt kan man lita på värdena?
.
Imorse vaknade jag i tid, åt två ägg och sprang ut med A i kylan och småregnet. Det var fräscht iaf. Tre gånger i veckan kan man ha som mål.
.
Som väntat klarade jag inte biokemiprovet. Omprov på onsdag. Det är vad som är på gång nu.
.
E.

2010 03 12

Dagens garv :D Klicka för förstoring!
-
-
-
-
E.

2010 03 08

"Libre" de Séverine Robic   (video)



K&H


2010 03 07

Pluggandet har gått enligt plan hittills, och det verkar som att jag kan bli klar med allt idag för att ha måndag och tisdag för repetition. Och eftersom det har gått så bra med pluggandet kan jag erkänna att jag kollade på Askungen 1 igår och Askungen 2 idag, haha. Ettan var fin, bara synd att slutet var så abrupt, medan tvåan var fjantig då de försökte få den "rolig". Dessutom ser Askungen ut som en barbie i den. Det känns som att de tagit styvmoderns utseende från någon annan Disney-karaktär, kan bara inte komma på vem. Annars är det inget särskilt som händer här.. Gjorde en 90-talsspelningslista igår på spotify. Lyssna här :)
'
E.

2010 03 05

Fredag! En helg fylld till bredden med plugg är framför mig. Forensic aspects of practical anatomy-kursen är över. Vi hade ett självsmordfall genom hängning idag. Vi lärde oss hur man kan se om personen varit vid liv i hängningstillfället - det förekommer ju fall där personen blivit exempelvis strypt och sedan hängts för att dölja mordet. Kursen har varit riktigt spännande faktiskt. Man har fått en mycket bättre bild av kroppens anatomi, speciellt hur organen är till konsistens, styrka, storlek och allt annat man kan komma fram till genom att peta och skära i dem. De kommande åren har vi ingen liknande möjlighet, förutom någon forensic-kurs i 6an tror jag.
.
Vintern är tyvärr tillbaka här. Det har snöat och varit sol om vartannat och allt är vitt igen, så det var bara att ta fram vinterjackan igen. Jag åkte till Tesco med A på förmiddagen. Handlade min nya kosthållning: grönsaker, frukt, bönor och kött. Glömde - som tur var - gifflarna :P Köpte några kryddor ur det indiska köket. Det blir en sån himla skillnad jämfört med att använda de vanliga kryddorna som jag tröttnat rejält på. A har lärt mig ett par riktigt goda rätter med kyckling, bönor eller bara ris och grönsaker :) Det var lite kul när jag knackade på hos A och frågade om hon hade någon krydda att bjuda på. Efter ett tag kom hon tillbaka till dörren med inte bara en krydda utan ett litet fat med spiskummin, nejlikor, chili, gurkmeja och koriander, plus instruktioner om när man ska tillsätta varje :P Får se vad det blir för god middag ikväll. Men inte förrän biokemikapitlet är färdigläst.
.
E.

2010 03 03

Ja, då har man varit med om ett par obduktioner. Det är intressant och väldigt lärorikt, men lite läskigt ändå plus att det stinker! Det är häftigt att man får se sjukdomstillstånd i olika organ, som man senare kommer läsa om. Föreläsningarna handlar om hur skadorna ser ut hos en påkörd person i trafikolyckor. Alltså vilken skillnad olika slags fordon gör, hur benen kan brytas och ligamenten gå av beroende på var kraften kommer ifrån och hur stor den är, hur kroppen flyger beroende på på vilket sätt den krockar med bilen, samt hur man obducerar för att ta redan på vilka skador som personen ådragit sig. Idag fyllde läraren år, så under föreläsningen bjöd han på tårta och bakelser :)
.
Något annat intressant jag lärt mig de senaste dagarna är olika kirurgiska knutar. Vi lärde oss tre olika av olika svårighetsgrad, varav en där man knyter någon slags dubbelknut i ett rörelsemoment. Annars är det bara teori som vanligt. Biokemiprovet om fetter närmar sig med alltför snabba steg. Redan nästa onsdag ska man vara redo, så det börjar kännas lite stressigt, trots att jag börjat i god tid denna gång. Hoppas på att ha läst klart allt till söndag så att måndag och tisdag blir repetition, men det brukar aldrig lyckas :/
.
E.

Forensic aspects of practical anatomy

Ooo, imorgon bitti! Då händer det spännande grejer. Vi ska obducera en äldre man som varit med i en fajt och därefter dött av en inre blödning. Vi ska kolla var den blödningen var någonstans. Wow. Äntligen får man göra något som verkligen visar mot vilket yrke man är på väg.
.
På föreläsningen av samma kurs lärde vi oss om skador från trafikolyckor, även ur ett historiskt perspektiv - alltså hur bilarnas utveckling har ändrat skadornas form. Nu när bilarna har en ganska hög och rundad front gör det att den gående som blir påkörd har stor risk att få knäts ligament avslitna, till skillnad från hur det var tidigare när bilarnas front var lägre och den påkörda personen får underbenet brutet, vilket är mycket lättare att läka. Men tydligen är det bättre för bilföretagen att kunna säga att inga ben blev brutna.
.
E.

Tur och otur

Det var tydligen fel ställe och fel lärare vi väntade på imorse. Den enda personen som var närvarande vid morgonens forensic anatomy berättade hur himla intressant det var, med obduktioner av olika människor. Wow! Som tur är går det bra att ansluta sig till gruppen och komma till nästa lektion trots missen imorse. Det här verkar vara den mest intressanta kursen hittills! :D
.
Biofysiken imorse gick bra. Det verkar som att jag klarade de 11 flervalsfrågorna om ultraljud, men sen kom en oväntad öppen fråga: "What is laminar flow?" som var kopplad till dagens uppgift: viskositet, som jag läste om på wiki före lektionen. Trots det stötte jag aldrig på "laminar flow", så jag bara skrev vadsomhelst. Medan vi sedan stod och labbade - testade olika vätskors viskositet - kom läraren och ställde en vidare fråga om mitt svar. Som tuuur var blev hon nöjd med mitt svar och jag blev godkänd. Puh..
.
E.

2010 03 01

Ååh, så irriterande! Idag vaknade jag kl 4, alarmet var 04:30, för att ha lektion i forensic aspects of practical anatomy kl 06:00. Tillsammans med A begav jag mig till anatomibyggnaden (mörkt, dörrar som öppnas och stängs av sig själva, döda kroppar som kan komma fram ur skuggorna närsomhelst) för att upptäcka att det inte var någon annan än städerskor där. Vi väntade men ingen kom. Fatta vad onödigt.
.
E.

RSS 2.0