Söndag

Godmorgon pluggdag.
Igår blev det inget pluggande. Hann inte. Följde med rumskompisen på ett ärende och sen blev klockan så mkt att jag bara hann hem och byta om för att sen dra till Rynek där jag träffade några kompisar. Vi gick till ett jättemysigt ställe - Mleczarnia - där vi drack ngt så udda som choklad med vodka. Det anslöt sig några personer (bl.a. en fransk tjej som är här genom Erasmus och pluggar Internationella relationer, som jag förstod det), innan vi gick vidare till No name, en klubb med två dansgolv - ett techno och ett med blandad musik som drog mer åt gamla dansklassiker, typ YMCA, Wake me up before you go go och Summer nights från Grease, men även nya polska hits som Jestes Szalona med Boys, på ett väldigt varmt dansgolv. Boys var för övrigt den gruppen som spelade i Tarnow Opolski när det var Dozynki i september. En kille som sjöng och två (för stället) übercoola dansare :P Såg deras koncertlista för hösten. Tänk, ena veckan spelar de i en liten by för en publik på hundra pers, andra veckan drar de till Chicago och Toronto.   Efter ett tag på den där klubben hade halva skaran dragit hem, men de resterande fortsatte till ett mindre ställe med en helt annan karaktär. Det var mer ett ställe för att sitta och dricka. Ett litet dansgolv. Men kvällen var inte slut där. Vi fortsatte till ett ställe som kallades Happy Hour, där de hade bra musik, typ Sean Paul, Shaggy, Shakira.. ja sånt man helst dansar till :) och sköna soffor och inte så mkt folk. Tydligen kan det va rätt smockat där ibland, men nu var det ju rätt sent, kanske därför det var lugnt. Stannade inte där så länge, utan tog e taxi hem från Plac Solny. Riktigt kul var det :) Första gången ute här ju. "Va?! Varför? Hur kan du aldrig varit ute här innan?", blev kommentarerna. Men det får bli repris på det. 

..just dance..

För ett smakprov på polska hits: 



Och för Indisk sk. Disco polo (?), att flina åt ;P

   

Klart slut.

E.

Fredag - taggad

Ja, va kul !  Idag har jag och rumskompisen satt igång ordentligt med träning. Vi var och köpte 12 "entréer" till träningspass på en fitnessanläggning inte långt härifrån. De verkar ha bra och roliga träningspass. Idag blev det nog Body step och Shape på en svårighetsgrad medium. Vi tänkte typ: bara medium, hah, lätt match! Men ack så vi bedrog oss. Först var det då att kliva upp och ner och greja med en plastplatta. Lite svettigt, rätt kul, ibland svårt att hänga med på den vältrimmade instruktörens steg. Sen var det den dödande shapen. Lite situps och den stilen på övningar, fast i nya varianter jag aldrig kört förr. Ont i baksida lår och grymt jobbigt för mage. Rumskompisen välte ut en kastrull tomatsås, riktigt kul, skratt som verkligen kändes i magen. Får se när nästa träning blir. Måndag kanske? I helgen blir det anatomiplugg. Jag inser nog inte ens hur mkt jag har att läsa. Muskler, blodådror och nerver. puh, för mkt. Men även det ska ju göras och läras och minnas. 

E.

senare.

Sovit. Och missat. Både additional class i kemi och föreläsning i history of medicine. Men det gör inte så mkt, Presentationen skickas runt ändå. Så eftermiddan ska ägnas åt anatomi. Muskler, blodådror och nerver nu. Imorgon är det lektion. 
Men först ska jag fixa pierogi :)

Våååran jooord ääär iiiiinte stoooor.

Haha, det får mig att tänka på scenen i Lejonkungen, när Sasoo (eller vad fågeln nu heter..) blir beordrad att sjunga något för Mufasa. På fredag ska jag se Pocahontas :D Jag vill också va en fri vilde i skogen!

E. 

Onsdag - hom pres

Kom precis från history of medicine lektionen, där jag hade en presentation av Ebola och Schistosomiasis. Jag satt upp hela natten. Gick aldrig och la mig. Ändå hann jag inte klart så mkt jag skulle velat. Jag övade t.ex. ingenting och mina powerpointslides hade vilken 5-åring som helst gjort lika bra, men läraren var nöjd. Hon tog mig t.o.m. som ett exempel på en som inte är för beroende av stöd. Och jag som tyckte jag kollade i pappret hela tiden. Aja, bra :) Mkt informativt sa hon.

Nu tampas jag med frågan: ska jag sova en timme före extralektionen i kemi eller ska jag se två avsnitt av Andra Avenyn? Det är så jäkla mkt liv att jag inte tror jag kan sova. 

E.

Måndag - Passed the anatomy :D

YES!  I passed! 

Jag klarade anatomiprovet! Så härligt att det är fixat och klart. 

Några timmar efter det skriftliga provet samlade alla i korridoren i väntan på den muntliga delen av provet. Vi väntade länge länge. Från att det varit relativt högljutt i korridoren blev det plötsligt knäpptyst. Vad hände? Jag kollade upp från boken och såg den respektingivande anatomiläraren komma gående genom korridoren. Han stannade till och läste upp namn på elever som samlades i en grupp avskiljt från de andra. Jag var en av de som fick namnet uppläst. Efter ett antal namn till - "You can go home. You've passed." Ni skulle hört jublet. Alla kramade om varann och fick nästan tårar i ögonen, samtidigt som det utbyttes medlidande blickar till de som stod på lärarens andra sida och inte hade klarat det. Det var alltså bara de som inte klarade det skriftliga provet som behövde göra det muntliga. Och det muntliga var verkligen inte lätt. Frågor om ethmoid bone, exempelvis.  En kompis fick en poäng från godkänt på provet och failed det muntliga. Idag var det som om han inte ville godkänna en del...

Ikväll hade jag verkligen bara velat äta en god middag och sen snurra in mig i täcket och kolla på Andra Avenyn, men på onsdag har vi History of Medicine-presentation och vi har bestämt att varje person i gruppen ska vara klar med sin del imorgon på förmiddan, vilket ger mig en pluggkväll. Massa sidor att läsa igenom om ebola och schistosomiasis. Tur att det är intressant. Ebola är ett virus och schistosomiasis - en mask. Usch. 

Trött. La mig strax före 3 igår (/idag). Men lite middag kanske piggar upp. Ska nog laga kött, grönsaker, och så känner jag för stekt ägg :) 

Och så ska jag bjuda på lite sköna Winnerbäckstoner, särskilt dedikerat till mamma som undrade vem han var (trots att hon fick Daugava i födelsedagspresent!).

Voici, Lars Winnerbäck - Tvivel



Lars Winnerbäck - Hjärter dams sista sång

E.

Lördag

Pluggar. Längtar till 20 dec. Det är snö ute. Vinterns första snö föll igår under eftermiddagen. Det är som florsocker lite här och var. Kände doften av saffran imorse. Där kan man verkligen snacka om julkänsla. Tror inte det blir nån tid över till att baka lussebullar här. Inte kan man köpa det heller. Tyck synd om mig. Nej men.. just det.. vad jag tänkte ta upp var Winnerbäck.

I somras pratade jag musik med en kille i Norge. Han sa att han inte brytt sig om att lyssna på Winnerbäck för att alla gillar honom. För mainstream alltså? Men det finns ju en anledning till att "alla" gillar honom. Det är såkallat lättlyssnat. Lugnt, naturligt med grymma texter. Dessutom riktar han sig inte till en viss grupp människor, en viss ålderskategori eller nåt annat. Därför kan man verkligen kalla det "för hela familjen!" (som är så otroligt irriterade att höra i filmreklamerna :P). Hmm.. När man tänker efter så borde ju vissa amerikanska artister med sina ytliga och innehållslösa låtar som de gör för pengar och kändisskap vara på botten av allas topplistor, till förmån för riktig musik. (oj, vad har hänt? jag låter ju som farmor och farfar, haha ;D ) 

Inte förrän onsdag kväll kan man slappna av. Eller vänta. Det är ju kemiprov på fredag. That's life.

E.

Torsdag

Svårt att hitta rätt musik idag. Disney blev iofs rätt bra, haha ;D Men jag vill hitta nåt nytt genialiskt. Vad skulle det kunna va? 

Funderar över hur jag ska ta mig "hem" med min feta packning, eller den är nog mest tung.  

Så jobbigt att gå upp imorse. Efter 4-5 timmars sömn. Men jag kan inte sova bort dagen. Måste plugga. Fatta, redan torsdag. Då är det bara, inkl idag, 4 dagar kvar att plugga. Hmm.. Jag fortsätter med leder idag. Men vi har ju kemiprov imorgon som jag måste räkna ett antal uppgifter till. Fortfarande tacksam för Vanja - kemiläraren i gymnasiet - och kemidistanskursen jag tog i somras. 

Får dåligt samvete om jag inte börjar plugga nu.

E.

Onsdag

Pluggar för fullt. Knäleden och armbågsleden lärde jag mig om under kvällen. Effektiv för en gångs skull. Tyvärr är det sista dagen på hotellet, så det är slut med lyx snart. Hade history of medicine idag. Måste få skryta lite (kanske mest för min egen skull, typ "jag kan nåt iaf") så fick jag klassens bästa resultat på det oförberedda förhöret. Det innebär att jag kommer få göra det muntliga provet före jul, vilket är bra då jag slipper tänkta på ännu en uppgift under julen. Synd att man inte kunde switcha det resultatet mot ett lika bra resultat i anatomin. Det vore nåt va. Var och pratade med Generallyyy idag. Han berättade om upplägget av prov. Försäkrade mig om att jag har omprov på måndag. Failar man det får man göra ett muntligt omprov, failar man det får man göra omprov i januari/februari och failar man det vet jag inte vad som händer och både förhoppningsvis och förmodligen kommer jag aldrig få veta det. Jag ska klara det på måndag helt enkelt. (enkelt och enkelt....)  Ajusste, jag frågade om poängsättningen av provfrågorna. Om det är två rätta alternativ och man svarar ett rätt (oavsett om det är det enda svaret eller om man ringat in ett annat fel svar) får man ett poäng av två möjliga. Ringar man in 3 svar får man 0 poäng. Så det bästa är, om man inte är säker, att ringa in två svar. Dessutom, om man inte har en aning om svaret ska man bestämma sig för två alternativ, exempelvis A och D, som man ringar in som svar på varje fråga man inte har en aning om svaret. Statistiken får göra sitt. Grejen är att jag nog alltid har en liten aning eller en lite mer avancerad gissning på varje fråga, så jag tror inte att jag skulle kunna hålla mig till statistikgrejen. Får se. Ja, förhoppningsvis behöver jag inte ens ägna den en tanke, genom att bara veta svaret på alla frågor. Good luck. 

Avslutningsvis kan jag fresta med en lista på gårdagens frukost. Dagens frukost blev inte riktigt lika fulländad då jag var tvungen att rusa till skolan vid 8. Jag festade på ostgratinerade tomathalvor, champinjoner, 2 mindre korvar, omelett, ett glas färskpressad apelsinjuice, en kopp te, två små crossants, en macka med ost, skinka och gurka, yoghurt med müsli, en tallrik blandad frukt. Snacka om att frukosten är dagens bästa måltid och tid ;D  Dessutom märker man verkligen skillnad på hungern under dagen. Har man ätit en sån frukost är man inte alls lika hungrig under dagen som när man ätit en mindre frukost.  Slutsats: stora frukostar rekommenderas. (Som om man alltid skulle ha tid eller ingredienser till det..)

Godnatt!

E.

dåligtdåligt

Failed.

Då var det bara att förbereda sig inför provet på måndag. Fan! Det hade ju varit så skönt att slippa. Iaf 6 dagar på mig. åååååååååå, va jobbigt!!!!!! Men det måste gå, det måste! För gör det inte det så blir det muntligt omprov, och det vill man ju inte. Ska snart dra till psykologin. Sen går jag till hotellet och pluggar som bara den. Men var tusan ska man börja. hmm.. leder måste repeteras. Läsa ordentligt om varje stor led. Det får bli idag. Jag kom på att på provet var det ju knappt några frågor om skallen. Va tusan. Och den frågan om ämnet som jag minns kom med, vet jag att jag svarade rätt på. Aja.. "Jag får väl bli gatuarbetare istället", tänkte jag när jag gick förbi vägbygget. 

E. 

Tisdag

Mätt och belåten efter den utsökta frukosten :) Snacka om att man uppskattar sån här "lyx" med större ytor, eget badrum och serverad mat, och kanske framför allt en snygg stil runt omkring sig, när man är van vid det lilla studentrummet där man nästan får leta efter en plats för att bre en macka, byta från tofflor till skor för att gå ut på toa, anstränga sig för att få nån ordentlig mat och där det hänger trista kontorsgardiner med såna där remsor. Nä, jag ska ta och köpa fina gardiner att hänga för de där osmakliga. Gick hem i mörkret för några dagar sen. Var framför hostelet och tittade upp mot fönstrena. Jag såg att det i ett rum hängde röda härliga gardiner med en fin ljusslinga i. Så vill jag också ha! Kanske kan ta nån gardin hemifrån när jag åker dit om en månad och.. 2 dagar! Dags att starta en ny nedräkning på dashboard :P Det mest onödiga man kan göra, haha. Så: "32 dagar tills landsflykten tar paus" :) 

Carla Bruni är den senaste artisten jag fastnat för. Skön musik på bästa språket förstås. 


 

För övrigt är det soligt  men iskallt ute. Minusgrader :/ Frost. 

"Des bonbons delicieux!" eller "Lek med ljuset." 

E.

Bra kväll.

En bra kväll. Bläddrade i tidningar medan mamma klippte sig, varefter vi gick och åt middag. Cleopatra hette restaurangen om jag inte missminner mig. Gott och mättande. Kycklingfilé med diverse tillbehör. Sen kom vi till hotellet och njöt av bastun. Det var länge sen sist.     För övrigt blev det ju en del Andra Avenyn idag. Låt se.. jag såg 5 avsnitt efter anatomiprovet och sen tittade jag på de sista 3 igen med mamma. Så bra! Det händer så mkt intressant, vilket nog gör de senaste två "blocken" (2 *3 avsnitt) till några av de bästa jag sett hittills.     Men det är sent nu och jag ska gå ner till frukosten med mamma kl 7, äta frukost i lugn och ro för att sen ta en sväng och se om resultaten satts upp :/ ujuj..    Bonne nuit!  

E.

Över.

Puh.. klart. Och jag behöver förhoppningsvis inte göra retake nästa måndag. Men det visar sig imorgon förmiddag. Provet var lättare än jag trodde, så jag har väl lite koll :P men det kan ju ändå gå precis hursomhelst. hoppashoppashoppashoppas! 


Kolla va snyggt! Så här vill jag också kunna måla. Cassandra Rhodin. Hennes bilder finns på t-shirts. Skulle va nice. Eller som en fet tavla på väggen :) Eller tatuerade. Nej, kanske inte :P

Ska träffa mamma om ett par timmar. Sova på hotellet. Sen gå upp tidigt, äta frukost och dra till.. ja, vadå? (kan fortfarande inte schemat. blivit gammal eller vad?) Kollade, och insåg att jag inte behöver ha bråttom på morgonen. Yes! Har ju bara psykologi kl 2. Bra. Får väl iaf dra till anatomibyggnaden och se resultatet som sätts upp på nån anslagstavla. Men nu ska jag inte tänka mer på det. Njuta av en ledig eftermiddag och kväll istället. Oh ja! Tid att se Andra Avenyn :D

E. 


Måndag- anatomy

Ge mig all tur i världen! Dags att sticka till provet.  aaaaaaaaaaaaaahhhhhhh

E.

Söndag

Efter en god natts sömn blir det stenplugg hela dagen. Winnerbäck håller sinnesstämningen uppe.



E.

Lördag

åh, herregud!

Kollar gamla provfrågor. 
Så himla svårt! 
Detta blir min död.




E.

Fredag. Seger!

Vi har besök av duvor utanför fönstret.


YES! Jag klarade det muntliga anatomiprovet igår :D  Fick 5 frågor. Om fibula och radius (Höger/vänster? varför?), om ryggens kurvor, både lordosis och kyphosis, som jag klarade bra, men också kurvor åt sidan som läraren nämnt lite förbigående på en föreläsning och som jag inte kom ihåg - scoliosis, och om det är pathological, vilket det tydligen oftast är. Han frågade vilken typ av led knäleden är. Hinge joint, hade jag ju läst om i boken. Men hah, "Har du varit på föreläsningarna och lektionerna? Minns du något?" ja och ja. Enligt honom är knäleden en blandning av två leder - hinge och nåt mer, som man förstås inte kan lägga på minnet i en sån pressad och nervös situation. Gud, när man är där bland alla skelletdelar, ensam med den respektingivande läraren, glömmer man lätt allt man lärt sig :/ alla namn bara flyger ut ur huvudet. Då får man gissa. "Varför är denna radius den västra?" Den skarpa sidan, interosseous border, är medially placerad. "Men om man bara går på det skulle den, vänd åt andra hållet, lika väl kunna vara den högra." Det såg skumt ut. Jag såg att det fanns en tubercle på "framsidan", och sa det. "Vad heter den?" (Gissandes) Radial tubercle. Tydligen var det radial tuberosity. Nära.    Sen frågade han om the pelvic inlet, som jag fick helt klart för mig samma morgon. Tack för det :)  "Passed."

Ringde glad till mamma. Vi möttes och åt middag på "Karczma Lwowska". Riktigt gott! Därefter tog jag för mig av det som hotellet mamma bodde på hade att erbjuda - ett långt varmt bad, TV5 Monde, en skön säng och en deliciös frukost :D  Kanske blir en repris nästa vecka, då jag under måndagen förhoppningsvis lyckas klara det skriftliga anatomiprovet. Det är en fet utmaning som jag ska plugga till idag och under helgen. Kraniet, repetition av skelettet, leder och ligament, och så ska jag läsa igenom anteckningarna från lektionerna (tydligen är ju de viktiga). 



Funderar lite på om det inte är nåt skumt bakom de där muntliga "practical" proven. Rättvisa kan de ju inte kallas. Vissa får frågor om the "anatomical positions", lätt, medan andra får kluriga frågor om små detaljer på kraniet. Vissa får få frågor, andra får fler. Om man inte klarar en fråga ska läraren ställa fler, men det gör han inte alltid. Mkt verkar hänga på lärarens humör. Dessutom verkade den schyssta generally-läraren ha tuffat till sig och blivit mkt strängare, för han verkade ha underkänt fler än hans näst intill förebild, dr Syrycki, som jag alltså blev förhörd av. Ja, det var alltså två lärare som förhörde varsin grupp. De som inte klarade det igår, bl.a. min rumskompis, fick göra om det idag, och de som inte klarade det idag (samma person där) gör om det på torsdag. Det är verkligen inte uppmuntrande att bli underkänd. Förtvivlan, gråt, och tankar på att ge upp. Men kom igen, det här är bara en liten del. Man kan inte ge upp så lätt. Ett antal andraårselever kom och gjorde samma prov igår. Kan ju säga att läraren inte verkar ha överseende med deras misstag. 

Det var så vackert ute på väg från hotellet idag. Det var en sån där fin morgondimma med solen som lyste igenom och speglade sig i floden. Såklart så hade man ju inte med sig kameran, fasen. Men det kommer säkert fler chanser.  

 
Vägen jag tog idag fast i en mörkare version.

 Ja, nästan..

Och saknad.. efter någon som var här och förgyllde min tillvaro några dagar. 

E.

Onsdag

Sista dagen i två avseenden. Sista dagen före det muntliga anatomiprovet, och sista dagen med Johan här. Imorgon drar han :( Vilket iofs ger mig några rejäla pluggdagar, inte för att jag inte pluggat när han varit här, men ändå. Har varit riktigt kul. Och jag lääääängtar till december när jag får komma hem. Hem med samma plan som hälften av alla english division-studenter :P  Det är inte långt kvar nu faktiskt. Typ 1,5 månad. och jag har varit här i 2,5. Oj, det är ju en del.  Men ja, ingen tid för funderingar. 

E.

Torsdag (nej, inte fredag)

Väckarklockan på 07:30. Lyckades komma upp 08:30. Nej, ingen lektion på morgonen. Nån timmes plugg innan jag sprang iväg för att träffa mamma på stan. Vi gick och åt lunch på Bazylia i politechnikas innovativa byggnad. Mexikansk kycklinggryta med ris och spenatstuvning. Sen gick vi hit och jag pluggade medan mamma diskade :D tacktack :) Anatomilektionen som följde det vanliga sistaminutenpluggandet förflöt smärtfritt, som den alltid verkar göra med generally-läraren. Kunde inte låta bli att le idag när han sa sina typiska repliker: generallyyyy, thank you to this bone, we can do this. HAHA, typ :P  Min rumskompis är bäst på att gestalta alla anatomilärarna, såå kul :D  .. Tillbaka till lektionen.. Efter att Generally förklarat för oss vad som kommer på the practical test nästa torsdag, fick vi undersöka olika ben. Insåg att jag inte har nån koll alls på fotens ben. Men som tur är, så kommer det bara vara frågor på om det är höger eller vänsterben, och det har jag koll på, förutom foten och handens enskilda ben då. Ska plugga senare ikväll, efter att vi åkt till Corona för att handla mat. Är ju för det mesta billigare där, så vi får "storhandla".      Dags att dra!

E.  

måste bara bjuda på lite flum



haha ;D

Onsdag

 








Så var det eftermiddag igen. Bildkollage från helgens strapatser. 
Wroclaws tågstation med kiosk.
Kyrkogården som är så himla utsmyckad med blommor och lyktor.
  Uppmärksamma den udda graveringen. Född år 1910, död år 1089. Bra jobbat!
Och så en skogspromenad där kameran fick va med o leka :P 

Hade History of Medicine idag. Oförberett förhör på förra veckans lektion. Inte det lättaste utan repetition men det gick nog okej. Resten av dagen ska bli en rejäl pluggdag. Bestämt! (som om det skulle va nån nyhet..) Tur att vi inte har så många lektioner. "Bara" anatomi imorgon och så bara träning på fredag. Sätt igång!

E.


Tisdag

Familjen var här över helgen, och delar av den åkte hem idag. Vi var hos mormor, promenerade, åkte hit till Wroclaw igår och promenerade. Har inte hunnit plugga så mkt som jag skulle behövt. Men det ska väl tas igen. Idag gick jag igenom några skallben. Är så trött. Och klockan är inte ens elva. Tidigt med tanke på att jag normalt inte börjar tänka på att sova förrän mkt senare. 

Det har blivit kallt här. Riktigt novemberväder. Godnatt.

E.

RSS 2.0