Fredag 090529

Proven gick bra idag. Känns som att mkt blivit avklarat - ja, i alla fall två prov - och det trots att klockan bara är två. Idag och imorgon har jag tänkt läsa igenom alla delar av neuroanatomin för att sedan på söndag bara kolla gamla prov. Ikväll måste jag gå på träningen också :/  Det hade jag gärna skippat, särskilt eftersom vi förmodligen blir kommenderade till "the power gym" vilket i mina ögon är ett förråd med trasiga maskiner. Det blir att ta med sig anatomipapprena, så att man i alla fall kan vara effektiv med något. 

Jag gillar inte det här systemet med den "allsmäktige" dean (dekan.. eller typ rektor?). Igår berättade anatomiläraren att han inte vet om det blir någon lektion på torsdag med tanke på att förra året hade dean förbjudit alla att vistas i lektionssalen. Vad är det för sjuka regler? Anatomiläraren sa att han verkligen inte förstod varför. Liksom.. universitetet ska ju alltid agera för studenternas bästa, så om det nu finns en tid där både lärare och elever vill träffas för att öva inför practical exam måste de få göra det. "Isåfall får vi gå ner till det lilla rummet där nere, där det finns lite material." Det känns ju som att man håller på med en motståndsrörelse i syfte att störta regeringen och därför måste hålla oss gömda och agera i hemlighet. Tss... Tänk om det var likadant på Franska skolan. Kemiläraren låser upp dörren in till kemisalen och ler sitt energiska entusiastiska leende medan eleverna börjar fylla salen, när plötsligt rektorn kommer rusande: "Epp epp epp, vad försiggår här? Vem har sagt att ni får ha kemi idag? Nej se det går inte!" Vilket skämt.  

Och sen att det är dean som beslutar om att ge eleverna chanser i retakes. Varför kan inte det beslutet tas av läraren? Det är ju lärarna som har koll. Jag skrev förut om att man på andra skolor har neuroanatomin som ett separat ämne i ett halvår, medan vi har samma material som en del av anatomin i 6 veckor. Anatomiläraren sa att han ska ta upp frågan med dean för att det skulle vara bättre på det sättet som andra skolor har. Sant sant.  Hursomhelst, det här byråkratiska, formella, auktoritets-hierarki-systemet, nej, det gillar jag inte. 

E.

Torsdag 090528



Jag testade polyvore.com idag. Jättebra om man vill sitta och knåpa ihop collage som det ovan. Ett första försök, på kul :)

E.

Onsdag 090527

Mitt uppe i ett gäng prov. Anatomiprovet gick väl bättre än förväntat, men som sagt, inte tillräckligt ändå. Dagens embryologiprov var okej - får svar imorgon. Då ska jag också förbereda mig inför fredagens biologi- och sociologiprov. Med alla de här mindre proven har man liksom inte fått tid till anatomin :/  Jag måste passa omprovet på måndag.

Idag blev det en halv springtur. Med ont i ljumsk-området typ. Hoppas det går över snart, för det är ju svårt att undvika att lyfta ena benet.  Till middag blev det rabarberkräm med mjölk och cornflakes :)  Riktigt gott faktiskt, och kul att för en gångs skull testa något nytt här. I och för sig gjorde jag ju stuvade morötter igår, men de uppnådde bara G, skulle jag säga. 

Ska ta och plugga resten av parasiterna nu, och sen vakna i tid imorgon och gå igenom dem igen. Får se om man lyckas denna gång. Tredje gången gillt.. men.. jag vet inte. Det känns så omöjligt. Borde vara multiple choice istället.



De har öppnat ett nytt köpcentrum här: Renoma, som tydligen har goda pannkakor ;)  
Bilden är från deras hemsida. Det är coolt med bilder som har en mix av foto och illustration.

E.

Tisdag 090526

Det är kul när bilder blir helt fel, men rätt på ett annat sätt än det man tänkt sig. Hittade den här bilden (helt oredigerad), undangömd i en mapp i en mapp i en mapp :P


Idag är det pappas födelsedag, men har inte fått tillfälle att gratta än.  Var iväg på sign-jakt för index idag. Lyckades bara lämna det "praktiska" indexet för signering för first aid. I det praktiska indexet kan man se vilka praktiska bitar man har kvar att lära sig under de kommande 5 åren. Mkt spännande grejer kan jag tala om. 

Det kom in ett gäng pers och kollade rummet idag. Vet inte riktigt vad de har för punkter på sin checklista, men de frågade om det läckte vatten nånstans och vad jag hade gjort med de där überfula panel-kontors-gardinerna. Dem tog jag ner och gömde under sängen :P

Måste snabba på med plugget för att komma ikapp planeringen, som redan första dagen sumpades..

E.

Måndag 090525

Finns inte så mkt att rapportera om annat än plugg.. Det har ju varit spurt inför anatomiprovet idag. Lite poäng ska man väl ha skrapat ihop, men inte i närheten av tillräckligt. Nu har jag gjort upp en planering fram till nästa vecka - sista veckan före exam session. Skev upp vilka bitar jag ska gå igenom varje dag, vilket känns bra att ha gjort så att jag har koll på att hinna med allt, plus att jag ser att det inte finns tid till att slappa. Jag gissar att det borde ta 7 timmar att bli klar med varje dags uppgifter. Puh..  Men idag tänkte jag inte lägga mig fullt så sent. Dags att ta igen i alla fall lite sömn. Imorgon ska jag springa runt med index för att få underskrifter av olika lärare, om jag lyckas hitta dem. Det är en cirkus med de där jäkla indexen. Ett så otroligt dåligt system, som bara tar en massa värdefull tid av eleverna. Imorgon är det någon "teknisk kontroll" av rummet. Vet inte vad de tänkt kolla. Bäst att röja upp innan i alla fall. Och nu är det bara att fortsätta plugga.

E.

Söndag 090524

1 månad och 4 dagar kvar tills jag åker hem. Pluggandet går bra. Det går framåt och jag lär mig. Kan inte låta bli att titta ut på sommarvädret och se fram emot sommarens alla utflykter. De där mysiga, spontana utflykterna där man kanske tar cykeln och trampar iväg med picknick och badkläder. Det bästa med sommaren är ju att man är så fri att göra precis vad man vill.





"Hör nu som genom skratten, håll nu hårt i hatten! Vad ska nu ske? Häng med!"
- Richard Scarry's äventyrsvärld ;D

E.

Dreamhome

Så här vill man ha det :)

  Först en stor, härlig takterass, som liksom går runt lägenheten.      
Där ska det finnas en massa växter (ätbara också), relaxfåtöljer...


...och gärna en pool !



Vem skulle inte se fram emot en campingsemester i en sån här husvagn?


Bilder från H&M Home.

E.


Lördag 090523

Neuroanatomin är såå svår !  En massa connections mellan små bitar överallt och signaler som skickas fram och tillbaka. Det är ju omöjligt att komma ihåg. Så abstrakt alltihop. Inga muskler eller ben längre som man själv kan känna genom huden. Då var det lättare att föreställa sig hur saker förhåller sig till varandra. Bara att läsa vidare, men det är ju rätt jobbigt att efter att ha gått igenom ett kapitel i flera timmar, inse att man knappt kan svara på en enda av review testets frågor i slutet. I vissa skolor har de neuroanatomin som ett separat ämne. Så mkt bättre! Dessutom tar vissa skolor ett halvår på sig att läsa det som vi läser på drygt en månad. Bara att fortsätta, samtidigt som familjen åkt till Värmland för att fira farfars 70-årsdag :)  Grattis!


National Geographic

E.

kväll

Gjorde tjockpannkakssmet till mig och A, som vi slängde in i hennes ugn. Den avnjöts sedan med nutella, tillagade bananskivor och en sås på kokosmjölk. Mkt gott :)  Jag bläddrade i en kokbok A köpt i Norge. Det var såå fina sallader, soppor, fiskrätter och fräscha efterrätter, allt nyttigt och uppiggande på något sätt. Och även om rätterna ser väldigt eleganta ut, är det inga krångliga recept eller konstiga ingredienser bakom dem, väldigt enkelt faktiskt. Jag blev inspirerad och fick lust att laga mat - typ snygga, hälsosamma trerättersmiddagar i en blommande sommarträdgård. I stil med bilderna här. Ser fram emot att provlaga när jag är hemma i sommar.  

                              

                         

                                     

              



E.



Fredag 090522

Snygg, relativt klassisk stil. Ända sedan jag byggde the sims-hus med fondväggar av tegel, har jag gillat just sådana. 





E.

African beauty







Översta från National Geographic.
De undre från tanzaniamodels.com

E.

yes

"The world's a playground. You know that when you're a kid 
but somewhere along the way everyone forgets it." 

- från "Yes man"


E.

Torsdag 090521

Wohoo! :D Jag klarade det praktiska anatomiprovet idag! Det var inte utan problem - jag fick gå in igen - men huvudsaken är att jag tillslut lyckades! Puh :)  Nu ser det ut som att det blir en lugn kväll. Det får man väl unna sig såhär inför en fet plugghelg. Apropå fet - det blir pizza idag. Fast nyttig och inte fet  :P   


Ännu en fin bild från National Geographic. Jag gillar hur det speglar sig i flickans ögon :)

E.


Onsdag 090520

Plugget går framåt. Har gått igenom större delen av issues till morgondagens practical test i anatomi. Det är helt ok ämnen, och om det blir som tvåorna säger att det var förra året - att man bara ska namnge vad läraren pekar på - så borde det vara lugnt. Unnade mig till o med en liten träningspaus nyss.  Snart kommer A hit och vi ska gå igenom allt. Det är ju ett muntligt prov, därför måste man öva muntligt också. 

För övrigt gick det inte att fixa parasiter och biologiexam i september. Det är bara att pressa in det i sitt schema. Nästa vecka har jag 5 prov av varierande svårighetsrad. Tur att anatomiprovet kommer först, annars hade resten av proven hamnat med låg prioritet. Fast jag har ju ändå säkert omprov i anatomi måndagen därpå.. Aja, det får ordna sig, som det brukar :)

E.

Sommar



En vaaarm vecka! Till och med 15 grader vid den här tiden på dygnet. Grejen är att det nästan är för varmt - jag vet, man ska inte klaga - men man kan ju inte gå till skolan i linne och shorts. Tyvärr är floden här inte badbar, hade den varit det hade det varit så härligt att kunna gå dit och ta sig ett dopp. Nu vet jag inte riktigt var man kan svalka sig nånstans. 

Jag och A pratade om den framtida AT:n. Tänk.. om 5 år när man snart är klar här.. Wow.. 

E.

Måndag 090518

Händer inte så mkt nytt här. Det är anatomi som gäller. Som sagt, practical test på torsdag. Idag var den sista vanliga lektionen. Resten är prov samt en lektion för förberedelse inför practical exam. När man klarar anatomin så har man checkat av livets hittills största bedrift, tycker jag i alla fall. 

Nu har jag lagat tomatsoppa. Väldigt enkelt med en burk krossade tomater, buljongtärning, kryddor och pasta. Gott :)

Kikade in på National Geographics hemsida häromdagen. De har ju så fina bilder!


E.


 

Lördag 090516

Kollade livestreaming på eurovision.tv  :)   För en gångs skull vann rätt låt !  Norge! Sen att Island och Azerbajdzjan knep silver och brons var också på sin plats. Däremot att Sverige hamnade så långt ner.. nej det trodde jag faktiskt inte. Varför får Sverige aldrig en vinnarlåt? Vad är felet? Nu hade vi något som stack ut. Det måste man väl ha.. vad mer? 


Idag har jag pluggat diencephalon. Det händer inte ofta att man blir klar med det man förväntat sig, men idag var det så. Imorgon gäller det att vara effektiv igen. Practical är på torsdag. Tänk när inte internet fanns.. Det går förresten inte ens att föreställa sig. Men tänk hur jobbigt det var att få tag på information. Nu kan jag när som helst kolla upp vad som helst. Igår kollade jag upp ett av ämnena till torsdagens prov: lumbar puncture. Youtube har flera videos som visar både den och andra operationer. Hur bra och häftigt är inte det? 

E.

Duktig

Vad skönt det känns när man faktiskt tagit sig i kragen, satt igång SelfControl-programmet på datorn och börjat plugga ordentligt. I flera timmar faktiskt. Wow! Till och med så bra att jag tänkte fortsätta nu :)  Nån person började spela Metallica på elgitarr nånstans i närheten. Var tvungen att sjunga med lite tyst, och nu sitter jag och lyssnar själv. De behöver knappast komplimanger för sin musik. 

E.

Fredag 090515

Det blir lite förvirrat med veckodagar när man är ledig i mitten av veckan. Idag var jag i alla fall med A och pratade med biologiläraren om det funkar att göra omprov på parasiter och sedan exam i september. Det gick bra, så nu är jag lättad :)  Nu kan jag lägga tiden på anatomin. Bara att sätta igång.

E.

Wanted

   

Det vore såå gott !  Inget klår svenskt bröd. Förutom möjligtvis danskt rågbröd, franska baguettes eller brioches.. men i längden vinner nog det svenska ändå. En sak EU borde ta och bestämma om, det är alla konstiga ingredienser i allt. Man vill ha bröd, men i innehållsförteckningen hittar man så mkt onödigt skräp. Samma gäller köttprodukter, fiskpinnar eller chicken nuggets som jag kollade i affären någon gång. Det är ju mindre än 50% av den ingrediensen man vill ha, alltså köttet eller fisken, resten är ju bara en massa tillsatser. Konstigt det där.. att folk ens köper sånt. 

E.

Krönikör

Hamnade av en slump på Märta Myrsteners "blogg" i DN På stan där hon har sina krönikor. Det verkar som att hon skriver en i månaden. De är riktigt bra. Sådana man skulle vilja läsa i lugn och ro till söndagsfrukosten. Och till det lyssnar man på Carla Bruni.

E.

Torsdag 090514

Rector's day idag, så vi har ledigt. "Ledigt" - det är ju bara plugg som gäller. Sitter med tre textböcker uppslagna och anteckningar från lektionerna och sammanfattar allt. Hjärnhinnorna handlar det om. Intressant :)

Tittar ut på de gröna träden här utanför. I luften flyger en massa vita frötussar som sprids överallt. Tänk om människor förökade sig på samma sätt, att en period varje år släppa ifrån sig en massa frön som hittar någon bra växtplats där de växer upp till ett barn. Haha, snacka om att det skulle bli överbefolkat på nolltid :P  Dessutom hade man ju inte haft någon familj, för den går ju inte att hålla reda på ändå riktigt. 



E.

Onsdag 090513

Embryologin avklarad. Senare är det biologiföreläsning. Men tills dess måste jag fortsätta med antatomin. Nedräkningen tills jag kommer hem står på 46 dagar, vilket låter mkt fast det kanske egentligen inte är det. Så mkt på gång ju. Det är verkligen tur att det är en varm och fin vår så att allt känns lättare. Ibland får jag en sån där känsla att jag är nöjd med allt, eller iaf väldigt nöjd med att vara här och plugga. Som att det verkligen är det rätta. Den där känslan kommer rätt sällan, men när den kommer så antar jag att det är som att batteriet laddas på och man är nöjd tills nästa gång man behöver inse det goda i den här situationen. 

Man kan tydligen hitta riktigt bra information, alltså plugginformation eller vad man ska kalla det, här och där på nätet. Jenny tipsade om ett "online learning center" för biologi. Det är som en hel biologibok med en massa olika kapitel och bra animationer och flashcards. Nyss hittade jag Studenta.se där det finns sammanfattningar, tentor, anteckningar och sånt inom alla ämnen. Bra sammanfattningar behöver man ibland. Hoppas de har på engelska också. 

E.

Tisdag 090512

Molekylärbiologiprovet gick bra. Det var inte svårt. Ikväll blir det råplugg av anatomi.. Måste hmm.. "komma ikapp" / "ta igen", passar inte längre när provet är på torsdag nästa vecka. Men men.. Bäst att sätta igång. 

För övrigt är det eurovision semifinal eller nåt sånt ikväll. Borde väl avstå, men kan ju lyssna samtidigt som jag tränar på mattan senare :P  Snacka om att man alltid hittar sätt att göra det man vill samtidigt som det är svårt att hitta lösningar för att göra det man egentligen inte vill..

E.

Måndag 090511

Mitt i allt plugg (mkt inressant för en gångs skull - om ögat), måste jag tipsa om riktigt fin musik. Det är Ludovico Einaudis album Divenire som spelas på repeat här sedan igår. Perfekt plugg- eller avkopplingsmusik. Den lämpar sig ypperligt bra för filosoferande, har jag märkt (vilket i och för sig inte går ihop med plugg, men ändå..). Lyssna på spotify eller här:



E.

Söndag 090510

Först säger jag grattis till Oskar som fyller 17 idag :)   Och apropå min käre bror måste jag lägga in en Kalle&Hobbe-strip här, som väcker minnen, hahah.. Jag kan säga som så att Hobbe representerar Oskar och Kalle representerar mig. Inte sant, Oskar? ;)



Dagen har ägnats åt biologi, en ansträngande springtur, samt lite drömmande bort till Verdon i södra Frankrike där världens näst största "Grand Canyon" finns. Skulle gärna dra dit, för det verkar verkligen jättehäftigt! För att återgå till verkligheten kom jag på att jag har en anatomipresentation imorgon kväll om ögat ( lens + anterior and posterior camera). Jag har inte hunnit förbereda mig alls (har ingen aning om vad det sistnämnda är), men jag har tid imorgon, som tur är. Nu måste jag avsluta kapitlet som vi har prov på på tisdag. Bara regulation of gene expression kvar. Sen är det bara att repetera alltihop. Det är i alla fall roligare och intressantare än något vi gjort tidigare i biologin, plus att utformningen av provet är till elevernas fördel, så jag hoppas att det går bra.

E.

Lördag 090509

Ska strax sätta igång med plugget. På förmiddagen städade jag rummet, så nu är det äntligen fint igen och man kan tänka ordentligt utan att kaoset stör. 2-3 timmars intensivt och effektivt plugg innan jag tänkte springa ut en runda. Lånade A:s våg och upptäckte att träningen faktiskt gett resultat. Kul !  :D  Varför skrivs det så mkt om viktnedgång - vad man ska äta och hur man ska träna, när det inte spelar så stor roll vad eller hur man gör något, det enda som spelar roll är att man gör något !

E.

Fredag 090508

Idag var det kemiexamen. Och gissa vad, jag passade! Så nu är kemin över föralltid föralltid :P nej, men för en tid framåt iaf, tills biokemin nästa år antar jag. Det var en skriftlig och en muntlig del. Därefter var det dags för veckans segaste lektion: sociologin. Jag höll koll på vad det handlade om samtidigt som jag pluggade neuroanatomin, vilket de flesta andra också verkade göra. På väg hem fick jag nästan värmeslag. Såå varmt! Klädd i svart - perfekt. Det blev byte till shorts och linne innan jag och A drog till "centrum" (hittar inte något passande ord) där vi åt pannkakor och glass, samt handlade mat. Jag testade en ny glass-smak: Rafaello. Riktigt god :)

På kvällen blev det en springrunda med mkt spring i benen. En massa energi ville ut. Tänk att kunna springa ut i shorts och linne vid 7-8 -tiden på kvällen. Så härligt !  :)  Sommar, säger jag bara.

Nu är jag bara jättetrött. 

E.

fail



De där fiskarna illustrerar mitt mod. Hej hopplöshet säger jag bara. Failade parasiterna - det blir en ny chans men vet inte när. Failade säkert Mendel-biologin också som vi hade idag. Aaaah, det är ju inte som att man har tid för omprov! Jag vill bara läsa anatomin nu. Det är ju den som är viktigast. Men man har ju knappt börjat. 

E.

Tisdag 090505

Nu är det biologiplugg som gäller. Har prov 15:30. Läste DN nu på morgonen där det stod om Coldplay's generositet. "Coldplay ger bort en skiva med liveinspelningar till publiken på resterande konserter i år, inklusive spelningen i Stockholm den 22 augusti. Albumet ”Left right left right left” innehåller nio spår inspelade under bandets turné det senaste året." Trevligt trevligt :) 

Man får en klump i magen när man tänker på hur viktigt det är att klara alla prov som är kvar. Idag får man förhoppningsvis kolla resultatet på parasitprovet. Hoppas hoppas hoppas hoppas!

E.

Söndag 090503

Jag har precis förstått hela meiosen. Det tog tid. Det bästa är om man själv ritar upp stegen, för att förstå. Igår kväll hittade jag Lilo och Stich på youtube. Blev tvungen att kolla den söta filmen. Jag tycker verkligen om Lilo, hon är så söt att man får tårar i ögonen. Så liten, men ändå så full i både energi och kloka tankar. Och hennes obsession i Elvis, hahah ;)  Jag skulle just stänga ner när jag upptäckte att det fanns en Lilo och Stitch 2 !  Kollade hälften då och hälften som frukostunderhållning. Riktiga feelgood-filmer, som alla andra Disney-filmer antar jag. Nu är det soundtracket som spelas här. Det innehåller lite Elvis och lite Hawaiiansk musik :)






De senaste planerna för Frankrike-trippen ser ut såhär:



Jag såg bilder från franskas mösspåtagning 09 på facebook. Ett år sen man själv stod där, men ändå väldigt länge sen.

E. 

Fredag 090501

Första maj :)  Min och Johans årsdag kan man säga. Om två månader bär det av till Paris. Apropå Paris följer jag en riktigt trevlig blogg som är skriven av ett svenskt par som bott i Montpellier sedan hösten förra året. Nu har de precis börjat en tågluff runt i Europa där första stoppet är Paris. Kul att se vad de spanar in där.

För övrigt är det ett riktigt sommarväder. Sol, värme och plötsligt en regnskur med åska. Idag ska jag vara effektiv i biologiplugget. Måste ju klara provet på tisdag. Det finns liksom ingen tid för omprov. 

Min frankrike-vägg :P



E.

RSS 2.0