Söndag - Fjärde advent

En bra dag :)  Åt frukost, spelade vänd-tia med Oskar, gick ut på en lång långpromenad med familjen (förbi lampaffären och hästhagar på andra sidan Glömstavägen), lunch, spelade "Trumpet" (ett spel) med familjen, försökte spela Comptine d'un autre été: l'après midi med Johan varefter vi drog ut och sprang 4-5 km (asbra!), åkte hem och drack varm choklad plus lussebulle och sen slappade resten av kvällen. Slappt men bitvis aktivt. Dessutom både tur i spel och kärlek :P

 Imorgon ska vi åka till Skärholmen och köpa julklappar, som tusentals andra. Men det bär av tidigt, så man kanske slipper den värsta trängseln. Såg på deras hemsida att de försöker profilera sig som väldigt moderna och trendiga. "SKHLM" hmm.. nä, först tyckte jag inte att det betydde nånting, men sen.. jaha, SKärHoLMen. Snyggt är det ju inte! 

Men nu håller jag på att somna. Till Kents "The Hjärta & Smärta EP". Upptäckte en låt idag. Nån som minns vilken film den spelas i? :)



E.

Lördag - hemma

Äntligen :D ÄNTLIGEN hemma! Så härligt med stora ytor, snygg inredning, julstämning, serverad mat, lussebullar (tack Oskar!), pepparkakor och julmust :)  Sitter och funderar på vad det är jag kan ta med tillbaks, och det blir nog olika saker att dekorera väggarna med. Kanske samla alla fina Paris-vykort för att göra ett kollage. Får se. 

Imorgon ska jag nog ta och lära mig musklerna i armen. Bäst att starta med plugget i tid och göra lite varje dag. Senare på eftermiddagen blir det förmodligen en springrunda. Måste få kompensera för alla godsaker man inte kan avstå från. Det som är så bra med lussebullar och pepparkakor är att man glömmer hur gott det är eftersom man bara äter dem en tid på året, och därför kan njuta av dem extra mkt.

Resan hit gick för övrigt bra. Kom upp i tid. Hann med ungefär vad jag skulle. Mötte folk på flygplatsen. Hälften av passagerarna måste ju varit English Division-studenter från olika årskurser. 

Men nu.. efter att ha sovit så få timmar de senaste nätterna, är jag riktigt trött, och då återstår bara att säga godnatt.

 
Min fina julstjärna :)

E. 

Fredag - iiiiiiiiihhhhh

Kemin är över. Ställde väckarklockorna (3 st) på 05:30 och lämnade lampan tänd för att det skulle va lättare att vakna. Hah, vaknar.. 07:32 !  va?! Ser jag rätt? Börjar provet om 28 minuter??!  Så tyyyypiskt! Av provets delar kunde jag en galant och en till hyfsat. Men glöm att man lär sig feta strukturformler bara sådär när man dessutom vet hur jäkla onödigt och hur snabbt man kommer glömma dem igen. Varför kan de inte fokusera på viktigare saker? 

Nu är det frukost. Den näst sista. Och sista i ett stökigt rum, för ett tag. Har inte haft tid att städa på jag vet inte hur länge. Hade jag varit mer kinkig så hade jag varit tvungen att diska ett antal gånger, haha :P 

Låt se.. Vad ska jag göra idag? Måste skriva lista. 

Jag är friiiiiii !



E.

Torsdag - one day to go

Tänka sig hur moment efter moment checkas av. Idag: history of medicine-prov, check, godkänt med femma, check, anatomilektion, check, utan jobbiga frågor, check, middag bestående av snabbnudelsoppa med rogalik med camenbert, check, kollat bloggarna, check. Och nu dags för kemi. Men det är bara denna kväll och nästa morgon kvar innan man kan andas ut och få glädjefnatt för att man snart ska förflytta sig till nära och kära för 2 hela veckor :) 


        
       
Vad är väl en bal på slottet...

E.


 

Onsdag - 2 dagar kvar

Tja!
Kom precis från History of Medicine-föreläsningen. Intressant om deficiency diseases som beriberi, skörbjugg, engelska sjukan etc. Nu är det bara att plugga in allt allt allt som vi haft under hösten och lite till, inför provet imorgon. 

Lite senare...
Fixade middag: grönsaksröra med piroger (varför känns det som repris på repris på repris? men gott är det :)
Så nu ska jag fortsätta läsa om syfilis som jag började på imorse, och som för övrigt inte är vad jag trodde det var.
Hade jag haft mjölk här så hade jag gjort varm choklad med smält vit choklad i. Men det kanske är tur att jag inte har vad som krävs :P

Detta vackra stycke måste jag lära mig!

E.

Tisdag - 3 dagar kvar

Underbart, underbart! Bara 3 dar kvar nu. 3 dar med 2 prov :/  Nu är det en fet lista med kemifrågor som gås igenom. Stor suck. Men för att va säker på att ha maximalt lov i januari/februari så är det bara att klara alla prov framöver.  Förutom plugg så har jag ju tre träningar att gå på innan lördag, vilket betyder en per dag. Imorgon är det den dödande Shapen senare på kvällen. Och på fredag vid 10-11-tiden sisådär, så kan man pusta ut. Då är det bara det roliga kvar: ska träffa en kompis för att fira hennes födelsedag med nån fika, det sista julklappsinköpet ska fixas, träning och så pricken över i:t, grädden på moset eller helt enkelt droppen som får bägaren att rinna över, i det avseendet att man då inser att det då bara är timmar kvar innan man landar i käraste Sverige. Förhoppningsvis går packandet utan problem, trots att mkt ska med i en liten väska som brukar bli överfull när jag åker till mormor och morfar över en helg, och det utan att datorn eller handväskan är nedpackade däri. Får köra på metoden att klä på mig så mkt som möjligt. Mamma sa, aningen skämtsamt : "Men du har ju kläder här.", heh, jaa gissa varför de är kvar :P  Fast det verkar inte som att alla haft samma taktik när det gäller att frakta hit kläder. En tjej i klassen sa att hon har de flesta av sina kläder hemma och ska ta hit några på vägen tillbaka. 

För övrigt verkar det ju som att Sverige är ett av de länder som ligger i framkant när det gäller att lära barnen muntliga framträdanden i skolan. För svenska ungar är det ju naturligt att man inte läser innantill, att man pratar med sina egna ord så att man dels visar att man gjort ett eget arbete och dels lär sig och vet vad det är man snackar om, samt att man har en bra kontakt med klassen när man presenterar något. Vissa presentationer har ju varit riktiga mardrömsscenarion - personen har gjort en powerpointpresentation innehållandes all "manustext" allså allt som skulle sägas, med undantaget tillägget "Jag har bara tagit detta från internet så jag vet inte vad det handlar om.". Vidare var det fullständig innantilläsning med vissa svårigheter, som om personen läste igenom det för första gången. Och som att krascha allt totalt, avbröt läraren för att be personen presentera det faktiska ämnet som skulle tas upp. Nä, man undrar ju... Finns det länder där muntliga framträdanden inte ingår som en del i undervisningen? Jo, det gör det ju. En 23-årig tjej i klassen, som redan läst två år medicin i Irak innan hon flyttade till Sverige, berättade att en presentation hon höll häromveckan var hennes allra första och att hon var så nervös. Lite mkt innantilläsning där med, men det var väl helt ok ändå, och särskilt bra med tanke på att det var första gången.

Apropå ingenting, idag krasade mina drömmar om att det skulle va billigt att klacka om sina skor här. Tss... typ samma pris som hemma. Fattar inte att priset på en omklackning ska va ca en tredjedel av priset av ett par nya skor. Det är ju verkligen ett skämt med tanke på att det lilla materialet som åtgår där är en minimal bråkdel av skons totala material. Men man får väl tänka på arbetsinsatsen också.. Samtidigt som man kan undra.. En skomakare i Sverige har ju så mkt högre lön än man kan tänka sig att en polsk skomakare har. 

Slut på reflekterandet av till synes världsliga iakttagelser. Över till buffertsen. Ska bara bjuda på en fin sång först. Mina damer och herrar, voici Velvet Underground - I'll be your mirror..


E.

Lördag

Om exakt en vecka är jag hemma. aaaah, va härligt!

Idag har det varit history of medicine-plugg hela dagen. Någon som undrar nåt om anatomins historia? Nehepp.. :P Hursomhelst, rätt intressant ju. 

Igår somnade jag med lampan tänd, datorn igång och dagboken öppen och oskriven. Vaknade av alarmet kl 10, förvånad. Så jag skrev dagbok (vilket inte händer särskilt ofta längre, säkert pga bloggen), och sen ringde jag mormor o morfar och betalade bara för mkt för det. Är Eras "10 min extra" en bluff? Måste kolla upp. ..Jaha, det gällde bara en vecka efter att man laddat på kontot. Vilket skämt. 

Blir nog en lugn kväll med plugg. Så mkt som ska gås igenom inför provet på torsdag, och kemiprovet på fredag för den delen också.. Idag - history, imorgon - kemi. 

Slutligen ett tips: skölj håret med kallt vatten efter att ha tvättat det, och låt det sedan självtorka. Det blir jättemjukt!



Hittade några riktigt häftiga frillor :



E.

Torsdag

http://192.121.81.11/livsmedelsok/sok.aspx?epslanguage=SV

ujuj.. räknade hur mkt kcal min frukost innehåller. Med lite uppskattning och överslagsräkning så blev siffran närmare 550 kcal. Chockerande! Då ingår yoghurt med banan och müsli, två mackor med lite olika pålägg. Och man ska väl äta typ 1500 kcal om dagen. Hmm.. det här måste göras något åt. Får ta och räkna på ev. lunch och middag också.

Hursomhelst, till den stora nyheten:  COLDPLAY, på Stadion 22 augusti !   Yey! Ska dit med Jenny. Sååå kul !





Tillbaka till vårt käka cervical plexus.. *suck*

(Toy Story: Woody: "Jagvillhemjagvillhem, jagvillhemjagvillhem, jagvillhemjagvillhem!") ;P

E.

Onsdag - medical examination

Medical examination. Blodprov och allmän kontroll. Får väl resultaten skickade inom nån dag. De skulle nog kolla levervärdena om jag förstod det hela rätt. Hursomhelst sa läkarn att jag har halsinflammation. Så han gav en lista på vad jag kan köpa för mediciner. Jag gav listan till apoteksbiträdet som kom tillbaka efter en liten stund med en hög läkemedel. "Behöver jag alla dem?", "Hmm, nej, egentligen kan du skippa den här.." osv. Blev iaf gurgelvatten (?), sväljtabletter och sugtabletter. Måste bli frisk! Jag vill inte missa träningen för det. Vad har mer hänt? Jo, det blev en liten lunch före History of Medicine-föreläsningen (om tuberkulos). Lunchen kostade, hör och häpna, 4 zl vilket är typ 10 spänn :D woooow, perfekt! Det är ju billigare att gå och äta där än att köpa mat och laga hemma. Det blev iaf pannkakor med spenat- och vitlöksblandning i :)  

Förresten, i väntan på att få gå in till läkaren fick jag låna fransyskans ipod. Såg Tim Burton-filmen på franska. Ja, inte hela då förstås. Får ta och föra över den till datorn. Den är ju så härligt "ritad", nej animerad heter det väl? Aja, kul var den :)  Oh och igår, sa jag det? Jag gick till A's rum och drack ingefärste. Vi kollade på en ursöt film. Koreansk. My little bride :D  Den handlade om en 15-16-årig liten omogen tjej som blev "tvungen" att gifta sig med en snygg 20-25 årig kille (spelad av Koreas Brad Pitt) som hon kände sen tidigare (vet inte om de var kusiner eller nån annan avlägsnare släkt). Hursomhelst var tjejen jätteavståndstagande och sur, medan killen var supersnäll och verkligen omtänksam. Kul att se hur deras relation utvecklades och hur tjejen tillslut insåg hur kär hon var, snyft.. 
Kolla den söta affischen!



Oh nej, vad är det man ska kunna till morgondagens anatomilektion?!

E.

Tisdag - psykologipresentation

Haha, KAOS
Jag och fd rumskompisen (låter henne hädanefter kallas A) skulle ju ha presentation i psykologin idag. Men en kille var före oss och upptäckte att lärarens power point-version var för gammal för hans version av presentationen. Så han får hålla sin presentation nästa vecka. Då var det vår tur. Jag tänkte direkt att vår presentation inte heller skulle funka, men det var ju värt ett försök. Läraren envisades med att köra en virusgenomsökning av usb-minnet innan hon öppnade det, men till hennes stora missnöje var det flera gig på det så att det tog tid. Sorry. När vi väl kunde öppna och se innehållet visade det sig att de så viktiga filerna mirakulöst nog försvunnit. Faan då! "Jaha, och var är presentationen?!", "Ehh.. den borde vara här, jag vet inte vad som hänt.", "Jaha, då får du förklara för klassen hur det ligger till.". För A kunde inte hålla sin presentation utan power point-presentationen, men jag kom på att det kan ju jag. Blir ju bara jobbigare för publiken. Så, då höll jag presentationen. Jag var till o med förvånad hur bra min hals höll... till en början.. Men det blev värre och värre. När jag kom till tredje sidan, som för övrigt var helt kaos med strukna delar och numreringar här och var i vilken ordning jag skulle ta upp allt (tidsbrist), lydde inte rösten mig. Jag var tvungen att pausa och dricka vatten. Det höll i ett par meningar till. Lyckades läsa det sista tror jag sen: "Vill du avbryta där?", "Yeah, that's it."

Vet inte om folk sa att presentationen var bra för att vara snälla eller för att den verkligen var bra :/  Hursomhelst utvecklades det till en kul lektion. Rollspel att skratta åt :D  Jag gillar klassen mer och mer.

Jag ska inte tjata om hemresan.. men jag tror jag måste.. SNART snaaaart :D Alla vill hem nu. Tycker synd om dem som inte kan. De som inte åker hem förrns i sommar. Men jag tycker även synd om de som inte verkar ha så mkt att komma tillbaka till. Som kompisen jag träffade i fredags: "Saknar du ingenting hemma?" nej, tydligen inte. Inga vänner, inte hemmet, inte staden, ingenting. Sorgligt. Vad gör folk egentligen..

Nästa onsdag är det muntligt slutprov i history of medicine. Listan över huvudämnen är på 7 punkter, varav varje sådan punkt innehåller minst 5 delämnen. Men då tänkte jag att om jag tar ett huvudämne om dagen så klarar jag det fint till onsdag. Start: nu!  Sen kanske jag ska fixa middag och sen vill jag sova tidigt. Blev ju inte mkt sömn inatt, nä det tycks ju aldrig vara mkt av den varan. Måste bli frisk.

E.

Måndag

Puh, helt slut efter veckans längsta skoldag. Medical computer science (läs: statistik) kl 8:30, sen hem för frukost och anatomiplugg (glossopharyngeal nerve, äntligen), sen iväg till anatomiföreläsning klockan ett, som handlade om struphuvudet (tänk att det finns så mkt att säga om det). Efteråt åt vi lunch (McDonalds tortilla.. oups) och gick och pluggade sista tiden före anatomi classes. Vi gick igenom mkt. Halsens muskler, blodådror, nerver och "triangles". Först hade vi en lärare som man knappt hörde, och sen en som är rätt kul för han vill att man ska förstå och minnas, så han gör små associationer till allt. Bra! (vilket förstås inte utesluter att det är grymt svårt, ändå..). 

Och nu är jag hemma. Med hosta. Så jobbigt! Men det blev bättre efter vatten + bromhexin + strepsils. Funderar på middag. Klockan 10 ska fd rumskompisen komma ner för att gå igenom allt inför psykologipresentationen imorgon. Förut, för säg ett år sen minst, blev jag jättestressad och supernervös om jag inte hade en presentation klar minst en vecka i förväg så att jag hade tid att repetera. Men nu.. jag har inte ens läst igenom hela materialet.. och ändå.. är det relativt lugnt. Det är en schysst lärare. 

Jag såg Andra avenyn igår. Så himla spännande! Tårar när David drar och ska säga hejdå till lilla Silvia (uppmärksamma att han kallade sig "pappa"!), chock när man får veta vad Greger har för sig (HAHA), skräck i väntan på besked från läkarna om Tony, och riktig spänning att se hur Lottas och Dennis relation utvecklas. Wow, vilken serie!  :D

Ska väl ta och laga till grönsaksröra. Sen rusha igenom psykologin.

E.

Söndag - Andra advent

Andra advent?! Va? 
Mkt jul syns ju inte till här. Tända ljus har jag iofs. 

Idag har jag städat rummet. Diskat och plockat undan. Upptäckte att om man har det perfekt städat så kan man inte lämna smutsig disk, utan måste diska den direkt. Bra!  Psykologin som jag började läsa igår, inför presentationen på tisdag, fortsatte jag med idag. Att det ska ta sån tid! Och min medarbetare :P tillika f.d. rumskompis, är inte heller klar för att hon har suttit med anatomi hela dagen. Tungan. Visste ni att tungan är den del av kroppen som har stört ansamling av nerver? Hursomhelst.. jag "glömmer" alltid att det är anatomi på måndagar, har fått för mig att det är tisdagar.. Så jag måste väl ta och lära mig om Glossopharyngeal nerve ikväll. Låt se.. Drygt en timme kvar tills man kan se Andra Avenyn (måste se hur det gick för den stackars ungen). Hmm.. får se vad som hinns med.  Snabba på!



Hade lite tråkigt igår...

E.

Lördag

Idag var det att ta igen sömn. Vaknade närmare halv två. Äntligen utvilad. Men det är ju så mörkt ute att man helst skulle krypa ner under en filt, inbakad i kuddar och med en bra bok (förslagsvis Twilight, som jag måste läsa!) och trevlig musik (just nu lite julmusik, som jag inte riktigt kan bestämma mig för om det är för tidigt att lyssna på eller inte). Jag gick ner och köpte tändstickor (20 grosze = 60 öre) och beundrade hastigt den fina julgranen som står i entrén. En massa glitter och ljus :)  Juuuuul, snaaaaart :D  Somliga är ju till o med på julmiddag idag, och andra på glöggfika eller vad man kan kalla det för.  Själv ska jag lära mig allt om external carotid artery till att börja med. Och jag får avslutningsvis erkänna att julmusiken var riktigt avslappnande att lyssna på :)



E.

Fredag - Twilight

Oh, jag var och såg premiärvisningen av filmen Twilight idag. Man har ju hört att den ska va bra, och jag gillade trailern, så man hade väl lite förväntningar, men filmen överträffade dessa. Wow alltså! Så vackert allting. Alla bilder. Liksom, hur kan de ha fixat ljuset och atmosfären så perfekt i varje scen? Och skådespelarna var verkligen asbra. uuuuuh, det här gillas! 



Annars... Ja, jag hade kemiprov idag (som varje fredag fram till jul) och det var ju rätt svårt. För mkt utantill-inlärning. Nä, får se hur det går. Jag blivit godkänd på proven jag gjort hittills, två av tre med toppbetyg (vilket iofs kanske inte är så mkt att skryta med när man har 5 som maxpoäng). 

Apropå att skryta.. Vissa verkar inte ha nån gräns för det. Ibland utelämnar jag information för att det inte ska verka för skrytigt, men det verkar inte alla va kapabla till. En tjej, har jag upptäckt, pratar bara om sig själv hela tiden. Det är ju inget man märker från början - tänkte inte på det förrän idag, och vi har ju setts ett antal gånger utanför skolaktiviteter. Man ställer frågor, om vad som helst, hon svarar, utan att själv undra nåt tillbaks, och när man själv berättar så verkar hon inte lyssna och pratar vidare om sig.  Funderade på om det är ett resultat av att vara ensambarn. För mkt uppmärksamhet osv osv. 

Gick förbi julmarknaden på Rynek idag, igen. Funderade på om man skulle julpynta rummet lite, men det känns ju lite meningslöst med tanke på att det bara är 2 veckor kvar (!). Fatta, bara en helg till efter denna. Wow :D

Så vad händer ikväll.. ska laga lunch, nej middag. Käkade ju frukost vid tolv-ett tror jag och efter det: popcorn på bion och sen en fransk pannkaka med Nutella (oups, sry). Verkar vara många tyskar som kommer till den där marknaden för att sälja saker. En tysk kvinna gräddade pannkakan. Och typ alla menyer vid varje marknadsstånd är översatta till tyska. 

E.

  See the monster?

Onsdag

Första hela dagen jag är själv i rummet. Rumskompisen har ju flyttat en trappa upp. Rätt tomt. 

Svårt att komma upp imorse, det var ju så mörkt. Men jag hann till History of Medicine-lektionen. Det handlade om Alternative/Complementary Medicine, som var ganska intressant. Sen gick jag hem, gick upp och pratade med Amara, gick ner och åt frukost och pratade med Johan tills det var dags att gå (ehum, springa) till History of Medicine-föreläsningen som handlade om Kolera. Fick, som efter alla andra föreläsningar, en bra helhetsbild av sjukdomens historia. Måste säga att det är förvånande få som går på dessa föreläsningar. Vi var väl ca 10 pers idag. Av ca 40 som borde vara där. Hursomhelst är det nästan dags att sätta igång att plugga inför det muntliga slutprovet som jag ska ha den 16:de. Listan på enskilda ämnen som man ska kunna är lång, men som tur är behöver man inte gå så djupt inom varje ämne. Nu är det dock anatomi som gäller. Där är det hopplöst mkt att lära sig. Men det ska gå. (Ja, vad annars?) Har tid att plugga till ca 20:00, för sen är det träning. Trestjärnig Shape idag :) Ska bli kul, och spännande att se exakt vad vi ska göra och hur jobbigt det är, hehe..

 dreamdream

E.

Tisdag

Det närmar sig hemresa! :D Nedräkningen visar 18 dagar kvar. 

Idag känner jag faktiskt för att plugga. Får bli.. ja.. jag vet inte vad jag ska plugga riktigt. Men blodådrorna måste ju läras in.

Igår var vi på träning. "TBC", typ aerobics plus hantlar och olika övningar på matta. Det var tre stjärnor, alltså maxnivå, men ändå tyckte jag att förra träningen med två stjärnor var jobbigare. Aerobics är ju faktiskt inte särskilt jobbigt. Nästa träning blir imorgon, och då kanske det blir "Shape", trestjärnigt. I fredagens träning var ju shapen den tuffa delen av passet. Riktigt kul att är det att vi kommit igång med träning iaf :) 

Måste göra mig iordning för psykologin nu.

E.

RSS 2.0