Tisdag - 3 dagar kvar

Underbart, underbart! Bara 3 dar kvar nu. 3 dar med 2 prov :/  Nu är det en fet lista med kemifrågor som gås igenom. Stor suck. Men för att va säker på att ha maximalt lov i januari/februari så är det bara att klara alla prov framöver.  Förutom plugg så har jag ju tre träningar att gå på innan lördag, vilket betyder en per dag. Imorgon är det den dödande Shapen senare på kvällen. Och på fredag vid 10-11-tiden sisådär, så kan man pusta ut. Då är det bara det roliga kvar: ska träffa en kompis för att fira hennes födelsedag med nån fika, det sista julklappsinköpet ska fixas, träning och så pricken över i:t, grädden på moset eller helt enkelt droppen som får bägaren att rinna över, i det avseendet att man då inser att det då bara är timmar kvar innan man landar i käraste Sverige. Förhoppningsvis går packandet utan problem, trots att mkt ska med i en liten väska som brukar bli överfull när jag åker till mormor och morfar över en helg, och det utan att datorn eller handväskan är nedpackade däri. Får köra på metoden att klä på mig så mkt som möjligt. Mamma sa, aningen skämtsamt : "Men du har ju kläder här.", heh, jaa gissa varför de är kvar :P  Fast det verkar inte som att alla haft samma taktik när det gäller att frakta hit kläder. En tjej i klassen sa att hon har de flesta av sina kläder hemma och ska ta hit några på vägen tillbaka. 

För övrigt verkar det ju som att Sverige är ett av de länder som ligger i framkant när det gäller att lära barnen muntliga framträdanden i skolan. För svenska ungar är det ju naturligt att man inte läser innantill, att man pratar med sina egna ord så att man dels visar att man gjort ett eget arbete och dels lär sig och vet vad det är man snackar om, samt att man har en bra kontakt med klassen när man presenterar något. Vissa presentationer har ju varit riktiga mardrömsscenarion - personen har gjort en powerpointpresentation innehållandes all "manustext" allså allt som skulle sägas, med undantaget tillägget "Jag har bara tagit detta från internet så jag vet inte vad det handlar om.". Vidare var det fullständig innantilläsning med vissa svårigheter, som om personen läste igenom det för första gången. Och som att krascha allt totalt, avbröt läraren för att be personen presentera det faktiska ämnet som skulle tas upp. Nä, man undrar ju... Finns det länder där muntliga framträdanden inte ingår som en del i undervisningen? Jo, det gör det ju. En 23-årig tjej i klassen, som redan läst två år medicin i Irak innan hon flyttade till Sverige, berättade att en presentation hon höll häromveckan var hennes allra första och att hon var så nervös. Lite mkt innantilläsning där med, men det var väl helt ok ändå, och särskilt bra med tanke på att det var första gången.

Apropå ingenting, idag krasade mina drömmar om att det skulle va billigt att klacka om sina skor här. Tss... typ samma pris som hemma. Fattar inte att priset på en omklackning ska va ca en tredjedel av priset av ett par nya skor. Det är ju verkligen ett skämt med tanke på att det lilla materialet som åtgår där är en minimal bråkdel av skons totala material. Men man får väl tänka på arbetsinsatsen också.. Samtidigt som man kan undra.. En skomakare i Sverige har ju så mkt högre lön än man kan tänka sig att en polsk skomakare har. 

Slut på reflekterandet av till synes världsliga iakttagelser. Över till buffertsen. Ska bara bjuda på en fin sång först. Mina damer och herrar, voici Velvet Underground - I'll be your mirror..


E.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0