Torsdag

Stackars liten :( Där låg den vackra lilla fågeln i sin färgglada skrud, på den kalla grå marken under den mörka himlen. Ensam i stadsvimlet. Så mkt liv runt omkring. Så lite liv i fågeln. En stilla sömn. 


Där kunde vi ju inte låta den lilla varelsen ligga. Den blev förflyttad till busken vid sidan om. Vila i frid.


Igår hade vi två lektioner av History of Medicine. Först handlade det om anatomins utveckling. Hur det från början varit förbjudet att dissekera, av religiösa skäl. Inte ens egyptierna med sina mumifieringsmetoder kunde särskilt mkt om ämnet - de trixade ju inte med kropparna för att lära sig om dess uppbyggnad. Under renässansen var det artisterna som visste mer om anatomi än läkarna :P  Den andra lektionen handlade om spetälska under medeltiden. En hemsk sjukdom med 15 års inkubationstid! 

Gammalt möter nytt.

Söt liten "maluch" cab :D

 Och så frukost :)


Utsiken från byggnaden där vi har första hjälpen. 

För övrigt hade vi den sista första hjälpen-lektionen idag. Vi hade test. Lätt. Redogjorde för vad man ska göra om man hittar en medvetslös baby som inte andas eller har nån puls. Det borde alla veta så läs noga: 
Om ett barn under ett år ligger medvetslöst kollar man om det fastnat nåt i halsen med ett finger. Pulsen känner man på insidan av överarmen. Öppna luftvägarna genom att tippa huvudet lite bakåt. Andas inte bebisen då, ge den 5 inblåsningar. Fortfarande ingen andning - 15 hjärtkompressioner (emellan bröstvårtorna med två fingrar eller tummarna) följt av 2 inblåsningar och sen kompressionerna igen, osv, i en minut innan man ringer efter ambulans. Sen fortsätter man hjärt- och lungräddningen tills hjälpen kommer eller bebisen börjar andas igen. 

För vuxna gäller det att ringa ambulans först och sen utföra 30 hjärtkompressioner följt av 5 inblåsningar, osv om vartannat..  

Så då vet alla vad som gäller. Vår lärare i ämnet är en ung läkare. Hela tre gånger har hon av en slump varit med om att få utföra första hjälpen på olycksplatser. Snacka om att offren haft tur att just hon råkade befinna sig på samma ställe. 

Vilken spännande utbildning jag går.

E.

 




Bilder


Utsikten en vacker höstdag.

 
På väg till computer classes i måndags. Den nya bron intill denna gamla eller provisoriska (?) öppnades.




E.



Tisdag

När träden tappat sina löv kommer det verkligen bli grått här. Nu är det härligt gula löv utanför fönstret, och faktiskt ett o annat grönt träd kvar. Skulle vilja vara så proffsig att jag på 30 min bara kunde slänga upp lite färg på en stor duk som sätts upp på väggen och sen blir beundrad. Antar att det jag egentligen menar är att väggarna i studentrummet är tråkiga. 

Tisdagar är riktigt sköna. Bara psykologi klockan två. Kom ut från duschen 18 minuter innan vi började och jag kom i tid! Amazing. 


Spännande. Ett gammalt kranium. Inte i strålande skick, men det funkar till vissa delar ändå.

Har träningen om en halvtimme. Synd att det är så dåligt väder bara, men det kanske blir en springrunda iaf. Det skulle ju inte va första gången jag springer i dåligt väder, haha ;P Dessutom är det inte bara regnigt och kallt. Det är  k o l s v a r t  också !  På väg hem strax efter fyra var det redan på god väg att bli mörkt :( Usch, jag som hoppats att det skulle va liiite bättre på den fronten här än hemma. 

E. 

Måndag

Puh, anatomilektionen förflöt smärtfritt. Inga frågor på varken ligament eller kraniet. Det sistnämnda är ju verkligen en pina. Har man inte sett hur det ser ut underifrån så anar man inte hur många detaljer det finns. Varför var det nån som tog sig tid till att namngiva allt? Av vilken anledning och med vilket mål? Vad ska man va för läkare för att ha nytta av att veta vad alla de där hålen och benklumparna heter? Hursomhelst pluggade jag på det under helgen och idag när vi fick inspektera kranium i 3D, så att säga, så blev det mer begripligt :)

Lyckades vakna upp i tid imorse. Hann både fixa iordning allt och äta frukost. Och ändå kom jag 30 min för tidigt till lektionen (med det var verkligen inte med flit). Första lektionen var däremot inte så mkt att hurra för. Gud vad jag var trött! Såna lektioner tänker jag alltid att när jag kommer hem ska jag sova, men så blir det ju aldrig. Då tar man sin andra frukost och sätter sig vid datorn tills det är dags att plugga igen. Timmarna före anatomilektionerna är ju de mest effektiva när det gäller plugg. Var på bra humör när jag pluggade dessutom. Så bra musik att sjunga med till. Apropå musik så hade polackerna fest utanför rummet. Hög (dålig) musik och drinkar på vår utslängda kartong från ugnen vi köpte i helgen. Okej om det hade varit fredags- eller lördagskväll, men inte en måndag !  Nu har de lugnat ner sig iaf.  

I lördags var vi alltså i köpcentret Korona knappt 10 min med buss härifrån. Förutom mat köpte vi en torkställning och en liten ugn som vi lagade pizza i när vi kom hem. Att hemmagjord pizza kan va så god alltså! (Nä, där hade jag fel om att festen var avslutad..) Jo.. så, vad mer? Nu tillagas polska pierogi - små piroger med kål- och svampfyllning. Mer polskt kan det ju bara inte smaka :P  

Imorgon är det sovmorgon. Första och enda lektionen är psykologi kl. 14:00 tror jag. Har fortfarande inte hundraprocentig koll på schemat såhär två månader efter start. Oj, imorgon är det exakt två månader sen jag åkte hemifrån. När var jag hemifrån så lång tid sist? Oo, jusste! Då är det ju  än två månader kvar innan jag åker hem :D Yey! 

mm.. middan klar :)

E.

Lördag

Efter en natts välbehövlig sömn och en god frukost samt läsning av bloggar och nyheter, har det blivit dags för plugg. Jag önskar dem som gör högskoleprovet idag, lycka till :)

  

Gryyyymt snygga pakistanska tjejer i brudkläder. Wow, alltså! 
Varför ska de svenska brudkläderna vara så tråkiga och fantasilösa, i jämförelse med dessa förstås..

  

E.

Kortfilm och sallad

Wow, vilken intressant kortfilm jag hittade på youtube.



Lite Fredrik Lindström-känsla, samma sorts filosoferande.. Eller vad säger ni?


Sitter med min goda sallad nu. Ja, den är ju inte särskilt speciell, men ändå.. Isbergssallad, tomater, paprika, majs, gurka och mozarella. Saken är den att man måste äta en mkt av den för att bli mätt :P Får väl testa det konstiga knäckebrödet som mormor skickade med mig sist jag var där (alltså snart en månad sen).


E. 

kväll

nehepp... då var alla bloggar lästa så jag får skriva här istället. Strax dags för träning. Blir väl en stund på gymmet med ben-o magträning och sen en springrunda, som vanligt.. Kollade runt i Pasaz tidigare idag efter att vi fått veta att latinlektionen var inställd. Hittade väl inget speciellt. Letar efter en röd sjal som matchar mina röda handskar. Bästa hittills var väl H&M:s. Köpte grönsaker för kvällens sallad :) Nu är det nyttigt som gäller. Kakorna i skåpet är övergivna. Däremot köpte jag mjölk och chokladpulver och kakao för varm choklad. Livet är för kort för att inte äta godsaker, men även för kort för att vara tjock och missnöjd med det :P 

jagvillflygajagvillflygajagvillflygajagvillflygajagvillflyga!

E.

Fridaaaay

Yey! Fredag :D Idag blir det bara en lektion (physical training som jag ser fram emot) eftersom vi försov oss från kemin och för att jag inte behöver ha latin :) Ska bara gå och prata med läraren först. Efter att rumskompisen haft latin så ska vi nog dra till Pasaz Grunwaldski för att göra nåt annat än lektioner och hemmaplugg. Denna helg blir det ordentligt plugg. Ska kunna alla ligament och leder i nästan hela kroppen, och så skulle det ju va bra att repetera ben så att det inte blir för mkt att repetera när proven närmar sig.  Allt närmar sig snabbt snabbt. Tänk, 24 oktober redan.. 

E. 

Anatomi, musik och piano

uuuuh, läskig anatomilektion. 
Massa frågor på sånt jag inte pluggat på. Trodde ju det skulle frågas om benen idag :/ Inte om fötterna och en massa ligament! Men jag klarade mig väl hyfsat ändå. Ligamenten kunde jag trots allt fixa ändå. Hittills har jag tvivlat lite på att den här ene anatomiläraren var så "läskig" som det hävdas.. men nu håller jag med. 

Letade efter en låt som passar mitt "mod" just nu. Fick bli Metallicas "Seek and Destroy". Tror att en ny Metallicaperiod är på intåg. Gåshud när de spelar ihop med Trans-Siberian Orchestra.

 Kom plötsligt på att jag saknar att spela piano. Det var för länge sen nu. Därför kommer här ett litet galleri av bilder jag hittade. Hittade också en sida med grymt fina pianon! http://www.periodpiano.com/Stock/default.htm
Och så hittade jag värsta grejen: ett hopvikbart piano! :D Vill ha!


Och nu: kronjuvelen, det åtråvärda, det allra häftligaste, det snyggaste! Mina damer och herrar, låt mig presentera..


..arkitekten Daniel Libeskinds designade piano för Royal Ontario Museum ! 

Skåda underverket!

E.



Torsdag

Polytechnika (tekniska universitetets nya byggnad) i vilken studentrestaurangen finns.


Haha, vad ska det här föreställa? :P Arkitekten har haft kul.


Hala Stulecia. Typ koncert-/sport-/utställningshall. Lite samma funktion som Globen. Men dystert på nåt sätt...


Stilig dörr. Kontraster.

Så. Då var det en minut kvar till min bestämda tid för plugg. Ska kolla igenom höftbenet och de jobbiga benen i foten innan anatomilektionen. Hade first aid idag. Tränade på hjärt- och lungräddning på en avancerad bebisdocka. Hann inte med vuxendockan, men det blir nästa vecka, efter provet i samma ämne.

Såg film igår. En scaaaryyy :D Shutters. Men den hade en bra och relativt rimlig story. Ändå vågade jag inte gå till badrummet. Tänkte mig att spöktjejen skulle komma fram och stirra på mig om jag sträckte fram handen för att tända lampan. Vi pressade Disneyfilmer och musik på youtube efteråt :D

E. 







Tisdag

Idag var det sovmorgon, behövdes verkligen :) Vaknade halv 12. Sen var det bara att göra sig i ordning för att hinna till psykologin kl 14. Där lyssnade vi på en bra presentation, varefter vi jag o rumskompisen gick och åt i en studentrestaurang, Bazylia i det tekniska universitetet. En bra lunch för 30 spänn. Men otrevlig personal :/  Det kanske blir tisdagslunchen ändå.

Imorgon är det första onsdagen vi har några lektioner. De har iaf inte mejlat och sagt att det inte blir nåt imorgon så kl 8 finns vi på plats för History and propaedeutics of medicine. Blir intressant att se vad det egentligen handlar om :)

Tänka sig, nu är det inte långt kvar tills man får besök här :) En helg kvar innan familjen kommer, och två helgen kvar innan kärleken kommer hit :D  Men allt det där innebär ju också att det måste pluggas extra mkt nu.
 
Uppmärksamma den ensamma, lilla typiska polska gumman som står utanför grinden precis till vänster om trädet :D

E.  

Måndag

Väckarklockan ringde 06:00, fast det minns jag inte. Rumskompisen väckte mig vid 7. Lektionen skulle börja 8, på okänd plats. Jag gick till det förmodade området.. hittade ingenting.. gick på fotopromenad i den soliga och disiga morgonen. Hade samma lektion med den andra gruppen. Rätt tråkiga statistikuträkningar. Behöver jag kunna det där? Sen var det anatomiföreläsning om höftbenet, och senare anatomi men classes där benen i benen gicks igenom. Som tur var så ställdes förhörsfrågor bara till de personer som fått minus och alltså inte svarat rätt på sin fråga under tidigare lektioner. 

Jag bjuder på dagsfärska bilder :)

 en kråka

 
Ul. Curie-Sklodowskiej precis intill universitets-/klinikområdet.

 Most Zwierzyniecki.

 Höst :)

 
Fina skymningsfärger på väg hem från anatomin. 


E.


Söndag

"The intertrochanteric line is a ridge of bone on the anterior surface of the upper margin of the shaft that descends medially from a tubercle on the anterior surface of the base of the greater trochanter to a position just anterior to the base of the lesser trochanter. It is continued..."

Herregud.
Det värsta hittills alltså. För mkt detaljer om placering. Och för många saker samlade på ett ställe :/

Igår blev det väldigt sent. Kom hem efter en tur i Pasaz Grunwaldski där jag, en tjej från tandläkarlinjen, rumskompisen och hennes syster som nyligen flyttat hit från Gdansk och börjar 5te året på medicin, åt middag. Väl hemma och ett antal timmar senare såg jag "What happens in Vegas..." som blev bättre och bättre, men egentligen inte hade många skrattmoment. Till den smaskades det på en morotskaka :) 

Med en suck fortsätter jag läsa om skelettet i benen..

E.


 

Lek.


Haha, det här var kul :D Kameran har en funktion som gör att den tar 16 bilder i rad och sätter ihop dem till en bild. Yey!

E.

Matriculation ceremony

Idag var dagen för den stora ceremonin. Väntade först länge på att de högt uppsatta personerna skulle komma in i "aulan" i sina väldigt traditionella kläder. Utklädda. Inte så naturligt liksom.. Särskilt när det kom in två biroller som verkligen såg ut att va från medeltiden med sina spiror (?) som egentligen bara var till för att hållas i kors under tiden vi lovade att vi skulle följa alla regler och vara goda representanter för skolan. Heh, ja.. 


Här står vi utanför en av klinikerna på väg från kemin till ceremonin.



Strax före cemonin. De två nedersta raderna upptas av English Division, resten är polska förstaårs medicinstudenter.
Apropå de polska studenterna. Rektorn (?) sa i sitt tal: "Vi vet att ni är de bästa av de bästa som sitter här. Intagningsprocessen var ovanligt tuff i år. Det var 11 sökande på varje plats."  Eeh, ja, det där gällde ju alla på tredje raden och uppåt. Alla här är väl medelstudenter kan jag gissa. Eleverna från den undre hyllan.. eh jag menar raden :P haha



Det var kläderna för dagen. Plus en kavaj. Och en prinsesskrona. 
Nejdå :P

Så då var man en "Index" och en kalender rikare. I Index skriver lärarna in resultaten från examen. 

Nu till nåt helt annat. Jag slipper nog latinlektionerna också :D Yes! Har ju redan läst ett rejält år latin, med en mkt bättre lärare än den vi har nu. Ska bara visa mina betyg vid jul tror jag. Då har jag bara kemi och physical training på fredagar. Får se vad som händer på den sistnämnda ikväll, om killarna ska ta upp hela stora hallen med fotboll igen så att vi som insett hur trist fotboll är får gå till gymmet eller hitta på nåt annat, eller om det kan hända nåt kul i den stora hallen, exempelvis volleyboll... We'll see. Sen var det nån fest hos en i årskursen.. Men jag tror inte vi (me and my roomie alltså) ska på den. Slappar nog här istället :P

E.




Torsdag


Så mkt plugg. Och alla pluggar så mkt. Det är inte längre så att det finns grupper som bryr sig mer eller mindre om skolan, även om man kan tro det av nån anledning, utan alla lägger så mkt tid de kan eller orkar på plugget. Bra! För då måste man också hänga med. Anatomi klockan tre.. Tills dess blir det råplugg av benen i armar och händer, plus leder. Jag ser verkligen fram emot när det är avklarat! Visst var det så man skulle tänka ;P 

Imorse var det First Aid. Om hur man hjälper barn. Skillnaden mellan barn och vuxnas anledningar till hjärtstillestånd är att barnen oftast har problem med lungorna medan vuxna oftast har problem med hjärtat eller cirkulationen. Sen när man utför hjärt- och lungräddning så är en skillnad att man på vuxna pressar med sin vikt över bröstkorgen medan man på bebisar använder två fingrar eller tummarna. På vuxna är det 2 inblåsningar och 30 hjärtkompressioner som gäller. På bebisar är det 5 inblåsningar och 15 hjärtkompressioner. (hmm.. wikipedia säger 1 inblåsning och 5 hjärtkompressioner..) Tydligen är det så att många inte ger hjärt- och lungräddning när det skulle behövas, för att de är rädda att göra fel, eller bryta revben.. men faktum är att det är bättre att göra nånting än ingenting alls. Vad väljer man; döden eller ett brutet revben..? Nästa vecka blir det praktisk träning :) 

E.

pluggplugg

 
  Plac Solny från igår.

Roligare än så blir det inte. Denna kväll är helt tillägnad anatomin. Jag o rumskompisen läser först var för sig om ett ben i taget och sen går vi igenom det tillsammans. Ett jättebra sätt att lära sig! Vi har tydligen en månad på oss nu att lära oss om alla ben i kroppen, och alla leder också tror jag. Då blir det först ett muntligt test som man måste klara för att få göra det riktiga, skriftliga testet. Wow, snacka om att det från o med nu blir seriöst plugg så mkt som möjligt. Men det här måste planeras.
Dagens låt: Shackled -  Vertical Horizon 
E.

Söndag

Vaknade för en stund sen och ska snart fixa frukost. Jag har två intressanta yoghurtsmaker som väntar på att bli upptäckta - kiwi och mango :)  Efter gårdagens frukost blev det storstädning av rummet och jag kan klart säga att det behövdes. Sen mötte jag två kompisar på Rynek. Fikade på det trevliga kaféet La Scala på plac Solny. En glass som passade det varma vädret. På väg hem köpte jag ingredienserna till middagen som rumskompisen bidrog med sin kunskap om, som vanligt :P Hon är ju grym på matlagning.. till skillnad från somliga andra.. Det blev alltså en indisk kryddig kycklinggryta med ris och sås :)  

Om en timme ska jag dra iväg o träffa Jadzia - den polska studenten som jag träffade för ett par helger sen. Hon skulle visa mig nån fin ö :)  Härligt väder idag också. Men jag ska inte va borta så länge för kemin och anatomin väntar.. 

Måste visa ett häftigt hus, eller det finns fler av dem, intill plac Grunwaldski. Väldigt intressanta fasader.



Rondo Ronalda Reagana med rusningstidens trafikstockning och husen med de häftiga fasaderna i bakgrunden.


E.

Promenaden från kemin

 
Speciella hus där. Gillar dem.


 
Någon av klinikerna.



  
Tittar bort mot plac Grunvaldski.


 
Här bor tydligen Erasmus-studenter och andra internationella studenter.


  
Floden Odra som man passerar ett antal gånger om dan.


 
Vid sidan om floden leder en fin gångväg.



Fredag


Haha, kolla det här! Det är ju bara för.. ja, jag vet inte vilket som är det mest passande ordet. Nån slags obduktion i Wroclaw, för länge länge sen. Det hade lika gärna kunnat vara en bild ur nån skräckfilm "Kannibalerna och måltiden" :P Kolla på han som sitter närmast till höger - ser inte han riktigt läskig ut? Som om han döljer nån otäck hemlighet, eller undrar om just du ska bli hans nästa offer..

Kemilektionen idag - oootroligt sövande. Har aldrig varit så sömnig på en lektion, och jag var ju inte den enda kan jag säga. Hoppas att dagens latinlektion blir mer innehållsrik än den förra. På gympan ikväll blir det basket. Oh, va länge sen det va! Men basket är kul :) Till något ännu roligare.. Jag köpte en kamera igår :D Den tog sina första andetag idag i skolkvarteret (= sjukhuskvarteret). Ska ladda upp bilderna på datorn och kolla hur de blev. 

E.

Onsdag


Tänkte starta en bildserie här. Jag har samlat ihop en del bilder, både nya och gamla, från kvarteret där vi har våra lektioner. Kvarteret består mestadels av olika kliniker i väldigt karakteristiska tegelbyggnader. Måste skaffa en egen kamera! Ska nog kolla på kameror idag :)

Idag var det problem igen. Klassen gick runt och letade efter History of medicine and propaedeutics seminariet som var omöjligt att hitta. När vi letat i en timme gav alla upp och gick hem. Väl hemma såg jag ett mejl om att dagens nästa lektion i samma ämne fast lecture, var inställd. Jaha.. det var den dagen. Så nu är det bara att sätta sig med anatomin och senare även kemin. Jag tror även det blir en springtur med rumskompisen framåt kvällen. 

Oh, jusste. Igår smakade jag det godaste teet jag druckit. Pakistanskt te. Vanligt te på mjölk och med kardemumma :D Smaka, det är ljuuuvligt !

Och nu, back to the joints.. ja, lederna alltså :P

E.

Första anatomilektionen

Idag gick startskottet för årets viktigaste ämne - anatomin! Först hade vi lectures där i bara lyssnade på en introduktion och sen om joints.. alltså.. hmm.. leder? Det var okej. Efteråt var det en två timmar lång håltimme under vilken både pirogätning och inköp av mat hanns med. Sen var de dags för de vita rockarna! :D Så roligt att ha dem för då vet man vad man håller på med och vart man är på väg, typ "oj, jag håller på att plugga till läkare!", som om man inte insett det innan eller bara fokuserat på själva studierna men aldrig riktigt föreställt sig livet efter studierna. Nu kunde jag se alla framför mig, i en ljus sjukhuskorridor, som färdigutbildade läkare med de där papprerna de alltid går runt med i ena handen och med den andra handen viftandes i en förklaring av något invecklat sjukdomstillstånd. Men hallå, det är 6 år kvar! :P 

Imorgon är vi tydligen lediga p.g.a. (eller tack vare) nån "Rectors day" (?). Jo jusste, det är ju invigningsceremonin, den allmänna som vi inte behöver gå på. Vår ceremoni ska hållas den 17 oktober. Känns som lite väl sent, då när allt redan är igång. 

Imorse var det första lektionen av Computer Science som egentligen borde hetat "Statistics" för det var det enda det handlade om. Inte särskilt intressant, till skillnad från dagens practical anatomy :) Det handlade om ryggraden som vi fick lära oss allt om. Alla delar, alla delar på delarna och alla delar på delarnas delar... Ja, du fattar :P 

Så det som gäller framöver är att efter varje lektion plugga på det som lektionen innehöll och det som nästa lektion ska innehålla. Ha så kul !

E.

Lördag


Mina damer och herrar, låt mig presentera.. *fanfar* .. the student hostel Jubilatka!
Det är alltså i denna färgglada byggnad jag bor sedan en månad tillbaks. Nu med den skillnaden att växterna runt om är lövklädda. 

Jag träffade en kompis idag vid Rynek för en fika. Sen gick jag o köpte mat och saker för att tvätta golvet. Om ett tag ska jag och rumskompisen laga middag och en se Enchanted, en Disneyfilm vars trailer innehåll en del roliga ögonblick. Vid dagens fika träffade vi två tjejer från samma årskurs som undrade om vi skulle med ut ikväll. Men det får bli en lugn kväll, som alla andra kvällar. 

Fick nyss veta att man i Computer Science får veta det allra mest basic i hur man använder en dator, alltså Word, internet och sånt. Herregud, va efter!! Det hade varit okej för 18 år sen, möjligtvis 14 år sen, men inte nu - år 2008 - där varenda liten kotte snart har en egen dator, vilket redan är fallet här bland eleverna. Nä, det är så himla onödigt och ett fett slöseri med tid. Samma gäller the Art class som jag hörde om igår. Då går man tydligen runt lite i stan o kollar museum, för att sedan göra en presentation om nåt (en tjej hade presenterat da Vinci). Men hallå, vad hjälper det mig att bli läkare? Inte det minsta, och det borde ju vem som helst inse. Det verkar ju som att de bara vill smocka schemat för att ge oss så lite tid som möjligt till att plugga. Även latinläraren var ju ett smärre skämt. Som Nils i förra skolan (för mer info, se facebook-gruppen "Nils har ingen gräns"). Han pratade om allt annat än det som hörde till ämnet, typ. Latinläraren hävdade att han varit lärare i engelska i ca 30-40 år, minns inte nu, men ingen fattade ju vad han menade med sitt "mossetång" (mother tongue). Han rabblade fraser på ett antal olika språk och när nån frågade hur många språk han kan var svaret: "Top secret.". Heh, jag hoppas på det bästa. Hursomhelst har jag ju redan läst latin hela tvåan, 100 p, så det som vi ska gå igenom kan ju jag redan, även om repetition lär behövas. 

Hehe, kom att tänka på en rolig film vars repliker ofta repeteras av min rumskompis. "Charlie bit me... That hurt!" HAHA :D Med utpräglad brittisk dialekt. Spana in på Youtube! 

E.  

Fredag

Det var alltså den första riktiga lektionen igår: First aid. Ganska lätt, logiskt och basic, mkt kunde man ju sen innan, men det är ju bara början. Det dåliga var att informationen vi fått om var vi skulle ha lektionen nånstans var helt felaktig, så klassen - uppdelad i ett par grupper - gick runt och letade i minst en halvtimme innan vi tillslut hittade rätt. Inte ens vår informationscentral: English Division office, visste var vi skulle va :/ Hoppas att det är problem som hör samman med skolstart och som inte upprepas. Efter lektionen var det en lång håltimme fram tills anatomin. Vi gick dit, det var ingen där, vissa sa att folk hade hört att lektionen var inställd så vi gick hem. Schysst att de ställer in en lektion utan att meddela nåt. Onsdagens två History of medicine and propaedeutics-lektioner var ju inställda men det hade vi fått mejl om innan. För övrigt kollade jag nyss upp vad det skumma ordet propaedeutics betyder, med resultatet: "The preliminary learning connected with any art or science; preparatory instruction.". Aha, då vet jag :)    Snart är det latin. Får se vad jag minns från tvåans lektioner.

E.

Onsdag

Oktober. Höstvindar. Riktig skola imorgon med first aid och anatomy. Tydligen blir det halvt förhör på ryggraden som jag förstått det. Men jag är förberedd. Ska repetera och läsa vidare idag. Goda nyheter från polskaexamen. Fick högsta betyget -en femma :) yes! Nu slipper jag alla framtida polskalektioner. Ska plugga.

E.

Tisdag




Så goda vindruvor som jag sitter o smaskar på. Hälsosammare än kakor, helt klart. Fick smaka rumskompisens mammas pakistanska ris med kyckling. Spicy and tasty! 

Idag kom jag "hem" från mormor o morfar där jag varit sen i fredags. Under lördagen cyklade vi ett antal kilometer till en av mormors bekanta som har en liten son på 4 år, hehe.. men vi fikade bara. De hade bakat en tårt-bakelse med en slags mjukost gjord på mjölk från deras egna kor :)  I söndags lyckades mormor o morfar dra med mig till kyrkan. Den enda bra inslaget var en tjej, tydligen något eller ett par år yngre än mig, som sjöng en psalm jättefint! På eftermiddagen träffade jag en tjej som börjar sitt tredje år på bioteknik inr. nåt med nutrition, som jag förstod det. Vad sa hon? hmm.. mja, det var mest allmänt om studier och så. Trevligt var det iaf. När jag var på väg hem i mörkret kollade jag på klockan som var 19:25. Trodde inte alls den var så mkt. När solen gått ner kommer mörkret snabbt. Har en känsla av att det går långsammare hemma. Igår blev det en cykeltur med mormor i skogen. Kollade efter svamp lite slappt sådär efter vägen, men hittade inget ätbart. Annars har det varit en del anatomiplugg. 

Apropå anatomi. Rumskompisen ha en anatomibok med foton istället för de "snälla" teckningarna som finns i min Gray's. När jag öppnade boken första gången fick jag en liten chock. Nacken utan hud och sånt där överflödigt material :P Men de där bilderna, när jag har vant mig vid dem, gör mig faktiskt ännu mer fascinerad av människokroppen. Det finns så otroligt många delar som kommunicerar och samverkar med andra delar (man behöver inte gå ner på molekylnivå för att se de sånt). Så många trådar överallt :P Rumskompisen frågade på skämt "Are you sure we have chosen the right education?". Jodå, vad ska man annars göra? 

Morgondagens lektioner är inställda så det blir tid till att plugga anatomi.. inför torsdagens lektion. Blir intressant att se vad den innehåller. På förmiddan är det tre timmars first aid. Det känns bra att lära sig.

E.



RSS 2.0