2010 02 28

Den här låten gick på repeat på högsta volym under Operation Dagsverke (städning hemma :P) någon gång under högstadiet.
.
E.

Epidemiology

Dagens föreläsning handlade om epidemiology. Mycket statistik. Och jag hade fel om tiden - dels kom jag 1,5 timme för tidigt så jag gick hem igen, och dels var föreläsningen 4 timmar och inte 3 som jag trodde. Men det var intressant. Föreläsaren är här från Warszawa, så jag antar att det är därför vi har så långa föreläsningar istället för flera korta. Förutom de fjuttiga 11 personer från ED (vi är 45 totalt) var det även 3 Erasmus-studenter från Spanien och Portugal.
.
Den här helgen är det biokemi som gäller, och på söndag repetition av ultraljud inför måndagens prov. Och så är det ju melodifestivalen imorgon :)  Dagens middag blev för övrigt spagetti carbonara. Premiärlagning som blev okej.
.
Från en Thailand resort-reklam.
.
E.

2010 02 26


2010 02 25

Vååår :D Idag var det verkligen det. Värmande sol och 11° enligt smhi. Så fint ute att jag till och med tog en springrunda. Eller, ja, spring- var kanske lite att ta i om jag ska vara ärlig. Nej, det ska definitivt bättras. Fortsätter vädret såhär i några dagar lär all snö vara borta och jag behöver inte slaska igenom delar med halvsmält snöis på springrundan längs floden. Härligt att solen håller sig kvar längre om dagarna.. att det fortfarande är ljust vid halv 6 på kvällen och att det är ljust när man vaknar tidigt.
.
Imorgon är det Hygiene & epidemiology-föreläsning, enligt schemat 3 timmar lång. Hoppas den är intressant. Förresten, igår lyckades jag göra en god spenatsoppa. Faktiskt väldigt lätt :) En annan nyhet i matväg är att vi testade veterinärskolans restaurang. Det var en positiv överraskning att det var så gott och fräscht. Tydligen är jag en av de få som inte varit där tidigare :P  Priset för kyckling i svampsås med ris, plus kompot (riktig saft): 34 kr. Svenskt sett är det billigt, typ halva normala lunchpriset, men polskt sett är det typ bara strax under genomsnittsrestaurangernas pris. Kommer säkert tillbaka dit iaf.
.
E.

TR16


Timo...

...Räisänen spelar på Debaser 28 April. Hade varit kul att se.
Kolla videorna - de är häftiga på nåt sätt.
.
-
E.

2010 02 24

E.

Perfekt.

-
E.

2010 02 22

Då var flygbiljetterna fixade, inte via London utan Wizz från Poznan. Fördel: jag behöver inte oroa mig för att missa planet från London ifall att det från Wroclaw skulle vara försenat, plus att det är billigare. Nackdel: jag förlorar 2 dagar. En annan sak som inbokades i kalendern är ett möte med sommarjobbschefen. Det blir bra det här.
.
Hade nyss min biofysikpresentation. En liten sådan, men ändå viktig. Eftersom det bara var vår grupp som lyckades förbereda och presentera kommer vi nog slippa göra en presentation nästa gång, då de andra ska gottgöra sig :P Hon är lite rolig, läraren. Påminner om kära professor Umbridge i Harry Potter när hon halv-onskefullt halv-glatt annonserade följderna av att inte göra sin presentation.
.
.
I helgen lyckades jag följa min planering så att jag blev klar med allt. Coolt. Det gör liksom att man är mer motiverad för att hålla igång tempot. Idag ska det faktiskt bli kul att kolla igenom anatomin av thorax. Jag har den gamla trotjänaren "Gray's anatomy" (boken) här, som man satt med dag ut och dag in förra året. Hoppas att jag minns det mesta :) Imorgon är det nämligen första lektionen Clinical anatomy med samma respektingivande lärare som för anatomin förra året. Som tur är Clinical anatomy en credit-kurs, och jag har hört att läraren är schysst i detta ämne.
.
E.

2010 02 19

Jag tror jag hittat lösningen på hur jag ska ta mig hem för påsklovet. Till Sthlm via London med Ryanair, och tillbaka via Poznan med Wizzair. 300 spänn dit, 99 spänn plus 60 för tåg tillbaks. Inte illa måste jag säga. Då blir det typ två veckor hemma.
.
Melvin Sokolsky igen.
-
Favoriter denna vecka: The Sounds och Sofia Karlsson
.
E.

Nytt

Vad är det?
.
Det är mitt tillskott av konst i rummet. Svartvita bilder från några gamla ELLE fick en ny plats på min trista dörr. En klar förbättring måste jag säga, eller det är iaf roligare såhär. Mer intressant.
.
E.

2010 02 18

Sooool och smält snö i en skymt av vår :D Snart, om inte redan nu, är det dags att ta kappan istället för vinterjacka. Det är 6° ute. Lunchen intogs ute på en bänk mellan fysiologilektion och -föreläsning som handlade om blodet.
.
Gjorde en upptäckt också, av ett studentcafé och matsal i veterinärernas byggnad. Och jag som sagt till mormor och morfar hela tiden att "nej, det finns inga matsalar här i närheten.", men det kanske ändå inte är en "Stołówka" så som de föreställer sig i den gamla superbilliga stilen. Det får utredas närmare, nu var den stängd för lov.
.
Igår gjorde jag en ordentlig planering. Utan en sådan kan dagar passera hursomhelst. Man måste iaf ha nåt som man kan försöka följa :P Hörde nämligen att det kommande biokemiprovet på fetter är det svåraste.. Gäller att vara väldigt effektiv de närmsta veckorna.
.
Apropå de närmsta veckorna, den första veckan i mars ska en 30-timmarskurs i forensic aspects of practical anatomy hållas. Och det är inte vilka tider som helst som gäller. 06:00 - 08:00 har man den praktiska delen, och på eftermiddagen 14:30 - 17:00 är det teori. Däremellan är förstås de vanliga lektionerna. Ujuj, hur ska det gå? Som tur är antar jag att kursen är intressant.
.
Det gäller att hålla sig flygande ;)

E.

Fräscht

-
-
-
-
E.

2010 02 17

Igår visade det sig att varken hygiene eller clinical anatomy inte börjar förrän om en-två veckor, och alla hade alltså vaknar tidigt helt i onödan. Det blir verkligen en skillnad på hur dagen känns när man vaknar så tidigt. Nu tycker jag att det borde närma sig kväll men klockan är inte ens 4. Har hunnit med biokemi hela morgonen och sen lunch och storhandling i Magnolia Park och Tesco. Där gjorde jag ett sant fynd! Pågens Gifflar! :D Hur härligt var det inte att sen hemma öppna påsen och sniffa in doften i långa andetag :D Vad de däremot inte hade var vanliga knäckebröd. De har bara konstiga ljusa från Wasa :/  När man har varit och handlat på olika ställen några gånger lär man sig vad som är värt att köpa i de olika affärerna. På Tesco finns exempelvis, förutom Gifflar, även müsli, svarta oliver och sylt bra och billigt. För att köra på fransyskornas hälsospår köpte jag vinäger. Visst har man vinäger på rivna morötter?
.
När nu dagen bara passerat halvvägs finns en massa tid till plugg. Och i pauserna fortsätter jag kolla på Grey's Anatomy, nu säsong 4. Spännande spännande :)
.
Har ett gäng Melvin Sokolsky-fotografier att visa. Här är ett intressant foto som jag gillar.
E.

Nyckelharpa

Idag har jag lärt mig om nyckelharpa. Slirade in på den artikeln på wikipedia när jag läste om fysikens vågor. Fint instrument, men ser väldigt svårt ut att spela.. Kul att det svenska namnet får vara oöversatt i andra språk.
.
E.

2010 02 15

Första lektionen biofysik. Det var introduktion där läraren, som verkar schysst, berättade kursens upplägg. Det blir mycket plugg eftersom vi har presentation varannan vecka och prov varannan. Men inget omöjligt förstås. Jag startar redan nu faktiskt. Det handlar bland annat om ultraljud. Intressant :) Föreläsningen i samma ämne är i eftermiddag.
.
E.

-*´¨`*-*´¨`*-*´¨`*-*´¨`*-*´¨`*-*´¨`*-


Alla hjärtans dag

Jaha.. Back in Wroclaw. Eller Wroc-love som vissa föredrar det. Planet var en timme försenat igår, så vi var framme i Jubilatka 02:30 istället för 23:45, eftersom vi missade det tänkta tåget från Poznan. Tur att man inte var själv. Många från ED var där så det var kul.
.
.
Då står nedräkningen till nästa hemfärd på troliga 41 dagar. Dagar med mycket ny kunskap och förhoppningsvis lyckade prov. Den här terminen ska det satsas ordentligt (tänker man inte alltid så inför nya perioder?) för jag tänker vara klar med detta andra år i juni - inga omprov i september är välkomna! Det här är mitt schema de närmaste veckorna. En extrakurs, forensic aspects of practical anatomy, tillkommer.
.
.
Se, det var tillräckligt jobbigt att ta sig upp så tidigt 2 dagar i veckan förra terminen, nu är det det dubbla! Hursomhelst blir det spännande med de nya ämnena. Hoppas de inte är alltför tidskrävande :P
.
E.

2010 02 14

Dream home. Djursholm, 1000 kvm, pris: okänt antal miljoner.
.
-
E.

Oidentifierbart från Frankrike


2010 02 11

Nu närmar sig tyvärr tillbakaresan till Wroclaw efter härliga 3,5 veckor hemma. Nya spännande kurser väntar: biophysics, hygiene & epidemiology och clinical anatomy. Schemat har inte lika många sovmornar eller lediga dagar som det förra, men jag såg att jag nog kan få ihop ett påsklov på 2,5 veckor vilket gör mig gladare :) Alltså blir det en månad och 10 dagar till påsklovet, och efter påsklovet är det 2 månader till sommarlovet! Man måste vara medveten om vad man har att se fram emot.
.
Lyssnar på La Marseillaise på spotify. Det fick mig att komma att tänka på morfars upprepade kritik mot Frankrike och de andra länderna som till skillnad från Polen inte försvarade sig när Hitlers armée invaderade. Det har sina fördelar måste jag säga. Inte lika mycket förstörelse eller död. Om det ändå löser sig i slutändan så lär det ju vara bättre.
.
Kollade igenom några bilder från sommaren och hittade dessa :)
.
-
E.

Lov

Vilket slappt lov jag har! Vakna när jag vill, äta frukost i lugn och ro, spela the Sims, möjligtvis diska lite och laga middag som pizzan igår, och bara ta det lugnt. Lite plugg har det blivit, men det tänkte jag sätta igång med bättre nu.
.
Nyss såg jag en väldigt intressant dokumentärfilm om Bogotá, Colombias huvudstad, och hur staden förändrades radikalt under 90-talet till en mkt bättre och säkrare stad. Detta tack vare två borgmästare, Antanas Mockus och Enrique Peñalosa, med nya visioner och viljan att grundligt förändra både staden i sig men också människors inställning till moral och medborgarskap. "Vi har gjort människorna till medborgare." säger en av dem i dokumentären.
.
.
E.

2010 02 04

-

2010 02 03 Namnskylt

Nu när sommaren närmar sig med praktik och förhoppningsvis också jobb tänkte jag att en namnskylt skulle vara bra att ha. Såg i Elins blogg hur lätt man fixar en hos skyltmax.se. Såhär nånting blir den:
.
.
Enkelt och snabbt!
.
E.

RSS 2.0