091031

Halloween idag alltså. "Bus eller godis", pumpor, spöken, häxor och vampyrer. Och mörker. Redan före fem på eftermiddagen.
.
Såg nyss klart på en söt film: Up. Om äventyr och vänskap. Disney.
.
Det har varit en lugn dag. Nu ska jag ta tag i disken. Om jag ska vara ärlig har jag disk som väntat i över en vecka. Haha. Så disk, lite städning och sedan en till film, som jag länge velat se: Djävulen bär Prada.
.
En sån här trappa tänkte jag installera hemma hos mig. En som ser ut och fungerar som ett piano! :D
.
.
E.

Kväll

Ikväll har jag hunnit med lite av varje. Dels förberett en del inför förhöret imorgon, kollat på debatt, läst om hur könsbytesoperationer går till och kollat på Grand Designs - programmet där man får följa folks husbyggen från början till slut. Ett av mina favoritprogram faktiskt. Man kan hitta program genom att söka på "Kevin McCloud Grand Designs" på google video. Här är två bilder från en skotsk familjs nybyggda hus på en sluttning med en fantastisk utsikt över sjö och berg.
.
De har sovrummet och badrum utan vägg emellan. Den fina tapeten sitter på en rundad duschvägg.
.

Öppet och luftigt, mycket fönster, stora ekbalkar och en fin kristallkrona.

E.

Passed!

Hahahaha, hur är detta möjligt?! Jag klarade gårdagens prov! Hahahah, YES! Läraren skickade mail. Det är bra. Jag var tvungen att läsa om några gånger för det sjönk inte in riktigt.. Satt ju t.o.m. och pluggade inför retaken imorse, hehe. Då kan man ta det lite lugnare och fokusera på fysiologin -  det mest spännande ämnet. Förra veckans föreläsning handlade om Glasgow Coma Scale och hur man fastställer hjärndöd. Äntligen mer ingående medicin eller yrkeskunskap liksom, :)
.
E.

091029

Nu är biljetterna till jul bokade. Det blir LOT från Wroclaw via Warszawa till Arlanda. För 1800 spänn. 800 kr mer än förra julen med Ryanair.
.
Här är den andra låten från Symphony of Science, som tillsammans med Glorious Dawn går på repeat här.
.
.
Nu ska jag gå igenom biokemipresentationer.
.
E.

091028

Nä, det gick inte så bra på biokemiprovet idag. Når säkert inte upp till de 60 procenten som behövs. Så det är bara att plugga vidare till nästa veckas retake. Nästa vecka är det tydligen också fysiologiprov, såg jag nyss. Men det lär inte vara så himla svårt med tanke på att vi hade ett delprov som man pluggat till, förra veckan. Då blir det november på måndag. Låt se vad nedräkningen till jullovet står på. Åh gud, 50 dagar kvar! 7 veckor..
.
Nu blir det risgrynsgröt till middag eller vad man ska kalla det vid den här tiden. Sen tänkte jag sova tidigt. Iofs har vi ju sovmorgon imorgon eftersom fysiologin är flyttad till fredag. Men något måste jag ändå gå igenom ikväll. Biokemi eller fysiologi.
.
E.

091027

Tillbaka till Wroclaw. Hemifrån tog jag med mig te, risgryn för gröt, en kudde, nya kängor, nya strumpbyxor, en chokladkalender, samt en ny favoritlåt, hehe
.
.
.
Haha, ja, hur bra?
.
E.

091020

Oj, det var ett tag sen. Får väl skylla på Johan ;) Han kom hit i fredags. Jag mötte upp på flygplatsen. Kallt och dåligt väder. Men glatt, förstås. Vi har väl inte gjort något speciellt. Gått runt lite, mest till och från Rynek. Ätit och fikat, slappat och pluggat. Nu är det plugg som gäller då Johan har tenta på lördag och jag har ett fysiologiförhör på torsdag. Sedan på fredag morgon åker vi hem. Träffar familjen och kompisar och pluggar till onsdagens biokemiprov. Hoppas verkligen att biokeminboken jag beställt kommer imorgon. Då kan jag nämligen läsa 10 sidor per dag fram tills provet.
.
E.

091014

Jag har förkortat min "att göra"-lista idag genom att inhandla viktigt material. Silverthorn physiology-book, biochemistry lab guide-book, millimeterrutat papper till biochemins grafer samt ett litet skrivhäfte för labbrapporterna. Puh, nu känns det bättre. Imorgon ska jag mejla boksäljaren för att kolla om hon fått in Lippinkott biochemisty. Jag måste också bestämma mig för vilka två additional subjects jag ska välja. Dessa har jag att välja mellan:
.
- Molecular medicine
- Medical parasitology
- Immunohistochemistry in morphology&diagnosis
- Cell and tissue culture
Ultrastructural basis of the cell morphology
- Neuroanatomy
Introduction to forensic aspects of medical data security
- Forensic aspects of practical anatomy
- Essential Medical and Colloquial Polish
.
Inte helt lätt. Kan direkt stryka parasitologin och polskan som säkert är för lätt ändå. Neuroanatomin är säkert jobbigt svår. Hmm.. Cell and tissue culture låter inte heller så spännande, och datagrejen fattar jag inte poängen med. Då återstår fyra ämnen. Molecular medicine har man ju ingen aning om vad det är. Namnet säger ingenting. ..Wikipedia.. aha.. nej, det verkar inte så värst intressant. Stryk det. Tre kvar. Immunohistochemistry handlar enligt wiki om hur man med hjälp av färgning av cellprover kan hitta antikroppar, typ.
.
Åååh neeej, nu ser jag! Man måste välja flera för att få ihop så många timmar som krävs. Jahapp.. Då får jag välja de 4 markerade ovan. Det är det eller att ha alla timmar under våren, och det vill man ju inte. Aja, då har jag det bestämt. Det finns så mycket spännande att välja mellan under de kommande åren. Särskilt dermatologi (speciellt den som inkluderar plastikkirurgi), transplantologi, och kursen "How to prevent coronary artery disease", eller "Medicine of procreation". Hehe, ja, man har allt saker att se fram emot.
.
Nu måste jag diska och städa här. Kan inte skjuta upp det mer :P Och sedan måste två labbrapporter skrivas..
.
E.


091013

Ja, då var den långa helgen över och det är skola igen. Haha, änsålänge är det så slappt med 6 lektioner i veckan uppdelat på 3 dagar. Slappt ja, även när det gäller städning av rummet. Det var perfekt i söndags morse. Nu är det kaos, och jag orkar inte ta tag i det. Puh.
.
Söndagens tripp med mormor och morfar var trevlig. Vi stannade i Ząbkowice, Ząbice och Henryków. Allt söder om Wroclaw på väg mot Tjeckiska gränsen. Jag berättar med hjälp av bilder.


Första staden vi stannade i var Ząbkowice där vi var inne i två kyrkor - varav en för mässa.


En fin barockkyrka med en fin kör, en tjej (!) som fick snacka lite (till och med katolska kyrkan börjar bli lite mer openminded), och prat om att hedra offren för andra världskriget (Polen är alltför väl fäst i sin historia).


Rynek (centrala torget) i Ząbkowice där vi åt en god traditionellt polsk lunch (kotlett, potatis och några olika kålsallader), samt mjukglass i en glassbar.


Detta, mina damer och herrar, är Polens svar på det lutande tornet i Pisa. Efter en jordbävning på 1200-talet blev tornet snett och sedan när de byggde på en våning rätades den upp jämfört med resten av tornet.



Stadshuset tittar fram mellan husen, som må ha ok fasader men vars baksidor inte är att hurra för.


Vi stannade till en snabbis i Ząbice där de mörka molnen hopade sig. Även denna lilla stad har ett fint stadshus.



Som överallt i Polen är det en väldig skillnad mellan väl underhållna och mindre väl eller inte alls underhållna hus.



En av de få kyrkor i Polen som har bärande pelare mellan bänkraderna.




Mormor och morfar, som inte var helt villiga att låta sig fotas.


Nästa stopp var Henryków där det finns ett speciellt kloster med ägor runtomkring.


I detta kloster läser killar första året på prästutbildningen. Normalt ser man ju bara äldre präster, men här var det unga snygga killar, och jag tänkte: "Vad tusan gör de här?" Jag fick mig en rejäl tankeställare - varför väljer man att bli präst? I Sverige är det mer ok, där är det mer som ett yrke, men här i Polen väljer man ett helt liv med bara kyrkan som "familj". Fy tusan vad tråkigt. Jag undrar när de blivande prästerna kom fram till att det är just präster de vill bli. Hur många är det egentligen som hoppar av antingen utbildningen eller senare själva prästskapet? Och det stora problemet, hur tar man reda på svaren till alla dessa frågor?


Roliga stutsar/emus (vet inte skillnaden.. en var iaf ljus och den andra svart..) som var väldigt svåra att fånga på bild eftersom de förflyttar huvudet så snabbt där det sitter längst ut på de smala men långa halsarna.


På hemvägen var himlen otroligt fin. Vi hann med Ikea, men inte utan trubbel. Morfar vid ratten, mörker och en osäkerhet om vägen. Hmm.. man kanske skulle ta det där körkortet trots allt :P

E.

experiment

Denna kväll har jag ägnat mig åt ett experiment. Jag gjorde en paj med plommon, banan, äpple, valnötter, kanel och den där sylten av plommon och kakao vi gjorde i helgen. Experimentet fick ett ok resultat - pajen blev inte lika god som äppelpajen jag gjorde häromveckan (recept här), men god ändå. Pajdegen var iaf samma som sist.

Imorgon bitti kommer mormor och morfar hit, först för att se hur jag har det här och sen för att åka och besöka några ställen utanför Wroclaw. Jag hoppas att kameran lyckas hålla sig vid liv med de batterier jag satt i. Det är ju trist att åka och se intressanta ställen utan att ha med sig kamera. Eller inte tråkigt i sig, utan trist för att man inte får med sig några bilder hem. Men eftersom de kommer hit tidigt, är det dags att sova nu.

E.

091010

Uh, vad jag är seg idag. Trots det har jag faktiskt gått igenom en del histologi, vilket jag ska fortsätta med nu, samt satt upp en fin Dior-reklam och de där fjärilarna som flög runt på Coldplays konsert i somras.
.

-

-
Här är det regnigt och kallt. Tur att man slipper gå ut.
-
E.

kväll

Ha! Jag tog mig ut på en springrunda trots allt. 20 minuter med nya kläder och ipod. Det är faktiskt en avsevärd skillnad att springa med musik. Man slipper höra hur andfådd man är och man kan tänka på musiken istället för hur jobbigt det är. Nästa steg är väl bara att hitta musiken med exakt rätt takt. Lite jobbigt var det dock med den kalla luften som gör att man får ont i halsen efter ett tag. Bäst att springa när det är som varmast på dagen antar jag, men nu verkar det som att det är slut på de varma temperaturerna.
.
Imorgon hade jag tänkt baka en plommonpaj med valnötter. Måste käka upp frukten jag fick från mormor och morfar innan de kommer hit, med ny frukt dessutom, hehe. Funderar på att få dem att stanna till vid Ikea på vägen hem från vår söndagstripp. Jag behöver nämligen köpa lite grejs och det är så jobbigt att ta sig dit kollektivt. Hoppas det lyckas.
.
E.

091009

Sovmorgon. Fruktsallad med yoghurt till frukost + David Batras "Sommar i P1". Jag har bestämt mig för att läsa histologi idag - den enda boken jag har här. Resten av böckerna ska fixas idag, idag ja. Det borde även vara dags att ge sig ut på en springtur. Så får det bli.
.
Nu är det faktiskt kallt här på rummet. Tror inte att de har börjat värma än. Inte ens duschvattnet var tillräckligt varmt igårkväll. Funderar på att ta hit en värmefläkt hemifrån. Något annat jag måste få tag på är Winnerbäcks bok "112 sånger". Den verkar innehålla mycket bra, bland annat noter till vissa låtar.
.
.
Nedräkningen tills Johan är här står på en vecka.
.
E.

091008

Kan börja med att säga grattis till mamma som fyller år idag! Hoppas du får en fin dag :)
.
Hade ställt in mig på en lång och jobbig dag utan pauser, som det ser ut enligt schemat, men istället blev den intressanta och förståeliga fysiologilektionen bara en timme lång och inte tre. Så nu har jag sätt igång en tvättmaskin och gjort en kopp roiboos-te. Teet som alltid påminner mig om hemma i Tullinge och kanske speciellt Johan (hahah, ja du mamma, du kan ju fundera på varför ;) ).
.
Nästa lektion blir histologi - sitta och kolla i mikroskop på objektglas med en minimal bit av någon kroppsdel på. Idag ska det handla om matsmältningskanalen. Munhålan och tungan kollade vi på före sommarn, så nu kommer resten. Det här året ser jag mest fram emot fysiologin. Jag tänker mig att när vi framåt sommaren börjar bli klara så kommer man förstå väldigt mycket mer om kroppen. Kunskap som man inte bara har nytta av för kommande skolår eller i arbetslivet, utan också för en själv i vardagen. Man kanske kan förstå mer om träning, mat och annat som ger upphov till en massa processer i kroppen. Det här året gäller det att läsa mycket och komma väl förberedd till alla lektioner. Därför känner jag mig lite stressad över att inte ha fixat böcker än. Tre böcker ska köpas - helst begagnade. 2 böcker till fysiologin och en bok till biokemin. Skulle jag köpa dem nya blir priset ca 1700 kr, men begagnade kan man säkert få för halva priset. Ska försöka fixa idag.
.
E.

091007

Då var man tillbaka efter en helg hos morfar och mormor som kom i söndags. Det stora projektet under dessa dagar var syltkokningen (plommon plus kakao) och att stå ut med all religiositet som går över - enligt mig - normala gränser. Det där med religion är ju en värld för sig. En rätt läskig sådan dessutom, med tanke på att religion kan få människor att göra precis vad som helst med ett slags berättigande, som omvärlden på något sätt blir tvungen att acceptera och anpassa sig efter. Men när jag hörde den otroligt jobbiga bönen som går om och om igen radbandet runt medan vi satt och åt och pratade och ingen ens brydde sig om radion, var jag tvungen att stänga av. Då blev jag genast anklagad för att inte gilla Gud, osv osv. Som tur var stod morfar på min sida, hahah.. Nej, religioner är okej så länge de troende bara tror och inte måste vidta tusen åtgärder för att... ja.. för vadå? Fattar inte varför man ska bry sig om sådant överhuvudtaget. Kom igen liksom, det finns miljarder viktigare saker att lägga sina tankar på, eller saker att göra, än att upprepa samma ord om och om igen, i böner som någon person - död sedan uppemot 2000 år - skulle höra och dessutom kunna göra något åt. Finns inte en chans. Och alla såkallade "cuda" eller mirakel på svenska.. Antingen är det bluff och lögner, kanske till följd av någon psykisk sjukdom hos de inblandade, eller finns  någon annan vetenskaplig förklaring som forskarna på grund av lobby från kyrkan inte avslöjar helt eller ens alls.  Det funkar inte som förut när allt man inte förstod kunde förklaras med religion. Nu får man acceptera att det kanske finns vissa saker man inte kan förklara än, men som så småningom kommer få en förklaring - utan att man behöver ta till ord som mirakel, Gud eller andra osannolika företeelser.
.
Idag var första skoldagen på andra året. Det känns så bra att säga andra året, att markera i sina skrivböcker från förra året som nu ska fortsätta: "2nd year". Man är en bit på väg. När detta år är avklarat, har man samtidigt avklarat en tredjedel av hela utbildningen. Hursomhelst hade vi biokemi och en början till en histologiföreläsning som sedan inte kunde starta pga. dator-/projektorproblem. Biokemin var helt ok. Lätt till en början, som en uppvärmning. En gång per månad kommer vi ha en laboratory exam, som jag verkligen undrar hur de kommer gå till. Vi får se.
.
Jag är väl lite efter, kanske sisådär 4 år, men det är inte förrän nu jag upptäckt Stina-Lee's blogg. Hon skriver verkligen jättefint, djupt, funderande och rakt från hjärtat. Att hon är nybliven mamma gör det ju inte mindre spännande, hehe.
.
E.

Kalle & Hobbe


Header

Sådär ja. Efter lite trix och fix är den äntligen på plats. Den nya headern. Lite bilder med temat svartvitt. Nu när jag hittat och fattat hur man fixar kollage, skulle man ju kunna variera sig oftare, om man orkar.. hehe.. Använde ett program: Shape Collage, som funkade över förväntan. Imorgon drar jag till morfar på eftermiddagen. Är väl tillbaka på måndag. Trevlig helg!
.
E.

091002

Vilken skum dag. Vaknade tidigt. Läste Tusen strålande solar. Lyssnade på Winnerbäck när han sommarpratade häromåret (riktigt intressant, han säger så bra saker som man kan känna igen sig i). Tittade på nästan alla avsnitt av Svenska dialektmysterier med Fredrik Lindström. Sov några timmar. Gjorde pannkakor. Och nu sitter jag här, utan något speciellt att göra. Funderar som sagt på att åka till morfar imorgon. Där finns iallafall en skog att springa i, om man nu inte kommer på något annat att göra.
.
Nu är det exakt två veckor kvar tills Johan är här! :D
.
E.

091001

Då var det oktober. En ny bild i almanackan som hänger på väggen. Höst på riktigt. Några dagars ledighet och sedan skola. Oktober blir en bra månad :)
.
Idag fick jag sign för praktiken, fixade papper hos ED och frågade om Erasmus. Det är tydligen 5e året som gäller för Frankrike. Då tar jag och satsar på Montpellier som tydligen har en del kvalitéer när det gäller medicin. Men till 5e året är det ju lååångt kvar. 3 hela år ska fixas först.
.
Såg en film idag. Kabhi Alvida Naa Kehna. Den var bra, och över tre timmar lång. Hade det varit en Hollywoodfilm hade den slutat efter halva tiden då man såg kärleksparet förenas, men nej, så lätt är det inte i Bollywoodfilmer. Där ska det krånglas till ytterligare och historien ska vridas och ständigt inta nya vändningar, med en massa tårar emellan. Men det är bra, hehe. Gör det mer spännande :)  Nu har jag diskat och städat. Fick en ny dusch också. På väg in från morgonens ärenden sa jag till receptionisten vad som var trasigt, och en halvtimme senare var allt fixat. Snabbt och bra!
.
Jahapp, vad ska man hitta på nu då?
.
E.

RSS 2.0