Torsdag

Stackars liten :( Där låg den vackra lilla fågeln i sin färgglada skrud, på den kalla grå marken under den mörka himlen. Ensam i stadsvimlet. Så mkt liv runt omkring. Så lite liv i fågeln. En stilla sömn. 


Där kunde vi ju inte låta den lilla varelsen ligga. Den blev förflyttad till busken vid sidan om. Vila i frid.


Igår hade vi två lektioner av History of Medicine. Först handlade det om anatomins utveckling. Hur det från början varit förbjudet att dissekera, av religiösa skäl. Inte ens egyptierna med sina mumifieringsmetoder kunde särskilt mkt om ämnet - de trixade ju inte med kropparna för att lära sig om dess uppbyggnad. Under renässansen var det artisterna som visste mer om anatomi än läkarna :P  Den andra lektionen handlade om spetälska under medeltiden. En hemsk sjukdom med 15 års inkubationstid! 

Gammalt möter nytt.

Söt liten "maluch" cab :D

 Och så frukost :)


Utsiken från byggnaden där vi har första hjälpen. 

För övrigt hade vi den sista första hjälpen-lektionen idag. Vi hade test. Lätt. Redogjorde för vad man ska göra om man hittar en medvetslös baby som inte andas eller har nån puls. Det borde alla veta så läs noga: 
Om ett barn under ett år ligger medvetslöst kollar man om det fastnat nåt i halsen med ett finger. Pulsen känner man på insidan av överarmen. Öppna luftvägarna genom att tippa huvudet lite bakåt. Andas inte bebisen då, ge den 5 inblåsningar. Fortfarande ingen andning - 15 hjärtkompressioner (emellan bröstvårtorna med två fingrar eller tummarna) följt av 2 inblåsningar och sen kompressionerna igen, osv, i en minut innan man ringer efter ambulans. Sen fortsätter man hjärt- och lungräddningen tills hjälpen kommer eller bebisen börjar andas igen. 

För vuxna gäller det att ringa ambulans först och sen utföra 30 hjärtkompressioner följt av 5 inblåsningar, osv om vartannat..  

Så då vet alla vad som gäller. Vår lärare i ämnet är en ung läkare. Hela tre gånger har hon av en slump varit med om att få utföra första hjälpen på olycksplatser. Snacka om att offren haft tur att just hon råkade befinna sig på samma ställe. 

Vilken spännande utbildning jag går.

E.

 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0