091013

Ja, då var den långa helgen över och det är skola igen. Haha, änsålänge är det så slappt med 6 lektioner i veckan uppdelat på 3 dagar. Slappt ja, även när det gäller städning av rummet. Det var perfekt i söndags morse. Nu är det kaos, och jag orkar inte ta tag i det. Puh.
.
Söndagens tripp med mormor och morfar var trevlig. Vi stannade i Ząbkowice, Ząbice och Henryków. Allt söder om Wroclaw på väg mot Tjeckiska gränsen. Jag berättar med hjälp av bilder.


Första staden vi stannade i var Ząbkowice där vi var inne i två kyrkor - varav en för mässa.


En fin barockkyrka med en fin kör, en tjej (!) som fick snacka lite (till och med katolska kyrkan börjar bli lite mer openminded), och prat om att hedra offren för andra världskriget (Polen är alltför väl fäst i sin historia).


Rynek (centrala torget) i Ząbkowice där vi åt en god traditionellt polsk lunch (kotlett, potatis och några olika kålsallader), samt mjukglass i en glassbar.


Detta, mina damer och herrar, är Polens svar på det lutande tornet i Pisa. Efter en jordbävning på 1200-talet blev tornet snett och sedan när de byggde på en våning rätades den upp jämfört med resten av tornet.



Stadshuset tittar fram mellan husen, som må ha ok fasader men vars baksidor inte är att hurra för.


Vi stannade till en snabbis i Ząbice där de mörka molnen hopade sig. Även denna lilla stad har ett fint stadshus.



Som överallt i Polen är det en väldig skillnad mellan väl underhållna och mindre väl eller inte alls underhållna hus.



En av de få kyrkor i Polen som har bärande pelare mellan bänkraderna.




Mormor och morfar, som inte var helt villiga att låta sig fotas.


Nästa stopp var Henryków där det finns ett speciellt kloster med ägor runtomkring.


I detta kloster läser killar första året på prästutbildningen. Normalt ser man ju bara äldre präster, men här var det unga snygga killar, och jag tänkte: "Vad tusan gör de här?" Jag fick mig en rejäl tankeställare - varför väljer man att bli präst? I Sverige är det mer ok, där är det mer som ett yrke, men här i Polen väljer man ett helt liv med bara kyrkan som "familj". Fy tusan vad tråkigt. Jag undrar när de blivande prästerna kom fram till att det är just präster de vill bli. Hur många är det egentligen som hoppar av antingen utbildningen eller senare själva prästskapet? Och det stora problemet, hur tar man reda på svaren till alla dessa frågor?


Roliga stutsar/emus (vet inte skillnaden.. en var iaf ljus och den andra svart..) som var väldigt svåra att fånga på bild eftersom de förflyttar huvudet så snabbt där det sitter längst ut på de smala men långa halsarna.


På hemvägen var himlen otroligt fin. Vi hann med Ikea, men inte utan trubbel. Morfar vid ratten, mörker och en osäkerhet om vägen. Hmm.. man kanske skulle ta det där körkortet trots allt :P

E.

Kommentarer
Postat av: Michaz

fina bilder :) och en fin blogg har du också, haft en bra helg för övrigt?

2009-11-02 @ 14:39:32
URL: http://michab.webblogg.se/
Postat av: Anonym

Ja, ta körkort!

2009-11-04 @ 17:31:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0